Edinburgh met kinderen

Edinburgh met kinderen mini guide

Edinburgh met kinderen mini guide

Dat Schotland mooi is, is bekend. Weten jullie ook hoe mooi de Schotse hoofdstad Edinburgh is? Een oude stad met een rijke geschiedenis en prima met de kinderen te ontdekken, of gewoon een keertje lekker met zijn tweetjes! Neem wel een paraplu mee want het kan flink regenen, wat dan weer een goed excuus is om één van de mooie Schotse kroegjes te bezoeken. Edinburgh heeft een rijke geschiedenis die je zeker moet ontdekken, hieronder geven we je een paar tips! Kijk ook vooral eens op onze facebook (like!) pagina, een rijke bron vol inspiratie!

Auld Reekie (de oude stad) en de Royal Mile (High Street)

Map of The Royal MileEdinburgh’s oude stad (Edinburgh Castle, de Royal Mile (High Street tot South Bridge en de aangrenzende steegjes naar beneden) is prachtig! Hoge gedetailleerde oude huizen met meerdere verdiepingen, leuke winkeltjes, St Giles kathedraal, Holyrood Palace, smalle steegjes met mooie doorkijkjes en natuurlijk Edinburgh Castle. Je kan hier gemakkelijk een ochtend doorbrengen. Slenter er lekker op los en vermaak de kinderen met spannende verhalen uit het duistere verleden van Edinburgh (hieronder meer!). De smalle steegjes (genoemd: close) zijn leuk om te ontdekken, sommige komen uit op leuke hofjes. De bekendste is de Mary King’s close, nu een betaalde toeristische attractie. In het verre verleden had Edinburgh veel meer ‘closes’, maar doordat bewoners deze steegjes lieten vervuilen (ze gooiden hun afval uit het raam naar beneden) en er huizen zijn afgebroken is het aantal sterk verminderd.

De Royal Mile (High Street) loopt van Edinburgh Castle tot Holyrood Palace en is ongeveer 2 kilometer lang (1,3 mile). De straat is een aaneenschakeling van mooie oude gedecoreerde woonhuizen, winkels, kerken (met bijhorende Kirkyard), restaurants en kroegjes. Aan het eind nabij Holyrood Palace ligt het nieuwe parlementsgebouw.

Edinburgh castle

Edinburgh Castle ligt op Castle Rock en biedt fraaie uitzichten over de stad. Eigenlijk kan je niet zozeer over een kasteel spreken, er is namelijk veel meer! Zoals een mooie kerk, prachtige ontvangstruimte voor belangrijke bezoekers en kleine musea over de geschiedenis van Schotland. Het is een prachtige plek, waar je eigenlijk het beste je bezoek aan Edinburgh kan beginnen.

St Giles Kathedraal

Deze oude kathedraal vol geschiedenis is zowel van buiten als van binnen prachtig. Binnen vallen de vele mooi gedecoreerde glas en lood ramen direct op. Let vooral op de prachtige gedetailleerde afbeeldingen in de ramen! Ook de Thistle Chapel (Distel Kapel, genoemd naar de nationale bloem van Schotland, de distel) mag je niet missen. Oogverblindend mooi en een stukje Schotse geschiedenis  (http://www.stgilescathedral.org.uk/sain…/the-thistle-chapel/).

 

Holyrood Palace

De residentie in Schotland van de koningin is een reisje terug in de tijd. Het gebouw an sigh is al mooi, binnen vergaap je je aan de rijk gedecoreerde vertrekken. De grote ontvangstruimte met mooie portretten van belangrijke mensen en de slaapkamer van de koningin zijn het mooist. Ook de centrale hal waar je binnenkomt is een lust voor het oog. Maak vooral gebruik van een audioset, om zo nog meer over het paleis te weten te komen. Vergeet ook vooral de aangrenzende ‘ruïne’ van een voormalige kerk niet te bezoeken. Een fotografisch juweeltje met de vele mooie gotische bogen, perspectieven en met mos overwoekerde stenen. Heb je de tijd? Maak dan een lekker wandeling door de tuinen van het paleis.

Greyfriars church and Kirkyard

Schotland staat bekend om de mooie kerkhoven (kirkyard), ook in Edinburgh liggen er een aantal. Bij de Greyfriars kerk ligt een vrij grote prachtige kirkyard, waar je je kunt vergapen aan de prachtige graven en grafzuilen. De kirkyard ligt middenin de stad, een aantal graven liggen letterlijk gebouwd tegen woonhuizen én je hebt prachtige uitzichten op Auld Reeki en het Edinburgh Castle. ‘S avonds, in het donker, worden op deze plek ‘griezel wandelingen’ gehouden met bijpassende verhalen. Een prachtige plek!

Griezeltours

Een avondje griezelen in spookhoofdstad Edinburgh? Dat kan met Mercat tours! Ook leuk voor wat oudere kids. Een gids neemt je mee naar griezelige plekken (nauwe steegjes en begraafplaatsen als Canongate en Greyfriars) en vertelt enge verhalen. Overigens zijn sommige verhalen echt gebeurt, zoals het verhaal over William Burke. Die bracht voor geld lijken naar de universiteit voor anatomielessen. Hij wilde echter meer geld verdienen en begon zo mensen te vermoorden…. Ook leuk, deden wij, is een avond bezoek aan de ondergrondse vertrekken uit vroegere tijden (onder de South Bridge). Moeilijk te geloven dat hier vroeger mensen woonden en….. geesten!

Edinburgh met kinderen reisfoto's

Mooie uitzichten over de stad?

Met dank aan het heuvelachtige landschap heb je op meerdere punten in Edinburgh prachtige uitkijkpunten op de stad.

Carlton Hill

Deze prachtige plek biedt de mooiste uitzichten over de oude stad, Princess street en de nieuwe stad van Edinburgh. Vanaf dit punt worden wellicht de meeste foto’s van Edinburgh gemaakt, een echte landmark. Op Carlton Hill ligt ook Nelson Monument, vanwaar je ook mooie foto’s kunt maken (check de openingstijden!).

Arthur’s seat

Een heerlijke wandeling vanaf Holyrood Palace voert je naar de top van Arthur’s hill, 251 meter boven zee niveau. Vanaf deze plek heb je uiteraard prachtige uitzichten over de stad. Trek er wel een paar uur voor uit!

Schotland nationaal museum

Het nationaal museum van Schotland (http://www.nms.ac.uk/national-museum-of-scotland/) mag je niet overslaan! Geweldig voor ouders en kinderen. Een prachtig gebouw vol mooie collecties over de geschiedenis van Schotland, cultuurtentoonstellingen uit Azie en Afrika. En een hele afdeling over dieren, met skeletten van walvissen en een heuse T-rex. Kortom; gaaf!

George Street en Charlotte Square (new town)

De nieuwe stad (18e eeuws) van Edinburgh is opgezet volgens de Gregoriaanse bouwstijl. Brede lanen, grote hoge gebouwen met gietijzeren hekwerken, hoge trappen, hoge deuren, raamwerken en plafonds. Prachtig! In veel van deze panden zijn restaurants en winkeltjes gevestigd. Sla dit deel van Edinburgh niet over!

Category: Edinburgh met kinderenSchotlandStedentrips met kinderenStedentrips met kinderen binnen Europa

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl