Havana met de kinderen (mini guide)
Havana Cuba met kinderen? Havana is een prachtige stad. Het centrum (Havana Veija) is voor een groot deel gerestaureerd en staat sinds 1982 op de Unesco werelderfgoedlijst. Terecht, want het oude stadshart is een lust voor het oog. Maar niet alleen het centrum is het bekijken waard, ook in de wijken daaromheen is het prima toeven. Op het oog lijkt de stad buiten het mooie oude centrum overgegeven aan verval, niets is minder waar. Havana bruist van het leven en de op het (westerse) oog vervallen huizen dragen daar aan bij. Want Havana heeft zo een rijke geschienis, het is onmogelijk om de hele stad ooit weer in oude staat terug te brengen. Daarvoor heeft de stad gewoon teveel panden.
Bezoek ons regelmatig, vertel het je vrienden, er komt meer informatie bij! Reacties? info@metdekinderenopreis.nl. Kijk ook eens op onze facebookpagina en volg onze avonturen (bijna jaarlijks) ‘live’!
Herkomst en bezienswaardigheden Oud Havana
Oud Havana is de kern van de oorspronkelijke stad San Cristobal de la Habana, één van de oudste door de Europeanen gestichte steden latijns amerika. De Spanjaarden stichtten de stad in 1519. Aan het begin van de 17e eeuw was Havana één van de belangrijkste haven steden voor scheepbouw in de Cariben. Havana heeft tegenwoordig twee miljoen inwoners. De geschiedenis van Havana is grofweg in drie episodes te vatten: de Spaanse koloniale (1519 tot 1898), de Amerikaanse neokoloniale (1898 tot 1959) en de Revolutionaire (1960-heden). De Spaans koloniale periode, welke bijna 400 jaar duurde, gaf Havana veel van haar Spaanse koloniale architectuur dat ertoe leidde dat UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization ) Oud Havana in 1982 als Wereld Erfgoed Monument aanwees.
De eerste nederzettingen in de stad werden gebouwd aan het Westelijke gedeelte van de Havana Baai. Het kanaal wat naar de Baai van Havana leidt is geflankeerd door vier imposante koloniale forten welke opgetrokken zijn uit koraal-lei steen. Twee van deze forten liggen aan de ingang van het kanaal: ten Noorden het Castillo del Morro, waar nu een maritieme museum huist, en ten Zuiden het Castillo de la Punta, waar het Vestiging en Bewapening Museum huist en dat locatie is voor de dagelijkse ceremonie waarbij het canon wordt afgevuurd. De twee overige forten zijn gevestigd langs het kanaal: het immense Fortaleza de San Carlos de la Cabaña aan de Noord zijde, nu een museum voor keramiek, en het Castillo de la Real Fuerza aan de Zuid kant (plaza de Armas) hetgeen volledig werd gerestaureerd gedurende het eind van de jaren ’90.
De oorspronkelijke stad vormde zich rondom het Plaza de Armas. Dit plein was een typisch voorbeeld van Spaanse koloniale nederzettingen waarbij belangrijke militaire, politieke en religieuze gebouwen dicht bij elkaar werden geplaatst. Het imposante koloniale fort, Castillode la Real Fuerza, ligt aan de Noordzijde van Plaza de Armas. Verder het Palacio de los Capitanes Generales, dat diende als de woning van de gouverneurs van de kolonie en vervolgens als presidentieel paleis, de zetel van het stedelijk bestuur en het museum van de stad Havana. Het Palacio de Segundo Cabo, origineel een koloniaal postkantoor dat in 1772 werd gebouwd ligt ook aan het Plaza de Armas.
Het Plaza del Catedral ligt slechts een korte afstand van Plaza de Armas en is een andere belangrijke locatie in Oud Havana. Havanna’s kathedraal, bekend als de Catedral de la Habana of de Catedral de la Concepción Inmaculada, domineert het plein met haar ongebruikelijke afwijkende klokken torens.
Plaza Vieja, afgerond in 1584, is een ander historisch hoogtepunt van Oud Havana. In tegenstelling tot andere pleinen in Havana ontbreken hier publieke en religieuze architectuur. In plaats hiervan worden haar zijdes geflankeerd door luxe koloniale woningen welke bewoont werden door de koloniale stedelijke elite. Het Casa de los Condes de Jaruco, is volledig gerestaureerd en is een prachtig voorbeeld van een koloniaal herenhuis.
Zoals zoveel koloniale steden nabij de kust, werd Havana door de Spanjaarden “ommuurd” om haar zo te beschermen tegen de aanvallen van piraten en buitenlandse grootmachten. De muren van Havana werden gebouwd tussen 1674 en 1797 en omringde een oppervlakte van ongeveer drie vierkante kilometer. Deze muur begrensde Oud Havana. De muur werd in 1863 afgebroken om ruimte te bieden aan de uitbreiding van de stad.
Bezienswaardigheden
De voornaamste attracties in Oud Havana op een rij:
- Malecón is dé boulevard die langs de zeemuur loopt aan de noordkust van Havana tussen Oud Havana en de Almendares Rivier.
- Castillo del Morro, het imposante fort aan de ingang van de Baai van Havana. De constructie van het kasteel Tres Reyes del Morro is te danken aan de aanval op Havana door de Engelse piraat Sir Francis Drake. De koning van Spanje besloot het kasteel te plaatsen bovenop een enorme steen welke bekend stond als El Morro. Hij stuurde zijn architect Juan de Texeda en zijn militair ingenieur Battista Antonelli, die beiden arriveerden in Havana in 1587.
- Het versterkte fort La Cabaña ligt aan de oostzijde van de Baai van Havana. Het meest imposante fort uit van de Spaanse Kolonie was La Cabaña. Gelijktijdig gebouwd met El Morro, maakt zij vooral indruk door haar 17e eeuwse massieve muren. Iedere avond om 21 uur schieten enkele soldaten in pak het kanon af een ceremonie welke bekend staat als “el cañonazo de las nueve” (kanonschot van 9 uur). Het was vroeger een signaal dat de deuren van de stadspoort werden gesloten.
- Tegenover het kasteel El Morro, aan het begin van de bocht van de Malecón, staat het veel kleinere fort San Salvador de la Punta. Het werd gebouwd in 1590 en in 1629 werd besloten om haar ‘s nachts te verbinden met El Morro door middel van een dikke ketting om zodoende de haven nog beter te beschermen en het binnen varen van vijandige schepen te voorkomen.
- Het kasteel la Real Fuerza is een ander groot monument nabij het Plaza de las Armas. Het was het eerste grote verdedigingswerk van de stad, opgericht in 1558.
- Catedral de San Cristóbal, is het meest prominente gebouw op Plaza de la Catedral. De kathedraal werd rondom 1748 opgebouwd over de fundamenten van een kapel in opdracht van de the bisschop van Salamanca, Felipe Jose de Res Palacios. Het is één van de oudste kathedralen van Latijns Amerika.
- El Capitol, gebouwd in de stijl van het Capitool in de Verenigde Staten.
- De basiliek San Francisco de la Habana, in Oud Havana, de kerk en klooster van San Francisco de Asis uit 1608 en gereconstrueerd in 1737.
- Het elegante “Gran Cafe el Louvre” is gelegen in het centrum van Havana, in Hotel Inglaterra, Cuba’s oudste en meest klassieke hotel uit 1875. De decoratie van de tafels is uitgevoerd door Cubaanse hedendaagse kunstenaars.
- “Bodeguita del Medio”, nabij Plaza Cathedral, staat bekend om haar traditionele Cubaanse gerechten en haar Mojito cocktail.
- “El Patio” aan het Plaza de la Catedral is een zeer bekend restaurant gehuisvest in een koloniaal gebouw met een schitterende binnenplaats.
- Nabij Parque Central, vind je “El Floridita” één van Hemingway’s favoriete en exclusieve bars, wereld beroemd om zijn “Daiquirí Cocktail”.
Ontdek Oud Havana, bewonder de unieke koloniale architectuur en loop over de pleinen en door de nauwe straten. Er zijn ontelbaar veel restaurants & cafés in Oud Havana. De beste koffie vind je bij “Café Escorial” op Plaza Vieja.
Musea
Pik een museum, vaak gevestigd in prachtige koloniale gebouwen, wij noemen er een aantal:
- Sigarenmuseum (Calle Mercaderes No. 120 e/ Obispo y Obrapía). Toont de ontwikkeling van de sigarencultuur in Cuba.
- Auto museum (Calle Oficios No. 12 y Callejón de Jústiz. La Habana Vieja). Geweldig voor pa en zoon!
- Rum museum (262 San Pedro, and Sol, Old Havana). Gevestigd in een prachtig pand kom je alles te weten over de fabricage van rum. Je kan het daar ook drinken onder het genot van Cubaanse muziek! Je kan er ook Cubaanse sigaren leren maken.
- Chocolade museum (Calle Amargura & Mercaderes). Aanrader! Ook al is het heet in Havana, je kan hier heerlijk chocolade eten.
- Museum de la Revolution (Calle Refugio No. 1 e/ Monserrate y Zulueta). Vertelt de geschiedenis van de “revolution”.
- Muziek museum (Calle Capdevila No. 1 e/ Aguiar y Habana. La Habana Vieja). De ontwikkeling van de Cubaanse muziek wordt hier uit de doeken gedaan.
- Museum van de koloniale kunst (tegenover de cathedraal op de plaza de Cathedrale). Je treft hier veel gebruiksvoorwerpen uit de koloniale periode, vanaf de 17e eeuw.
Je hebt er echter nog veel meer, zie: http://www.cuba-museums-guide.com/cuba_museums/colonial_art.htm. Zoek er één uit!
Nog meer activiteiten?
Er is zóveel te doen in Havana, wij noemen een aantal activiteiten naast bovenstaande informatie:
- Bezoek het placa de la Cathedral met de oudste kathedraal (kathedraal van San Christóbal) in Latijns Amerika en kom ’s avonds terug om daar te eten. Bijvoorbeeld bij “El patio” op de 1e verdieping met geweldig uitzicht op de cathedraal en het prachtige plein!
- Bewandel de calle Obispo (gerestaureerde winkelstraat) met zijn leuke muziekbarretjes waar de Cubaanse Son muziek wordt gedraaid. En loop daar vooral ook een barretje in om een Mojito te drinken, terwijl de kinderen zich verbazen over alle drukte & muzikanten.
- Bezoek de plaza Armas en plaza Vieja. Prachtige koloniale gebouwen. Let op de bouwstenen (koraal leisteen uit de oceaan).
- Kijk naar de Cubanen en wandel over de Malécon (dé boulevard van Havana). Vooral ’s avonds een lust voor het oog (fototoestel mee!).
- Bezoek het Castillo de la Fuerza uit de 16e eeuw (oudste militaire bouwwerk waar tegenwoordig het keramiek museum huist). Eén keer per dag wordt het canon afgeschoten om 21 uur door enkele soldaten in pak. De ceremonie staat bekend als “el cañonazo de las nueve” en wordt druk bezocht door de Cubanen.
- Bezoek het Convento de Santa Clara de Asis, één van de best bewaarde kloosters van Cuba.
- Bezoek de Chinese wijk (barrio Chino) waar je heerlijk kunt eten. Rond 10 Cuchillo Street vindt je de meeste Chinese restaurants.
- Partagás sigarenfabriek. Kan je alleen onder begeleiding bezoeken, informeer naar de mogelijkheden en leer alles over het productieproces van de beroemde sigaar.
- Bezoek het Capitolio (grotere kopie van het Amerikaanse Capitool). Vergeet de bibliotheek niet!
- Huur (met chauffeur) een oldtimer en rij door Havana en over de placa de la Revolution en zie daar Ché Guevara afgebeeld op het gebouw van het ministerie van Binnenlandse zaken. Het plein staat symbool voor het communisme & de toespraken van Fidel Castro aan het volk. Je vindt hier (en overal in Cuba) ook een groot gedenkteken voor José Marti, voormalig leider van de Cubaanse onafhankelijkheidsbeweging en dichter en schrijver!
- Drink een mojito en luister naar de Son muziek in een barretje, in bijvoorbeeld de Calle Obispo.
- Een wereldberoemde bar is “El Floridita”, want Ernest Hemmingway dronk er graag zijn Daiquiries. Beetje toeristisch, wel leuk!
- Een mooie plek om uit te blazen? In een zijstraatje achter het sjieke café del Oriente is een schaduwrijke tuin, vlakbij de plaza de San Fransisco. Cubanen komen hier graag. Bezoek en passent ook de gelijknamende cathedraal!
Maar, het allerbelangrijkste is om gewoon lekker door de stad te slenteren. Je kinderen zullen hun ogen uitkijken in Havana. Het straatleven, de mensen, de gebouwen; alles is anders dan in NL. Eigenlijk is alles wat papa en mama doen ook leuk voor de kinderen. Dás makkelijk dus! Trek twee volle dagen uit voor Havana, ook de stad is geweldig voor je kinderen.