Costa Rica en Panama met kinderen reisverhaal

Costa Rica en Panama met kinderen reisverhaal

Costa Rica en Panama met kinderen reisverhaal

Familie De Nooijer, Costa Rica en Panama, mei 2011, fly drive

Van Amsterdam, via Panamastad, naar San José (2 dagen)

Volg onze facebookpagina!

“Costa Rica met kinderen, én Panama?”, vragen vrienden en familie verbaasd. “Ja!”,  antwoorden we en vertellen enthousiast over onze avonturen in dit geweldig mooie land. Met onze jongens Mika (7 jaar) en Skye (4 jaar) reizen we twee weken zelfstandig met de auto door Costa Rica, één groene oase én dierentuin. Na een lange vlucht van Amsterdam, via Panama Stad, naar San José van bijna 13 uur komen we aan bij onze eerste accommodatie, Xandari Resort & Spa). Prachtig gelegen buiten San José op een berg omgeven door groene jungle komen we hier op adem van de lange vlucht. We maken mooie wandelingen op het terrein (prachtige vogels, bloemen en natuur) en gaan een dagje naar San José om sfeer te proeven in de grote stad. Om eerlijk te zijn vinden we San José qua gebouwen niet zo heel mooi, maar het leven op straat maakt alles goed. Onze kinderen kijken hun ogen uit naar al die kleuren, drukte en mensen.

Van San José naar Tortuguero (2 dagen)

‘S ochtendsvroeg worden we opgehaald door een bus van de Mawamba Lodge Tortuguero. Tortuguero belooft één van de hoogtepunten van onze reis door Costa Rica te worden, als we onze reisgidsen moeten geloven. Een schitterend gebied dat louter per boot bereikbaar is. Het plaatsje Tortuguero ligt ingeklemd tussen de Caribische zee aan de ene kant en mooie kanalen aan de andere kant. Niets blijkt minder waar! Na een prachtige tocht van dik een uur over het water door de jungle komen we aan bij onze accommodatie, prachtig gelegen in het groen. Zó mooi! De kinderen duiken gelijk het zwembad in en wij vergapen ons aan alle mooie bloemen en planten. En beesten! Want we lopen al vrij snel tegen een kleine Boa constrictor aan, wat wel even schrikken is. ‘S avonds gaan papa en Mika met een gids (in het donker) op zoek naar schildpadden op het strand. Alhoewel het niet het goede seizoen is (juli – september) is de kans groot om een “leatherback” schildpad te zien. Zij komen namelijk hier aan land om hun eieren te leggen. Helaas komen we geen schildpadden tegen, maar het is een groot avontuur. In het donker met een zaklamp, we voelen ons echte ontdekkingsreizigers. We zien wel grote kuilen waar pas geleden schildpadden waren.

‘S ochtendsvroeg staat het volgende avontuur op de agenda. Met een snelle boot gaan we de jungle in, op zoek naar wildlife. We zien slangen, toekans, aracari’s, kikkers, leguanen, kaaimannen en heel veel mooie vogels. Alles heeft hier kleur! ‘S middags zijn wij getuige, tot afgrijzen van onze kinderen, van een groene enge slang die een vogel heeft gevangen. Hoog in de boom verslindt het beest de arme vogel met huid en haar, terwijl andere vogels nog wel proberen om hun vriendje te redden. Ze beuken tegen de slang aan, maar er is geen redden meer aan! Gruwelijk, maar prachtig om van dichtbij te ervaren!

Praktische informatie Costa Rica met kinderen

Ben je in Tortuguero, dan mag een bezoekje aan het dorpje niet ontbreken. Een prachtig klein plaatsje vol leven en kleur. We doen er wat boodschappen en genieten van alle mooie mensen. Mika en Skye spelen nog een potje voetbal met de plaatselijke jeugd.

Van Tortuguero naar de Caribische kust (2 dagen)

Met moeite nemen we afscheid van onze prachtige accommodatie in Tortuguero. We varen dezelfde weg terug en nemen onze auto in ontvangst. Lekker zelf rijden en het avontuur in! We rijden richting Puerto Viejo de Talamanca, waar we verblijven in prachtige bungalows (Azania bungalows). Het dorpje is een waar backpackers paradijs en er wordt veel gesurfd. Het is er heerlijk relaxed. Dat geldt ook voor het dorpje Cahuita, waar ook veel kunstenaars verblijven. Bij Cahuita bezoeken we het nationale park (aanrader!!) waar we opnieuw heel veel beesten zien zoals brulapen, een gele slang, wasbeertjes en een toekan. Daarnaast is de jungle hier erg mooi, de palmen groeien tot op het strand. ‘S middags relaxen we op het strand en genieten van de hoge golven. Ook kan je hier mooi snorkelen! Op onze tweede dag bezoeken we “Sloth Sanctuary”, een luiaard opvangcentrum en krijgen een heel mooi kijkje in het leven van de luiaard. Je kan hier ook met een boot een prachtige tocht maken over de plaatselijke rivier, rio Estralla. Kijk hier voor meer info. Mika en Skye hebben het er nog over!

Van Caribische kust naar centrale vallei (2 dagen)

Vandaag hebben we een lange mooie rit voor de boeg van de Caribische kust naar het dorpje Orozi in de centrale vallei. Het wordt een prachtige rit door groene heuvels en langs prachtige oude dorpjes. In alle dorpjes speelt het leven zich af rond de oude (koloniale) kerk. We bezoeken de plaatsjes Orozi, Servantes, Sarchi en Grecia en genieten van alle drukte op straat. De Costa Ricanen kunnen maar niet van Mika en Skye (blonde koppies) afblijven! We overnachten in Sanchiri Mirador y lodge).

Naar de Vulcan Arenal (2 dagen)

Op weg naar de Arenal vulkaan bezoeken we de stad Heredia. Het is deze dag koninginnedag in Nederland en zaterdag in Costa Rica. Op het mooie oude plein van Heredia is het een drukte van belang. Gezinnen relaxen en kinderen spelen en voeren de duifjes. Mika en Skye hebben direct aanspraak van hun leeftijdsgenoten! Papa en mama lopen om de beurt een rondje om de kerk om al dat moois te bezichtigen. Richting de Arenal vulkaan wordt het landschap ruiger en wordt het dunbevolkter. We zijn op weg naar La Casona Rio Fortuna), een boerderij, waar we de boer ook zullen meehelpen. De boerderij is prachtig gelegen met uitzicht op de vulkaan. Helaas is de Arenal nu niet actief, meestal wel! Papa wordt van de spanning meerdere keren per nacht wakker om te kijken of de vulkaan het “echt niet doet”! Helaas,……

De volgende dag gaan we met de “boer” mee. De dag begint in de keuken waar we met zijn allen tortillas maken. Daarna gaan we kijken in een school in La Fortuna, waar de kinderen ons verrassen op een prachtige voorstelling in traditionele klederdracht. We krijgen uitleg over het schoolwezen en zien de lokaaltjes. Het leuke is dat Mika en Skye in dezelfde leeftijdsklasse zitten, het is voor hun heel herkenbaar! Vervolgens gaan we naar een andere boer die grote Papaya plantages heeft. We krijgen een prachtige rondleiding over zijn terrein waar ook vanillebomen en vele kruiden groeien. Het is een prachtige dag! 

De dag erna gaan we wandelen in Arenal nationaal park en klimmen we de vulkaan op. Ook bezoeken we de hot springs van baldi (Hotsprings), een grote hit bij de kinderen, en maken we een prachtige wandeling naar de waterval.

Naar Monteverde (2 dagen)

Na een prachtige autorit langs het meer van Arenal komen we aan in Santa Elena, in het gebied Monteverde. We overnachten in Hotel Poco a Poco), waar we heerlijk kunnen plonzen in het zwembad. Monteverde is een prachtig gebied, waar we heel veel leuke dingen kunnen doen. In de ochtend gaan we met zijn allen naar de Hanging Bridges in Selvature park, waar we door de boomtoppen van de jungle van het Santa Elena Cloudforest wandelen. Prachtig! Daarna gaat Papa met Mika en Skye canopiën, terwijl mama (hoogtevrees) lekker de spa ingaat bij het hotel. En wat is papa trots! Met zijn vier en zevenjarige tokkelt hij van brug naar brug, soms wel honderd meter hoog boven de prachtige jungle. Het is genieten!

‘S avonds doen we een avondwandeling (in het donker) en gaan we opzoek naar wildlife. De kinderen hebben het er nog over, vooral over die grote Tarantula! En als toetje gaan we de dag erna met een gids het Monteverde Bioreserve Cloudfores in op zoek naar de zeldzame Quetzal. Die we ook zien!! In het plaatsje Santa Elena kan je prima eten, winkelen en de excursies regelen. Wij boekten onze wandelingen bij Selvatura. Meer informatie over Monteverde? Kijk hier!

Costa Rica foto album met kinderen

Naar de Atlantische oceaankust (2 dagen)

De laatste dagen van onze reis verblijven we aan de Atlantische kust, lekker aan het strand bij hotel Bahia del Sol). In de provincie Guanacaste aan de Atlantische kust ligt dit prachtige hotel aan de Portrero baai. Je loopt zo vanaf het zwembad het strand op! De zonsondergangen zijn prachtig en het eten is er goed. Er zijn meerdere stranden die je kan bezoeken bijvoorbeeld het strand bij Tamarindo, tevens een levendig surfdorpje).

Op weg naar een bezoekje aan Tamarindo krijgen we een lekke band. Gelukkig helpen een paar Costa Ricanen ons en al snel kunnen we verder rijden. Omdat we niet op de reserveband mogen rijden, zoeken we een garage op (na overleg met onze autoverhuurder). Bij de garage aangekomen horen we dat de band volledig kapot is en vervangen moet worden. Omdat wij volledig verzekerd zijn geven wij aan dat de garagehouder contact kan leggen met de verhuurder. En wat blijkt? Die hebben zelf een voorraad met banden en materialen! De verhuurder komt dus, we zijn ongeveer twee uur verder, een nieuwe band brengen en de garagemonteur zet hem erop. Tja, kostbare tijd verloren maar toch ook weer niet: want het is een feestje in de garage. De hele familie van de monteurs hangt daar rond, vrouw én kinderen. Mika en Skye kijken ook hun ogen uit in deze garage. Het levert prachtige plaatjes en gesprekken op! Eigenlijk veel leuker dan het strand, toch?

We kregen nog een tip van de locals; ga naar Marino Las Baulas, hier komen de Leatherback schildpadden eieren leggen (vraag ter plaatse naar de mogelijkheden). Wij hadden hier helaas geen tijd voor. Ook kan je hier mooi zeilen!

Via San José naar Panama (1 dag)

Na een vijf uur durende autorit, met leuke uitstapjes in kleine dorpjes, naar San José airport zit onze vakantie in Costa Rica erop. Maar we hebben nog een toetje: een korte kennismaking met Panama! We bezoeken daar namelijk de oude stad, het panamakanaal én de Embera indianen. We overnachten aan het Panamakanaal in hotel Country Inn and Suites Amador (meer info). We worden ’s ochtendsvroeg opgehaald door onze gids en rijden naar de rivier waar twee stoere indianen ons met een smalle houten kano (met motor) opwachten. Mika en Skye weten niet wat ze meemaken, wij ook niet trouwens! Er volgt een werkelijk prachtige tocht diep het oerwoud in. Het water is laag (einde van het droge seizoen), dus de voorste indiaan moet continue met een stok bijsturen zodat de kano niet vastloopt op de bodem. We passeren kleine Embara nederzettingen en zien vrouwen de was doen in de rivier en kinderen spelen in het water. Na dik een uur komen we aan in de kleine nederzetting waar wij een kijkje mogen nemen. Er volgt een prachtige kennismaking met prachtige mensen; stoere mannen, mooie vrouwen en prachtige kleine kinderen. Onze kinderen hebben het er nog over! We mogen overal rondkijken en genieten van het plaatselijke eten (een vers visje uit de rivier). Het Embare cultuurgoed is beschermd door de Panamese overheid, er is ook een schooltje gebouwd waar Spaans en Embarees wordt onderwezen. Zijn jullie in Panama? Bezoek dan vooral deze prachtige indianen stam. Wij zullen het nooit vergeten!

Terug naar Amsterdam

Panama met kinderen reisfoto's

Category: Costa Rica en Panama met kinderen reisverhaalCosta Rica met kinderenPanama met kinderenReisverhaal Costa Rica met kinderenReisverhalenReisverhalen met kinderen buiten Europa

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl