Camperreis door West-Canada: Met de kids in Yeehaa-country
(volg onze facebookpagina!)
In de zomer van 2012 kennen Paul en ik elkaar 25 jaar, een mooie gelegenheid om die zomer iets heel bijzonders te ondernemen met zoons Mick en Jelle (1 en 7 jaar). We komen uit op een camperreis van 4 weken door West-Canada. Great Lakes Travel regelt de vliegtickets, camper, hotels en transfers, en voorzien ons van veel tips & tricks. We plannen de route van Calgary naar Vancouver, via een aantal nationale parken en Vancouver Island.
Calgary
De jongens hebben elk een eigen kindertrolley mee met speelgoed. Samen met de Nintendo, tablet, iPod, kleine cadeautjes en lekkers houden we ze tevreden tijdens de vlucht en landen we na 9 uur in Calgary. We worden verwelkomd door Canadese ouderen met witte cowboyhoeden en in de aankomsthal speelt een countryband. Bijkomen in het Best Western Hotel Port O`Call met die avond een groots vuurwerk voor de deur ter ere van de 100ste Calgary Stampede (het grootste western festival van Noord-Amerika). Natuurlijk hebben we de eerste dagen last van jetlag en zijn we vroeg wakker, des te eerder kunnen we op pad om Calgary te verkennen. Naar de festiviteiten rond de Saddledome, de Calgary Tower op met uitzicht op de Rocky Mountains, en we lunchen tussen de cowboys en -girls. De kids wordt op straat door cowboys gevraagd om heel hard Yeehaa te roepen door een megafoon, en daarmee is onze vakantiekreet een feit. Onder elke brug en in elke tunnel wordt het luidkeels geroepen, nu nog steeds trouwens.
Banff National Park
Dan mogen we de camper ophalen bij Fraserway. Een blinkende camper van 10 meter lang met een slide-out, en nog maar 5000 km op te teller. De keuze voor een 6-persoons camper ipv een 4-persoons is een goeie geweest. Deze biedt een vaste slaapkamer (serieus!) en de eettafel hoeft niet ingeklapt te worden met maar 4 mensen aan boord. En er is zat bergruimte voor de koffers en buggy. We kunnen opgewonden op pad (na eerst flink in te slaan bij Walmart). Voor onze eerste camping Bow Valley hoeven we slechts 80 km te rijden. Het ligt midden in het bos aan de jadegroene Bow River, net voor Banff National Park. Er wordt gewaarschuwd voor beren! Er zijn speciale anti-beren-vuilnisbakken en we krijgen de boodschap om geen etenswaren buiten de camper te bewaren en de campingplek opgeruimd te houden om de beren niet nieuwsgierig te maken. Daarbij een folder met wat te doen bij een close encounter met een beer… De berenbellen worden aan de rugzakken gebonden en de instructies aan de kids zijn helder: bij elkaar blijven en tijdens het wandelen luid praten of zingen. We stoken ons eerste kampvuurtje, maar vluchten na het eten de camper in vanwege de muggen. Gelukkig zijn de muggenzwermen er in vlagen. Ook zijn er veel eekhoorntjes in allerlei variaties, maar die zijn wel lief.
Tip: De Canadese muggen lachen je uit met je Hollandse anti-muggen-gels, dus schaf goed spul aan in Canada.
Tip: Hoewel Bow Valley Campground een prachtige camping is, ligt het behoorlijk ver weg van de sights in Banff NP. Wil je het aantal km’s beperken, dan kan je beter in de omgeving van Banff of Lake Louise kamperen.
Dan volgen een paar mooie sightseeing-dagen: het dorpje Banff, toeren over de Tunnel Mountain Drive en de Bow Valley Parkway, wandelen over de mooie bergen en door de bossen rond Vermillion Lakes en het Fairmont Banff Springs Hotel, en naar Johnston Canyon, Lake Minnewanka, Two Jack Lake, Lake Louise en het onvoorstelbaar mooie Moraine Lake. Het is hier makkelijk vertoeven met zo’n grote camper, er zijn overal speciale parkeerplekken in de dorpen en langs de wegen. Hier hebben ze het trouwens over een RV (recreational verhicle) en niet over campers of motorhomes.
Tip: Het is in dit park wel druk, dus raadzaam om de populaire plekjes voor 10 uur te bezoeken, voordat het echt te druk wordt. Dat was met onze jetlag geen probleem.
Mick slaapt in de camper zodra we gas geven, maar we bouwen ook bijna elke middag even rust in (pas nadat we de eerste dagen als een stel gekken van hot naar her vliegen om alles te zien, Mick zich bij een prachtige waterval theatraal ter aarde stort en Jelle in het prachtigste bos roept wanneer we nou terug gaan naar de camping). Dus gewoon even de camper ergens parkeren en slapen/lezen/spelen/schrijven. Dat betekent dat we elkaars enthousiasme om ‘nog even naar die waterval te gaan’ soms even in moeten dammen. Elke avond steken we de firepit aan, en we bbq-en erop los. De gesprekjes met Canadezen zijn ook vermakelijk; ze horen onmiddellijk dat je uit Holland komt, omdat ze bijna allemaal een Hollandse oma of opa hebben. Ook ex-Hollanders spreken ons regelmatig aan om weer even Nederlands te kunnen praten.
Mount Revelstoke National Park
Dan vertrekken we naar Revelstoke. De mooie route over de Trans Canada Highway is in kilometers misschien niet lang, maar bergop-bergaf over het soms slechte asfalt maakt de ritten toch iets langer dan je denkt. Een paar dagen kamperen we op de relaxte (en beervrije) Lamplighter Campground. Daar verkennen we Mount Revelstoke, waar we zowaar een sneeuwballengevecht houden! Op onze slippers staan we in de sneeuw aan het mooie Balsam Lake. We eten in het knusse ski-dorpje, wandelen in het mooie bos Giant Ceders, en bezoeken het fraai gelegen sprookjespark Enchanted Forest. Met onze Hollandse buurkids spelen de jongens op de camping tot het pikkedonker is en zij ook pikzwart zijn.
Jasper National Park
De 500 km lange rit naar Jasper National Park is ronduit adembenemend en spectaculair! Prachtige vergezichten vanaf Trans Canada Highway 1. En de lange goederentreinen die we steeds zien, vormen letterlijk een rode draad door onze reis. Dat geluid van die treinhoorns is zo mooi.
Terwijl Mick slaapt, en Jelle films kijkt op de tablet, smullen wij van de panorama’s onderweg. We zien reeën, berggeiten en bighorn sheep. Vanaf het opdraaien naar het noorden, de Icefields Parkway op, is het helemaal 1 groot feest. Prachtige meren, rivieren, gletsjers en ruige bergen om ons heen. We stoppen bij Bow Summit, en wandelen bij het prachtige gletsjermeer Peyto Lake.
We logeren op de Wabasso Campground bij de Athabasca River, diep in de afgelegen bossen, dus opnieuw een serieuze berendreiging; er wordt dagelijks een beer gespot op de camping. Als we later met een Coronaatje bij het kampvuurtje zitten, kijken we toch steeds licht gealarmeerd op als er een takje kraakt in het donkere bos om ons heen, maar we blijven stug zitten, terwijl we toch maar wat harder gaan praten. In dit prachtige park vieren we de 2e verjaardag van Mick, bezoeken we het dorpje Jasper, gaan we Whistler Mountain op met de Jasper Tramway, en zwemmen we in Lake Annette en Pyramid Lake. We bezoeken de heerlijk geurende Athabasca Falls en Maligne Canyon, en het mooie Medicine Lake en Maligne Lake.
Na bijna 10 dagen in Canada hebben we nog steeds geen beer gezien, en we vermoedden zelfs dat ze niet bestaan, maar verzonnen zijn als toeristentrekker! Tot we op een steenworp afstand van de camping plotseling een heuse grizzlybeer in de bosrand zien lopen! Wat een opwinding! Snel stoppen en vanuit de camper het grote dier bewonderen en vastleggen. En de boys nog maar eens uitleggen dat we in de camper blijven, en er dus niet op af rennen om ‘m te aaien… Die dag spotten we ook wapiti’s (grote herten), mountain sheep en als toetje ook nog eens 2 zwarte beren!
Wells Gray Provincial Park
Via Mount Robson laten we de Rocky Mountains achter ons en gaan op weg naar Clearwater. Op het Dutch Lake Resort is het erg warm. Snel zwemmen in het heerlijke meertje dat vol staat met bloeiende waterlelies, heel Monet. We bewonderen de 3 spectaculaire watervallen in Wells Gray Park en rammelen over de onverharde weg naar Clearwater Lake. We zien haast niemand, en helaas ook geen dieren. Inmiddels is iedereen verliefd op de camper en camperlife (ook al ben ik totaal geen kampeerder). Het is comfortabel, flexibel (je hebt alles steeds bij je), en dat fikkie stoken elke avond is echt enorm leuk. We zijn ook aardig geroutineerd geraakt in het besturen en parkeren (Paul dan…), en het opbreken van ons kamp elke 3 tot 5 dagen. De achteruitkijk-camera is een uitkomst, net als de navigatie-app op de smartphone. Wij slapen in de ‘masterbedroom’, Mick op de logeerbank en Jelle boven de cockpit (ook de favoriete speelplek van de kids), en het is echt ‘onze camper’ geworden.
Whistler
Op naar het westen over de mooie en soms spannende Sea to Sky Highway, door een heel ander landschap, meer zoals in de westernfilms. De stop bij Hat Creek Ranch bij Cache Creek is helemaal top voor de kinderen, er zijn cowboys en indianen. In Whistler is het vervolgens 3 dagen verplicht rustig aan doen, want het regent en het is een stuk frisser. We vinden dat geen probleem; na zulke indrukwekkende dagen kunnen we wel wat rust gebruiken.
Natuurlijk gaan we vanaf het Riverside Resort even naar het dorp Whistler. We draaien in het dorp Highway 99 op en meteen in de berm zie ik ineens een zwarte berenmoeder met 3 jongen! In de ankers en echt pijlsnel het berengezin op de camera vastgelegd. We hebben het heldhaftige idee dat we ze hebben gered, omdat ze door ons terug het bos in duiken. We bekijken de watervliegtuigen op Green Lake, en wandelen in het donkere Whistler Interpretive Forest, waar we de nagelafdrukken van een beer in een boom zien, spannend. Ook hier worden dagelijks zwarte beren gespot op de camping. Ik onderneem tot 2 keer toe een wandeling in m’n eentje en beide keren ben ik na een kwartiertje alweer terug; die beren spot ik toch liever vanuit de camper…
Vancouver Island, Campbell River
Dan is Vancouver Island aan de beurt. Na een bezoekje aan het Lighthouse Park in Noord-Vancouver vertoeven we anderhalf uur op een wel hele grote veerboot van BC Ferries. Het is aan boord wel even opletten met een 2-jarige met al die trappen. We rijden vanaf Nanaimo naar Campbell River. Ons plekje op de Salmon Point Resort ligt direct aan de Strait of Georgia met uitzicht over het water en de besneeuwde bergtoppen op het vasteland aan de overkant. In ‘The Salmon Capitol of the World’ storten we ons 4 dagen op de heerlijke zalm, en genieten we elke avond aan het kampvuur van het waanzinnig mooie uitzicht, de sterrenhemel, de cruiseschepen, het kleine vuurtorentje en het ruisen van de zee.
Dan ga ik zonder gezin een dag ‘whalewatchen’ met Discovery Marine Safaris. Terwijl de jongens een dagje aan het zwembad doorbrengen, vertoef ik 6 uur lang op een boot en… zie orca’s! We volgen enkele uren lang voorzichtig een orcafamilie, en zien zeehonden en ‘bald eagles’. Het is een emotioneel moment om voor het eerst een wilde orca te zien en te horen, wat is dit mooi. Ze doen zich hier tegoed aan de zalm, maar worden helaas ook bedreigd door onze PCB’s. De kids die wel mee zijn op de boot vervelen zich al na 2 uur, en de meesten slapen zelfs een deel van de dag. Een goede keuze dus om alleen te gaan. Daarna dankbaar voor alle informatie en belevenissen de kids knuffelen en nog een paar uurtjes aan het brede strand van Miracle Beach doorbrengen.
In deze regio bezoeken we de Old Country Market (met geiten die op het dak wonen), Cameron Lake en het indrukwekkende Cathedral Grove; het oudste woud op het eiland met bomen van meer dan 800 jaar oud. Dan weer lekker relaxen op Rathtrevor Beach. Tijdens onze laatste avond op deze bijzondere plek spelen de lieve Amerikaanse buren op hun gitaren en zingen we samen liedjes uit de 60s en 70s, werelds!
Vancouver Island, Victoria
Onze laatste nachten in de camper (en op het eiland) brengen we door in Victoria, ooit de hoofdstad van Canada. Maar niet zonder eerst een stop te maken in Duncan, City of Totems, langs de Island Highway South. Daar zien we de meest indrukwekkende totempalen in allerlei groottes en variaties.
Rond het Westbay Marine Resort aan de binnenhaven van Victoria is het een drukke boel met de vele schattige watertaxi’s en grote cruiseschepen. En er landen en stijgen de hele dag watervliegtuigen voor onze deur, een prachtig gezicht. Met de watertaxi varen we downtown Victoria waar het vanwege het 150 jarig bestaan groot feest is.
Er wordt ons een fraaie whalewatch-trip aangeboden met Orca Spirit Adventures en die ondernemen we met het hele gezin; 3 uur lang met weinig passagiers op een zeer comfortabele boot. De jongens hebben de tijd van hun leven, ook al krijgen ze weinig mee van onze opwinding als we Minke Whales (dwergvinvissen) spotten! Zij zijn namelijk druk bezig met ‘het besturen’ van de boot en het turen door hun verrekijkers. Een heerlijke trip in de Amerikaanse wateren bij Victoria. En dan moeten we echt inpakken.
Vancouver
De overtocht met de veerboot is weer een feest. Jelle heeft het daar nu nog over, ook al gaan we elk jaar met de veerboot naar Terschelling (ok, die is wat kleiner dan die van BC Ferries).
We leveren na 3800 km met lichte pijn in ons hart ‘ons huisje’ in en worden naar Best Western Hotel Downtown Vancouver gebracht. Hier vieren we Pauls verjaardag met een etentje op het gezellige Granville Island, waar je met de aquabus heen vaart. De jongens hebben zo flink wat voertuigvarianten gehad deze vakantie. We wandelen door Stanley Park, waar we wasbeertjes zien en The Indian Village bezoeken. Het toeren op een dubbeldekkerbus door de stad is ideaal met de boys; we zien veel van Vancouver en zij vermaken zich uitstekend.
En dan moeten we echt naar huis, na 27 dagen puur genieten in dit prachtige land vol mooie dieren en lieve mensen. We zijn een grote schat aan ervaringen (en 3500 foto’s en 4 uur aan filmpjes) rijker…
Tip: Boek in de drukke zomerperiode vooraf alvast de eerste en laatste camping in de buurt van de camperverhuur. Wij hebben de meeste campings en veerboten vooraf gereserveerd via internet (peanuts), omdat we graag een full hook up plek wilden (stroom, water, riool) en een firepit. Vooral de weekenden zijn druk, omdat de Canadezen er zelf ook op uit gaan. We kwamen veel campings tegen die vol waren, en waren blij dat we niet verder hoefden te zoeken. Starten en eindigen met 2 nachten hotel beviel ons overigens ook erg goed!
Tip: We konden geen autostoel huren en namen er zelf 1 mee, die bij het inchecken (heen en terug) discussie gaf omdat ie te groot zou zijn. Het ding mocht toch mee in de cabine. Wil je geen gedoe, regel dan een autostoel die binnen de toegestane marges valt, maar blijf er ook bij de camperverhuurders om vragen.