Chinese muur met kinderen

Chinese muur met kinderen

China met kinderen, Chinese muur

Achtergrond

De Chinese Muur is één van de bekendste en grootste bouwwerken op aarde. De bouw van de circa 21 kilometer lange muur is begonnen omstreeks 200 voor Christus om vijandelijke nomadische ruitervolkeren buiten te houden. Daarmee strekt de muur zich uit van Bo Hai in het oosten, tot Lop Nur in het westen van China. Verschillende dynastieën hebben hun bijdrage geleverd aan de bouw van de muur. De Ming dynastie, die regeerde van 1368 tot 1644, heeft het grootste aandeel in de bouw gehad.

 

Door de jaren heen is de muur op een aantal plaatsten zwaar beschadigd. Stenen werden uit de muur gehaald en gebruikt in andere bouwwerken. Ook erosie en het vele oorlogsgeweld hebben ervoor gezorgd dat grote delen van de muur niet langer toegankelijk zijn. Tegenwoordig zijn het niet de barbaren, maar de handelaren en toeristen die de grootste bedreiging voor China’s grootste attractie vormen. Als gevolg hiervan is de Chinese Muur sinds 1987 opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco. Samen met de Chinese overheid, die een wet heeft ingevoerd om de muur te beschermen tegen het toerisme, zetten zij zich in voor het behoudt van de muur. Dat is ook wel nodig als je bedenkt dat jaarlijks miljoenen toeristen van over de hele wereld naar China reizen om de muur te bezoeken.

Een bezoek aan de muur

De overheid heeft verschillende delen van de muur gerenoveerd en zelfs stoeltjesliften aangebracht om de gigantische toeristenstroom te kunnen bedienen. Er zijn echter genoeg plekken waar je weinig toeristen tegenkomt. Wij adviseren daarom een gids in de arm te nemen, die je daarbij kan helpen. Er liggen vele leuke dorpjes in de nabijheid van de Chinese muur. Zij geven een prachtig beeld van het leven in de provincie, de tijd heeft daar (zeker in vergelijking met Beijing) stilgestaan. Bezoek dus niet alleen de muur, maar maak uitstapjes naar het platteland.

De Chinese muur in Beijing is 629 kilometer lang. Reisbureaus en hotels bieden dagtrips aan naar zes locaties; Badaling, Jinshanling, Huangha, Simatai, Mutianyu en Juyongguan. Het moge duidelijk zijn dat je daar niet alleen zult zijn. Ga vroeg in de ochtend of laat in de middag om enigszins alleen te zijn. De totale lengte van deze zes locaties bedraagt slechts 30 kilometer. Hoe dan ook, het gevoel van grootsheid en schoonheid van het omringende berglandschap overvalt je meteen. Je waant je echt letterlijk op een bijzondere plek op aarde! De kinderen kunnen naar hartelust klimmen en klauteren, terwijl papa en mama hun foto geheugen volschieten.

Bezoekpunten

Badaling

60 kilometer van Beijing. Eén van de meest bezochte plekken en makkelijk bereikbaar vanuit Beijing (ook met de bus, ongeveer 10 Yuan). Je hebt er een kabelbaan naar boven en er zijn vele souvenirswinkels. Ook leuk; vele Chinezen bezoeken hier de muur, een ware bezienswaardigheid. Maar ook jullie zijn voor hen een ware attractie! Een entreeticket kost ongeveer 45 Yuan per persoon.

Simantai

160 kilometer van Beijing. De muur is hier meer ongerept en dus minder toeristisch. Prachtige uitzichten op de muur en het landschap vindt je hier. Vele wachttorentjes (meer dan 15) en steile klims. Ook hier kan je met de kabelbaan (eventueel) omhoog.

Jinshanling

125 kilometer van Beijing. Ook hier vindt je, iedere 100 meter, prachtige wachttorens (meer dan 60). Er wordt gezegd dat dit deel van de muur het best bewaard is. Kabelbaan is aanwezig en je kan ongeveer 10 kilometer wandelen.

Huangha

70 kilometer van Beijing. Een minder toeristisch deel van de Chinese muur. Je vindt hier ook hele leuke dorpjes die als het ware om een bezoekje smeken. Het bezoekbare deel van de muur is ongeveer 10 kilometer. Leuk detail; de muur steekt hier een riviertje over! De naam Huanga is afkomstig van de gele bloem (Huanga) die hier voor de zomer volop bloeit.

Simatai

120 kilometer van Beijing. Bekend om zijn ongereptheid en steile hellingen. De muur wordt hier verdeeld door het Mandarin Duck meer, waar je na een bezoek aan de muur allerlei leuke gezinsactiviteiten kunt ondernemen.

Mutianyu

45 kilometer van Beijing. Ook hier kan je prima wandelen, de muur is deels gerestaureerd. Kabelbaan en vele souvenirskraampjes aanwezig. Je kan ook naar boven lopen, doen de Chinezen ook! De muur gaat op een gegeven moment over op een ongerept deel, dat je op eigen risico kan beklimmen. Op sommige plekken is de muur lekker steil, geweldig voor de kinderen!

Juyongguan

60 kilometer van Beijing. Gelegen in een prachtig deel van het berglandschap slingert de muur hier als een draak in alle schoonheid.

Tot slot, je kan prachtig wandelen op de muur. Bij Mutianyu kan je zo een uurtje of twee wandelen (én fors klimmen) langs wachttorentjes en minder goede delen van de muur. Wil je echt een grote dagwandeling doen? Kies dan bijvoorbeeld voor het traject Jinshanling naar Simatai, een stevige wandeling van ongeveer 8 á 9 kilometer over de muur. Natuurlijk kan je ook op eigen gelegenheid gaan, maar maak in dat geval goede afspraken met je chauffeur over het ophaaltijdstip en de ophaalplek. Onthoudt daarbij dat de meeste Chinezen bijna geen Engels spreken.

Meer informatie vind je op http://www.travelchinaguide.com/china_great_wall/scene. En bezoek vooral eens onze facebookpagina!

 

Category: China met kinderenChinese muur met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl