Preah Khan Cambodja met kinderen

Cambodja met kinderen reisverhaal

Cambodja met kinderen reisverhaal, wereldwonder Angkor en veel meer….

 

CambodjaIn de zomer van 2013 reisden wij met onze kids (9 en 6 jaar) door Thailand, Laos en Cambodja. Een onvergetelijke trip! Het volledige reisverhaal lees je bij ‘Thailand met kinderen’, hier volstaan wij met het deel van onze reis door Cambodja. Voordat we Cambodja bezochten reisden we door een deel van Laos. Kijk ook vooral op facebook, daar staan mooie filmpjes én foto’s van onze ervaringen in Thailand, Laos én Cambodja!

Onze reis door Zuid Oost Azië, Cambodja

We hebben het prachtige Laos achter ons gelaten en vliegen in slechts 2 uur naar Siem Reap, Cambodja. Daar gaan we de komende dagen 1 van de grootste wereldwonderen ontdekken, de tempelcomplexen van Angkor. Angkor was de oude hoofdstad van het machtige Khmerrijk, gelegen in het oerwoud. Bijna zes eeuwen lang (802 – 1432 na Christus) was de stad het politieke en religieuze hart van het Khmerrijk, gesticht door Jayavarman II. Angkor beslaat meerdere prachtige tempelcomplexen (vroegere steden in Angkor) zoals Ta Prohm, Angkor Thom, Phnom Bakheng en dus Angkor Wat. Laatste is het grootste en mooiste van alle complexen plus het grootste tempelcomplex ter wereld. De totale oppervlakte van Angkor is ruim 200 vierkante kilometer. Onmogelijk om allemaal in een paar dagen te zien, dus beperken we ons tot de bekendste. Daarnaast krijgen we een mooie inkijk in het leven op het mooie platteland van Cambodja en de stad Siem Reap, met zijn leuke nightmarkets.

Cambodja met kinderen

We hebben de komende dagen een gids die ons langs al dat moois loodst en daarnaast het nodige kan vertellen over het land. Het is een vrouwelijke gids, iets wat niet veel voorkomt in Cambodja. Cambodja heeft een roerige geschiedenis en het is de laatste jaren rustig waardoor het land langzaam groeit, meer toeristen kunnen komen en het land meer opengaat. Wat niet wegneemt dat vele oude tradities nog gelden. Zoals de positie van de vrouw, welke langzaam moderniseert. Van de ruim 15 miljoen inwoners is 95% etnische Khmer (Boeddhistisch). Daarnaast wonen er honderdduizenden Vietnamezen, een half miljoen Chinezen en een paar honderdduizend Cham (Islamitisch). De Khmer hechten aan familie; ouderen worden gehoorzaamd en gerespecteerd en vrouwen worden geacht bescheiden te zijn (en eerbiedig ten opzichte van hun echtgenoot). Vrouwen vervullen een belangrijke rol in het gezin, in morele en financiële zin. Er wordt vroeg getrouwd, tussen de 17 en 23 jaar, en gezinnen zijn relatief groot al neemt het ‘familie planning’ besef toe. Toen wij er waren (begin augustus) waren er net verkiezingen geweest, waarbij het de verwachting was dat een nieuwe moderne partij zou winnen. Cambodja heeft van oudsher maar 1 politieke (volks) partij, dus de politieke strijd was in volle gang.

Ook in Cambodja zijn Mika en Skye het middelpunt van aandacht. Vooral Skye met zijn blonde koppie heeft het zwaar te verduren, waar hij niet even blij mee is. Na aankomst, eind van de middag, gaan we een hapje eten om daarna de nightmarket te verkennen. We krijgen heerlijk eten voorgeschoteld, net weer even anders dan in Laos/Thailand. Vooral veel vis nu, in kokosnoot melk; heerlijk!

Tempels, tempels, tempels!!

Vroeg uit de veren, we zijn hier maar kort en er is veel te zien. Om de grootste toeristen meute voor te zijn, het is weliswaar laagseizoen maar toch druk, gaan we als eerste naar de tempelstad Ta Phrom. Bekend van de film Tomb Raider (Laura Croft / Angelina Jolie), is deze tempelstad (klinkt groter dan het is, je loopt er in een uurtje doorheen), adembenemend mooi. Niet zozeer doordat het zo perfect bewaard is gebleven, maar meer door de combinatie van prachtige restanten van een grootste stad overwoekerd door de grote wurgvijgen (Banyan bomen). Een werkelijk fenomenaal gezicht (zie foto’s), waar je echt even stil van wordt. Overigens groeien deze bomen doodleuk verder, zodat jaarlijks een groter deel van de stad wordt bedekt onder de wortels. Helaas wordt het al vrij snel drukker met toeristen, dus gaan we snel verder naar het complex Bayon, onderdeel van de tempelstad Angkor Thom. De Bayon staat bekend om zijn torens met lachende gezichten in de vier windrichtingen. Daarnaast springen de vele decoraties op de muren (zandsteen) in het oog, vooral de apsara’s (hemels dansende meisjes, half god en half vrouw) en weergaven van bijvoorbeeld oorlogen. Prachtig bewaard gebleven in alle grootsheid!

Cambodja met kinderen

Na opnieuw een heerlijke lunch, de keuken is echt voortreffelijk (veel vis), bezoeken we nog een tempelpareltje; Banteay Srei. Deze tempel is de oudste, gebouwd rond de 10e eeuw, en onlangs gerestaureerd. Werkelijk prachtige tekeningen, apsara’s en beeltenissen sieren het roze zandsteen (de enige tempel uit dit steen opgetrokken). Ook hier lopen we ademloos doorheen…. En dan is het tijd voor het zwembad, ‘s avonds opnieuw een heerlijk diner in de binnenstad en de nightmarket. Daar scoren we leuke souvenirs, stiekem loopt de koffer alweer vol! En op tijd naar bed, want de volgende ochtend staan we om half 5 op voor de zonsopkomst op Angkor Wat!

Angkor Wat cambodja met kinderen foto album

Nog een gave dag!

Juist ja, om half vijf rinkelt de wekker! De kids zijn niet wakker te krijgen en ook niet echt gemotiveerd trouwens om tempel nummer 100 (begrijpelijk) te zien. Maar ja, dit is er niet zo maar 1! We hebben pech, het is bewolkt en miezerig dus een zonsopkomst achter de beroemde torens van Angkor Wat zit er niet in. Niet erg, sfeertje proeven is ook leuk en ook met bewolking is de aanblik van de voorkant van het complex betoverend. Met name de weerspiegeling van de torens in de vijver voor het complex siert menige reisgids. Denk je lekker romantisch de enige te zijn? Fout! Het is een drukte van jewelste, een echt toeristen ding….. Het is nog donker als we aankomen, dat vinden de kids toch wel spannend! Met een zaklamp lopen ze voorop naar de vijver waar we lekker wachten tot het licht wordt. Alles bij elkaar zijn we een uurtje ter plaatse en zien we de prachtige torens tevoorschijn komen en inderdaad weerspiegelen in het rimpelloze water (het is droog inmiddels). Prachtig! Ook mooi zijn de waterlelies en lotusbloemen die opengaan bij het eerste daglicht. Net de Efteling!

 

Daarna snel terug naar het hotel, het is pas zeven uur, voor het ontbijt om daarna opnieuw terug te gaan met onze gids. We bekijken het complex van binnen om daarna, vinden de jongens helemaal cool, vanuit een luchtballon het complex (en de prachtige omliggende rijstvelden) te bekijken. Daarna lekker lunchen om energie op te doen voor het volgende hoogtepunt van de dag, het Tonle Sap meer met zijn drijvende dorpen. Dit prachtige zoetwater meer is op zich al een natuurlijk wonder, vol met drijvende planten, waardoor het niet gemakkelijk varen is. Onze boot ploegt zich een baan door het drijvende groen op weg naar het open water. Mika en Skye mogen om de beurt meesturen, wat het een feestje voor ze maakt! Onderweg passeren we veel vissers die de netten uitzetten voor een nachtje vissen. De drijvende dorpen leven van de visvangst, die de ochtend na de vangst in Siem Reap wordt verkocht. Een gevaar voor deze drijvende dorpen vormen dammen die in China worden aangelegd en waardoor de waterloop wordt veranderd die dit meer voedt. De regeringen van China, Laos en Cambodja voeren hier overleg over. We naderen het eerste dorp en kijken onze ogen uit; het hele leven speelt zich op het water af. Eigenlijk niet voor te stellen (een menselijk wonder)! Kinderen spelen in het water, moeders doen de was, vaders zijn met visnetten bezig en nog veel meer. Echt ongelofelijk om te zien…

Uitzicht-op-Cambodja-platteland

Tijd om terug te gaan, het is een lange dag geworden vol met indrukken. Lekker het zwembad in en ‘s avonds gaan we naar een ‘diner show’, lekker eten terwijl er een voorstelling wordt opgevoerd door lokale artiesten. Mythische en ‘dagelijks leven’ verhalen vormen het middelpunt, waarbij onder andere apsara’s worden verbeeld. Mooi om te zien en een mooie afsluiting van een indrukwekkend verblijf in dit deel van Cambodja. Wat een prachtig binnenland, mooie vriendelijke mensen, cultuur en heerlijke keuken. Morgenochtend bezoeken we nog kort een ander deel van Angkor, de indrukwekkende tempels Phrea Ko en Ta Som (ook door wurgvijgen overwoekerde tempels), om ‘s middags terug te vliegen naar Bangkok.

Het vervolg van onze reis lees je bij ‘Thailand met kinderen’!

 

Category: Cambodja met kinderenCambodja met kinderen reisverhaalReisverhaal Cambodja met kinderenReisverhalenReisverhalen met kinderen buiten Europa

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl