Jordanië met kinderen

Bezienswaardigheden Jordanië met kinderen

Bezienswaardigheden Jordanië met kinderen

Een aantal highlights van Jordanië mag je eigenlijk niet missen, je kinderen ook niet! Onze kinderen genoten ervan… (meer informatie bij de betreffende pagina’s op deze site) Kijk voor meer reisinspiratie ook eens op onze facebookpagina.

De hoofdstad, Amman

Deze stad is gebouwd op een aantal heuvels. Indrukwekkend is het eerste aanzicht op deze stad (vooral bij avondlicht); zover je kijkt zie je typisch Arabische laagbouw zich meebewegen over de heuvels. De meeste reisgidsen (en reisorganisaties) raden een bezoek aan de stad af en leiden je direct naar de Dode zee. Wij raden je aan vooral Amman te bezoeken. Je kinderen (en jezelf) kijken je ogen uit op de straattaferelen, prachtige mensen, kleurrijke markten en typische stadsdrukte. Amman is een relatief moderne stad met weinig cultureel erfgoed. Meest in het oog springend is de oude Citadel, vanwaaruit de stad zich ontwikkelde. Aan de voet van de Citadel ligt het grote amfitheater (en een kleinere versie) waar zomers concerten worden gegeven. Het oude centrum aan de voet van de Citadel laat zich het beste per voet verkennen, de oude straatjes wachten om ontdekt te worden. Je treft hier bijna geen toerist aan en jullie (vooral de kinderen) zijn het middelpunt van aandacht. Prachtig toch??

Het moderne Amman heeft ook grote shopping malls en authentieke winkels. Ook daar kijk je je ogen uit. Geniet van de moderne Jordaniër die hier inkopen doet en koop leuke herinneringen voor thuis. Trek een dag uit voor je bezoek aan Amman, aan het begin of eind van je reis.

Jerash

Deze prachtige oude Romeinse stad is mooi bewaard gebleven. De oude Romeinen hadden begin van de jaartelling meerdere steden in het midden oosten (waaronder Damascus), de Decapolis genaamd. Deze stad is een echte speeltuin voor de kids; lopend over de eeuwenoude ongelijke karrenpaden, langs zuilengalerijen, tempels, restanten van oude huizen en amfitheaters genieten ze. En jullie ook! Jerash ligt op ongeveer drie kwartier rijden van Amman, trek er een ochtend voor uit. Je kan prima zelf een taxi vanuit Amman regelen, maar dit bezoek ook via je reisorganisatie regelen (is wel een stuk duurder). In de zomermaanden worden er allerlei activiteiten georganiseerd die oude tijden later herleven (zoals gladiator gevechten). Wat tenslotte opvalt is het hoge aantallen Jordaanse bezoekers. Ook zij waarderen hun cultureel erfgoed en maken jullie dag tot een onvergetelijke belevenis.

Dode Zee

Op ongeveer een uur rijden van Amman ligt dit natuurlijke fenomeen. Gelegen in een desolaat landschap, heel toepasselijk, wacht je een onvergetelijke ervaring. Onze kinderen hebben het er nog steeds over; pa, we dreven daar!! Inderdaad, het hoge zoutgehalte laat je drijven en maakt ieder leven in deze zee onmogelijk. Helaas leidt intensieve zoutwinning tot een jaarlijkse daling van het waterpeil. Op termijn zal dat leiden tot het verdwijnen van deze zee. De overheid bereidt plannen voor om dat te voorkomen (het verbinden van de Rode met de Dode zee is een van de opties). Voor de ouders is er daarnaast de mogelijkheid om van een van de vele welness arrangementen gebruik te maken. Want de Dode Zee heeft ook een helende werking op allerlei huidaandoeningen zoals psoriasis, waarvoor mensen vanover de hele wereld naar daar komen.

Heilige land, Jordaan vallei

De omgeving van de Dode Zee is een ware ontdekkingsreis door de (Bijbelse) oudheid. In de “voetsporen” van Jezus Christus is er heel veel te ontdekken, gevoelsmatig een hele ervaring. Ons oudste zoontje, zit op een Christelijke school, vroeg ons het hemd van het lijf. Bezoek in ieder geval de volgende bezienswaardigheden: Mount Nebo (of Jebel Naba): hier zou de 120-jarige Mozes zijn gestorven nadat God hem het Beloofde Land Moab liet zien. Het uitzicht op de Jordaan vallei vanaf dit punt is prachtig. Bezoek verder in Madaba de St. George kerk, beroemd om zijn eeuwenoude mozaïekvloeren van de Jordaan rivier/vallei. En tenslotte; ga naar de Jordaan rivier. Indrukwekkend aan de Jordaanse kant van de Jordaan zijn de doopvont van Christus en de grote doopplaats die daar is opgegraven. Niet in woorden uit te drukken is het gevoel van beleving terwijl je daar loopt. De geschiedenis en actualiteit is zo tastbaar….

Wadi Dana

Dit natuurgebied is van ongekende natuurlijke schoonheid. Prachtige bergen, weidse uitzichten, elk moment van de dag andere kleurschakeringen maken van dit gebied een waar paradijs om met de kinderen te ontdekken. Let wel op voor de schorpioen, schop geen stenen om. Een prachtige overnachtingsplaats (zie ook ‘accommodaties’ op deze site) is Rummana campsite. Overnachten in een tent, een ware belevenis voor de kinderen. Je kan prachtig wandelen en in alle rust genieten van de schoonheid van dit gebied. Doen! Voor de die hards is er de Wadi Dana Trail met een afstand van 14 km en een geschatte duur van 5-7 uur. Zie verder ‘activiteiten’ op deze site. 

Kings highway of deserts highway?

Beide snelwegen zijn prachtig, maar eerlijkheidshalve mag je de kings highway niet overslaan. De oude weg van de koningen slingert prachtig door het Jordaanse berglandschap, langs oude dorpjes en langs prachtige kastelen. Met recht een koninklijke weg. De Kings highway begint halverwege de Dode Zee en voert onder andere langs het kruisvaardersplaatsje Kerak met een prachtige ruïnes van een voormalig kruisvaarderskasteel (geweldig voor de kinderen!) en voert vervolgens naar Petra en de Wadi Rum. Maar wat vooral beklijft aan deze highway zijn de geweldige vergezichten over onder andere de Wadi Mujib, de Wadi Rum en andere geweldige natuurreservaten. Meer over deze prachtige highway bij “reizen in Jordanië met kinderen”.

De desert highway is natuurlijk ook geen straf om te berijden, maar deze weg laat veel van het natuurschoon achterwege. De weg is pas een paar jaar oud en vormt een directe verbinding van Noord naar Zuid Jordanië, daarbij zo min mogelijk door bergen slingerend. Deze weg is prima te benutten om van A naar B te komen. Let wel op je snelheid, de politie controleert frequent.

Onze tip: rij de heenweg in alle rust via de Kings highway en geniet van alle bezienswaardigheden. Pak vervolgens de snellere deserts highway op de terugweg naar het vliegveld…

Kerak (kruisvaarderskasteel)

Dit plaatsje herbergt een waar kinderparadijs in de vorm van de ruëne van een kruisvaarderskasteel. Machtige gangenstelsels en prachtige vergezichten op de omgeving maken dit een waar feest voor jou en je kinderen. Niet overslaan! Het centrale pleintje in het dorp is ook zo leuk, je ziet daar het dagelijkse Jordaanse leven aan je voorbij trekken, terwijl je een lekker broodje kip eet. Kerak ligt circa 130 kilometer van Amman en kan zowel bereikt worden over de Desert Highway als de Kings highway. Wij adviseren het laatste, als onderdeel van de route over de Kings highway (zie “reizen in Jordanië met kinderen”).

Naast het kruisvaarderskasteel van Kerak, ligt ook het kruisvaarderskasteel van Shobak aan de Kings highway. Je kan ervoor kiezen ook dit kasteel te bezoeken.

Petra, de roze stad

Jordanië Petra met kinderen reisverhaal

Een van de grote wereldwonderen deze roze Nabateerstad, uitgehakt in de rotsen van een bergmassief. Je bereikt de oude stad door het lopen van een 2,5 km lang pad dwars door een berg (de Siq kloof). En wat je aan het einde van deze kloof ziet, zal je de rest van je leven bijblijven: de schatkamer (treasury). Echt een onwerkelijk bouwwerk, woorden schieten te kort. Maar dat is eigenlijk voor de hele stad het geval. Grofweg voert de weg je langs de Treasury, langs de oude koningsgraven, langs het amfitheater, langs de oude tempel en tenslotte de berg op naar het klooster (Monastery, Al-Deir). En die laatste mag je NIET overslaan. Het complex is groot, er zijn diverse transportmiddelen; ezel, kameel en paard. Alle drie even gaaf voor de kids! Wij hebben het gecombineerd; de berg op naar het Klooster met de ezel (althans de kinderen, wij renden er achteraan / zie ‘reisverhaal’ op deze site), de kameel omdat onze kinderen het fantastisch vonden & het paard terug vanaf het Klooster. Wij hebben een geweldige dag gehad in Petra. Ga er niet een paar uur heen, trek er lekker de hele dag vooruit. Een waar avontuur voor het hele gezin! Bij “reizen in Jordanië met kinderen” geven wij een aantal tips voor een onvergetelijk verblijf in deze verloren stad. Je treft daar ook allerhande praktische informatie zoals een kaart van het complex.

Aquaba en de Rode Zee

Deze stad ligt aan de Rode Zee en is een echte Arabische stad. Vol met leven & kleur, je kinderen kijken hun ogen uit. En…. zij kijken hun ogen uit naar jullie! Wandel ’s avonds door de straatjes met marktjes en kooplui, geniet van het leven op straat en prik een vorkje bij een afgelegen restaurantje. Overdag kan je heerlijk snorkelen in de Rode Zee. Het koraal is daar ruim voorhanden, je kan er heel makkelijk bij komen. Er zijn diverse stranden, bij hotels en publieke stranden. Onze tip: pak het strand waar ook de Jordaniërs komen, een geweldige ervaring; je ziet er hele gezinnen gezellig bbqén en genieten van elkaar. Aquaba en de Rode Zee leent zich perfect om uit te blazen van alle indrukken die jullie in Jordanië hebben opgedaan. Een paar dagen verblijf is dan ook zeker aan te raden. Terwijl de kinderen lekker spelen in de Rode Zee of het zwembad, kom je weer op adem van alle inspanningen. Maar zoals gezegd; blijf niet in je hotel hangen, ga ook de stad in!

Wadi rum

De Wadi Rum is één van de mooiste woestijnen op aarde. Een geweldige zandbak waar jij en je kinderen zich direct thuis zullen voelen. Ga lekker wandelen of huur een jeep om door de woestijn te “crossen”. Een tocht met de kameel kan ook, in alle rust zie je het landschap dan aan je voorbij trekken. De kinderen kunnen zand surfen op de grote zandduinen, onvergetelijk. Ook onvergetelijk: de zonsopkomst en zonsondergang. Voel je als Laurence of Arabia en pak vooral ook een overnachting in de woestijn. Daar zijn diverse (toeristische en minder toeristische) mogelijkheden voor inclusief de plaatselijke kost! Onze kinderen hebben het er nog over. Een dagje en nachtje Wadi Rum is voldoende om een goede indruk van het gebied te krijgen.

Woestijnkastelen

Naast kruisvaarderskastelen (Kerak, Shobak) heeft Jordanië ook prachtige woestijnkastelen (restanten). Deze ruïnes van voormalige kastelen liggen met name in het Noorden van Jordanië, ten noorden / Oosten van Amman. Wij noemen Qusair Amra, met prachtige fresco’s en mozaïeken, Qasr Mushatta, Qasr al – Kharrana, Qasr at-tuba en Qasr al – Hallabat. Onze tip: gebruik Amman als uitvalsbasis om één van deze complexen te bezoeken.

Category: Bezienswaardigheden Jordanië met kinderenJordanië met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl