California Amerika met kinderen nationale parken

California nationale parken Amerika met kinderen

California nationale parken Amerika met kinderen

Ontdek California en Yosemity in Amerika met je kinderen! De nationale parken van de Verenigde Staten zijn van ongekende schoonheid. De diversiteit in landschappen springt daarbij in het oog, geen park is hetzelfde. Bezoek voordat je een nationaal park inrijdt het “Visitor Center”. Daar tref je alle informatie over het gebied, wildlife en weersomstandigheden.

 

In diverse nationale parken zijn speciale activiteiten voor kinderen, zogenaamde “junior ranger” activiteiten. Al spelenderwijs leren jij en je kinderen zo veel over het gebied. Op de genoemde website kan je daar meer over lezen (“for kids”). Maar los daarvan is elk nationaal gebied prima toegankelijk voor je gezin. Het is tenslotte Amerika, elke bezienswaardigheid staat aangegeven en is van een prima toegangsweg voorzien. Enerzijds erg handig, maar wij geven je de tip om ook vooral af en toe van de gebaande paden af te gaan. Het levert onvergetelijk herinneringen op. Bij de diverse parken doen wij hiervoor enkele suggesties! We noemen niet alle parken in deze staat, maar die parken waar we zelf zijn geweest.

Volg onze avonturen via onze facebookpagina!

Californië (“golden state”)

Californië is één van de grootste staten van de Verenigde Staten en met ruim 33 miljoen inwoners de grootste in inwoneraantal. De hoofdstad is Sacramento en de staat is één van de belangrijkste economieën ter wereld. Het noorden is meer regenachtig, het zuiden (de Colorado woestijn) gloeiend heet. Het kustgebied is grotendeels bergachtig en vooral in het noorden dunbevolkt; uitzonderingen zijn natuurlijk de grote steden van de staat en het zuidelijkste deel van Californië. Het oosten is voornamelijk woestijnachtig (onder andere de Mojave woestijn) in het westen begrensd door de Sierra Nevada, een steil en hoog gebergte. Het klimaat van Californië is warm tot zeer warm. Tenslotte ligt in Californië de beruchte San Andreas breuklijn; een 1000 kilometer lange breuk in de aardkorst, die al voor menige aardbeving heeft gezorgd.

Yosemity nationaal park (http://www.nps.gov/yose/index.htm)

 

 

Met vier miljoen bezoekers per jaar is Yosemite één van de drukst bezochte nationale parken van de VS. Het park ligt in het Sierra Nevada berggebied en is het eerste én oudste nationale park in de wereld (1890). Het park werd (en wordt nog steeds) gevormd in miljoenen jaren. Het begon 500 miljoen jaar geleden als oceaanbodem en werd langzaam maar zeker omhoog gedrukt tot heuvelachtig gebied. De steile wanden werden gecreëerd door gletsjers, die het land als het ware uitsleten. Het Lake Yosemite was het resultaat van het smeltwater van deze gletsjers. Dit meer werd later weer gevuld met afbrokkelend gesteente en andere sedimenten en vormde zo de ondergrond voor het huidige Yosemite. 

Yosemity is prachtig; hoge bergen, diepe dalen, oeroude bossen, mooie weiden en grote watervallen. Én enkele unieke plant- en diersoorten; wolven, valken, herten, beren, eekhoorns en de enorme Sequoia bomen die tussen de 1000 en 3000 jaar oud zijn.

De meeste gebieden van het park zijn met de auto bereikbaar. Wil je de immensheid goed beleven doe dan wat wij deden:

  1. Wandel over één van de vele mooie wandelingen en geniet van de immensheid van de natuur (half dome, el capitan, Yosemity falls).
  2. Ga fietsen door het gebied. De fietsen kan je huren bij het bezoekerscentrum (voor de kleinere kids kan je een aanhangwagen huren). Het is bijna zoals fietsen op de Veluwe!
  3. Ga zwemmen in de Merced river, zoals de Amerikanen. ‘S zomers zijn er in deze rivier diverse drooggevallen plekken, waar de Amerikanen zonnen en zwemmen. Doe dat ook!!
  4. Rij als laatste naar het mooiste uitkijkpunt over de Yosemity vallei: “valley view”.

En ook belangrijk; overnacht in de buurt van de toegangspoort van het park. Wij sliepen (met onze camper) bij de KOA campground “Yosemity West, Mariposa, Midpines” (http://www.koakampgrounds.com/campgrounds/yosemite-west/). Alle faciliteiten waren daar voorhanden, inclusief zwembad. Meer informatie over Yosemity? http://www.yosemitepark.com.

Sequoia en Kings canyon nationale parken (http://www.nps.gov/seki/index.htm)

Het Kings Canyon nationale park is een gebied met reusachtige canyons, hoge steile rotswanden, veel meren en watervallen, bergweiden en groepen sequoia bomen. Het Sequoia nationale park is de thuisbasis voor de gelijknamige grootste en machtigste bomen ter wereld. De belangrijkste trekpleisters in deze twee gebieden zijn het Giant Forest (een bos van Sequoia bomen), Crystal Cave (prachtige kalksteenformaties), de High Sierra Trail (een voetpad langs prachtige Canyons) en de 4418 meter hoge Mount Whitney die deel uitmaakt van de Sierra Nevada bergen. Binnen het Sequoia park bevindt zich de Great Western Divide, de natuurlijke hindernis die de naar het westen stromende rivieren en kreken scheidt van die welke in oostelijke richting stromen.

Deze natuurparken kan je prima combineren met de reis van Yosemity naar bijvoorbeeld Dead Valley. Voor de kinderen is er niet veel meer te doen dan lekker klimmen & klauteren. Wij gebruikten beide parken als tussenstop op onze weg naar Dead Valley. Overnachten kan je in het nationale park of in een camping in de buurt (http://www.nps.gov/seki/planyourvisit/feesandreservations.htm).

Death Valley (http://www.nps.gov/deva/index.htm)

Death Valley is het heetste, laaggelegen en droogste gebied van de Verenigde Staten. Geen plek waar je wilt verdwalen. Indien je in de zomer door dit gebied wilt reizen (bijvoorbeeld met de camper) moet je van tevoren informeren of het mogelijk is. Ondanks de hitte herbergt dit gebied enkele zeer zeldzame dier- en plantensoorten. Daarnaast is deze woestijn gewoon prachtig om te zien, met name de zandduinen zijn een feest voor het oog. Je start je bezoek aan Death Valley bij Furnace Creek. Hier ligt het Visitor Center waar je alle informatie over het gebied vindt. Het laagste punt van Death Valley, Badwater, ligt even ten zuiden van het hart van het park en is met 86 meter onder de zeespiegel het laagste punt van het westelijk halfrond. In Death Valley is het over het algemeen bloedheet en er hangt constant een waas van hete lucht. De helft van het jaar is het ongeveer 45 graden en in de nacht koelt het dan nauwelijks af. Eén van de hoogste temperaturen op aarde werd hier ooit gemeten (juli 1913, 56,7 graden Celsius, in de schaduw). Advies: ga nooit op de grond liggen, want vlak boven de grond is de temperatuur zelden lager dan 65 graden en kan deze oplopen tot 90 graden.

Zabriskie Point geeft je een prachtig uitzicht over de Vallei des doods. Dante’s View laat je het laagste punt van het Westelijk halfrond prachtig overzien. Scotty’s Castle is het in 1931 gebouwd vakantiehuisje van Albert Johnson. De Ubehebe Crater is een uitgebluste vulkaan in de buurt van Scotty’s Castle waarin je kan afdalen.

Joshua Tree National Park (http://www.nps.gov/jotr/index.htm)

Joshua Tree ligt 225 kilometer ten zuidoosten van Los Angeles. Sommige inwoners van de streek beweren er ufo’s te hebben gezien. Joshua Tree dankt zijn naam aan de gelijknamige boom die in het park groeit. In het park kan je lekker wandelen en kennismaken met de woestijn, de Joshua Tree en grillige rotsformaties. Veel regenen doet het niet in dit gebied maar als dat wel gebeurt valt het water ook met bakken uit de hemel.

Category: Amerika met kinderenCalifornia Amerika met kinderenNationale parken Amerika met kinderenNoord Amerika met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl