Great barrier reef Australië met kinderen

Great barrier reef Australië met kinderen

Australië met kinderen Great Barrier Reef

 

Australië met kinderen? Ja! Zoveel te zien, zoveel te doen, zoveel bezienswaardigheden. Wij reisden van Sydney naar Cape Tribulation per camper. Onderweg kwamen we meerdere prachtige gebieden tegen die een bezoek meer dan waard zijn. Zo ook het Great Barrier Reef, een werkelijk mega -Unesco beschermd- natuurgebied voor de kust van de staat Queensland. Je kan het Great Barrier Reef op meerdere plekken bezoeken. Wij noemen er een aantal, helaas moet je onderweg keuzes maken; je kan simpelweg niet alles zien. Daarvoor is Australië en ook het Great Barrier Reef te groot! Kijk ook eens op onze facebookpagina en volg onze avonturen (bijna jaarlijks) ‘live’!

Vooraf

Great Barrier Reef (GBR) is het grootste Unesco beschermde natuurwerelderfgoed ter wereld. Meer dan 1600 vissoorten, 450 soorten koraal en 215 soorten vogels. Met een lengte van meer dan 2300 kilometer, bijna niet voor te stellen! De GBR begint in het zuiden bij Bundaberg, lady Elliot Island tot ongeveer de Torres Strait in het noorden. Kortom: ongelofelijk en niet te missen! Hierna een paar plekken waar je het water op kan, vaak georganiseerd (informeer ter plaatse en reserveer vantevoren). Ook gaaf: pak een scenic flight, een helicopter vlucht over het koraal. Je weet niet wat je ziet! Nog een paar feiten van het GBR:

 • Zes van de wereldwijde zeven schildpadsoorten leven hier
 • 30 soorten dolfijnen en walvissen
 • 133 soorten haaien en roggen
 • 14 soorten zee slangen

Southern Great Barrier Reef

Het GBR begint bij Lady Elliot eiland, voor de kust bij Bundaberg (ten noorden van Hervey Bay). Je vindt daar een driehonderd kleine atollen (soort eilandjes van koraal) die onderdeel van het GBR zijn. Je kan overnachten op Lady Elliot om niet alleen van de mooie vissen te genieten maar ook de zeldzame vogels, koraal en vele schildpadden (vanaf de lente). Verder kom je de Manta rog tegen en in de wintermaanden de Humpback walvis. De volgende koraal eilanden zijn ook een bezoek waard:

 • Heron island. Dit hoofdeiland, waar je kan overnachten, van de Capricorn Bunker Group is genoemd naar de Heron (reiger) vogel. Het plaatselijke Wistari Reef is prachtig!
 • Lady Musgrave island. Je kan hier niet overnachten, maar wel (meerdaagse) zeiltochten of dagtochten naar toe ondernemen.
 • Great Keppel island. Veel mooie stranden en riffen om met de snorkel te ontdekken.
 • Mon Repos. Geen eiland, maar wel een beroemde kust: slechts 15 minuten van Bundaberg en de plek waar grote aantallen schildpadden hun eieren leggen!

Whitsundays

Deze betoverende eilandengroep bij Airlie beach mag je niet missen! Elders op deze site meer informatie, maar ook hierna enige informatie:

 • Heart reef. Dit hartvormige koraal rif is betoverend, vooral vanuit de lucht gezien.
 • 74 schitterende koraal eilanden vormen samen de Whitsundays. Slechts een paar hebben resorts waar je kan overnachten: Hamilton, Hayman en Daydream.
 • Je kan dagtochten of (meerdaagse) zeiltochten maken door het gebied, bijvoorbeeld naar Whitehaven beach (schitterende blauw/wit verkleuringen) of Hardy reef. Bij Hardy reef kan je overnachten op een ponton (Fantasea pontoon), een onvergetelijke ervaring ver uit de kust op het echte great barrier reef (‘outer reef’). Het moge duidelijk zijn dat je het rijk voor jezelf hebt, zeker ‘savonds en ’s ochtends vroeg voordat de dagjes mensen komen.

Let wel; de koraal riffen rond de eilanden wordt de ‘inner reef’ genoemd. Een aantal kilometer verder de oceaan op, ligt de ‘outer reef’ (het echte Great Barrier Reef). Het is beide mooi, maar je moet echt beide hebben gezien! Vergeet trouwens ook het plaatsje Airlie beach niet te bezoeken; een echt backpackers plaatsje met een leuk publiek zwembad. In Airlie beach tref je vele touroperators voor leuke activiteiten. Let op de drukte op de boten, wij kunnen Ocean Safari aanraden.

Townsville, Cairns en Noord Queensland (cape Tribulation)

De plaats Townsville herbergt een groot onderzoekscentrum (Australian Institute of Marine life) naar het leefgebied van de barrier reef. Vanuit deze stad kan je meerdere locaties bezoeken om te snorkelen of te duiken (bijvoorbeeld bij het wrak SS Yongala). Daarnaast is het grote Hinchinbrook eiland bereikbaar (natuurreservaat) en iets noordelijker Dunk en Bedarra eiland (voor de kust van Mission beach). Vanuit Port Douglas is een bezoek mogelijk aan de Low Isles, een mooie groep kleine koraal eilanden. Ook daar kan je prachtig snorkelen. Ook Cairns biedt vele mogelijkheden voor een onvergetelijk verblijf. Vanuit hier zijn Osprey Reef, Cod Hole, Pixies Reef, Opal Reef, Norman Reef, Hastings Reef bereikbaar.

Naarmate je noordelijk komt (richting Cape Tribulation, boven Cairns) komt het barrier reef dichter bij de kust én het tropisch regenwoud ook. Daarmee is het makkelijker om op het great barrier reef te komen. Je hebt daar eigenlijk het beste van zowel de onder- als bovenwater wereld!

 

Category: Australië met kinderenGreat barrier reef Australië met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl