Bezienswaardigheden Cuba met kinderen

Bezienswaardigheden Cuba met kinderen

Bezienswaardigheden Cuba met kinderen

Cuba is een gave bestemming om ontdekt te worden door je kinderen. Je kan er vele avonturen beleven; prachtige stadjes & dorpjes, mooie stranden, prachtige jungle, geweldige mooie mensen & een indrukwekkende tastbare geschiedenis. Teveel om op te noemen. Het land is doordrenkt van de mooie monumenten, dus eigenlijk is elke dag in Cuba een feest. Niet in de laatste plaats omdat de Cubanen ook weten hoe ze een feestje moeten bouwen. Overal klinkt muziek en overal zijn mensen buiten. Probeer vooral een praatje aan te knopen met de locals, het zal jullie (leuk voor op school) veel inzicht geven in het leven in een communistisch land. Onze kinderen hadden meerdere bijzondere ontmoetingen met Cubaanse kinderen in de straatjes van kleine dorpjes (“zie reisverhaal”). Er is teveel om te zien, wij noemen een aantal prachtige bezienswaardigheden. Veel meer informatie over de bezienswaardigheden en activiteiten vindt je óók op deze site. Er komt steeds meer bij, dus kijk regelmatig! Reacties of zelf ook tips die je graag wilt delen met andere reislustige ouders? info@metdekinderenopreis.nl.

Kijk voor meer informatie bij in het linker menu op deze site en bezoek eens onze facebookpagina.

 

Havana

De hoofdstad van Cuba is een koloniaal werelderfgoed pareltje. Het oude centrum, met name de wijk Havanna Vieja, is voor een groot deel gerestaureerd in de oude luister. Je kijkt je ogen uit naar de prachtige bouwwerken, plhttps://www.facebook.com/Reizen-met-de-kinderen-334944019960000/einen en mooie straten. Je kijkt ook vooral je ogen uit naar de prachtige Cubanen! Bezoek het placa de la Cathedral met de oudste kathedraal (kathedraal van San Christóbal) in Latijns Amerika, pik een museum (meer informatie bij “activiteiten”), bewandel de calle Obispo (gerestaureerde winkelstraat) met zijn leuke muziekbarretjes, zie de plaza Armas en plaza Vieja, loop over de Malécon (dé boulevard van Havana), bezoek het Castillo de la Fuerza (oudste militaire bouwwerk waar tegenwoordig musea huizen), bezoek het Convento de Santa Clara de Asis, bezoek de Chinese wijk (barrio Chino) waar je heerlijk kunt eten, zie het Capitolio (grotere kopie van het Amerikaanse Capitool), rij met een gehuurde oldtimer over de placa de la Revolution en zie daar Ché Guevara, drink een mojito in een barretje terwijl er muziek gespeeld wordt. Tja, het is téveel! Het allerbelangrijkste is om gewoon lekker door de stad te slenteren. Je kinderen zullen hun ogen uitkijken in Havana. Het straatleven, de mensen, de gebouwen; alles is anders dan in NL. Eigenlijk is alles wat papa en mama doen ook leuk voor de kinderen. Dás makkelijk dus! Trek twee volle dagen uit voor Havana, ook de stad is geweldig voor je kinderen.

Cuba met kinderen reisverhaal

Las Terrazas (Sierra del Rosario), provincie Pinar del Rio

Net ver van Havana ligt dit prachtige natuurgebied (Sierra del Rosario is Unesco wereldnatuurerfgoed), hét hart van de sigarenproductie én koffieplantages. Je kan hier met de kinderen prachtige wandelingen maken of een bezoek brengen aan koffieplantages. Het plaatsje Soroa is beroemd om de grootste orchideeën tuin van Cuba en een prachtige waterval waar je eventueel met je kroost kan zwemmen. De Salton waterval in de Manantiales rivier kan je bereiken na een heerlijke (steile bergopwaartse) wandeling door de plaatselijke natuur. Bij de waterval is een restaurant waar je even kunt relaxen. Je treft hier ook te midden van de koffieplantages een groot kunstmatig meer vol forellen.

In het bergachtige Las Terrazas gaan natuurontwikkeling en toerisme hand in hand. De Las Terrazas gemeenschap is daar een mooi voorbeeld van. De gebouwen van de Las Terrazas gemeenschap zijn ontworpen met het doel om samen op te gaan in hun omgeving. Je kan overnachten bij het Moka hotel, in de San Juan Vallei,  gebouwd in harmonie met de natuur. Vandaaruit kan je allerlei activiteiten ondernemen zoals canopy door de bomen, wandelen, paardrijden of een voormalige koffieplantage bezoeken.

San Diego de los Baños

Dit kleine dorpje in Westelijk Cuba heeft echt alles wat Cuba zo bijzonder maakt. In één ochtend zie je alle aspecten van het dagelijkse leven aan je voorbij trekken. Omdat San Diego de los Banos nog niet echt ontdekt is, ben je ook bijna de enige daar. Bezoek de school, de kapper, de bakker, de slager en ga lekker slenteren door de straatjes. Misschien kunnen jullie zelfs bij de Cubanen thuis eten! Maak contact! Ons hotel lag middenin het dorp (hotel Mirador), waardoor wij direct het dorpje inliepen. Een onvergetelijke ervaring; we hadden meerdere leuke contacten met de bewoners (ouders én kinderen). 

Stad Pinar del Rio

De stad Pinar del Rio is een lust voor het oog. Prachtige straten met pastelkleurige huizen in koloniale stijl. De stad Pinar del Rio is een lust voor het oog. Prachtige straten met pastelkleurige huizen in koloniale stijl bepalen het straatbeeld. Daarnaast is het een echte plattelandstad, waar het toerisme niet echt zichtbaar is (zoals in Havana). Maak een wandeling door de straten en geniet van het openbaar leven, bezoek een sigarenfabriek in de hoofdstraat Maceo of bezoek een likeur fabriek (Guayabita). De enige fabriek bevindt zich in Pinar del Rio en is ook te bezichtigen (http://www.cuba.com/pinar-del-rio/guayabita.htm).

Vanuit Pinar del Rio kan je een dagje naar Cayo Levisa gaan (http://cayolevisa.com), een klein koraaleiland ten noorden van Pinar del Rio in de Golf van Mexico. Omgeven door een rif kan je hier prachtig snorkelen en duiken. Je kinderen kunnen hier lekker spelen op het strand, terwijl jij een cocktail drinkt (mojito of daiquiri)! Vanuit Palma Rubia wordt je gebracht naar Cayo Levisa (ongeveer 146 kilometer van Havana).

Accommodaties Cuba met kinderen

Viñales vallei en het dorpje Viñales

De Viñales vallei (Valle de Viñales)  is zo mooi dat het is uitgeroepen tot werelderfgoed. Kenmerkend voor deze streek zijn de kalksteen formaties, mogotes, verspreid over de vallei. Werkelijk prachtig. Ga hier lekker wandelen door de natuur en maak een foto bij een hoog uitkijkpunt, bezoek de Mural de la Prehistoria (rotstekeningen) en bezoek de grot Cueva del Indio. Je kan ook paardrijden door dit geweldige landschap waar tabak wordt geteeld en geoogst wat uiteindelijk resulteert in de wereldberoemde Cubaanse sigaren!

Vlakbij ligt het plaatsje Viñales, een authentiek Cubaans dorp. Loop langs de huizen en geniet van de sfeer, het is prachtig! Oldtimers rijden voorbij, en oude mannen roken sigaren op het pleintje bij de oude koloniale kerk. Loop ook vooral de winkeltjes in.

Playa larga, schiereiland Zapata (Guama)

Vanuit Pinar del Rio zie je het heuvelachtige landschap overgaan in de moerassen van het schiereiland van Zapata. Daar kan je een krokodillenfarm bezoeken en de historische baai Bahia de Cochinos, de Varkensbaai. In de Varkensbaai werd door Fidel in 1961 een, door de CIA gesteunde, aanval van Cubaanse bannelingen uit Miami afgeslagen. Je kan het plaatselijke museum bezoeken. Je kan hier overnachten in een prachtig natuurgebied dat per speedboot bereikbaar is. Deze boottocht is onze kinderen bijgebleven. Na een snelle tocht over het water bereikten we een werkelijk prachtig natuurreservaat met houten huisjes op palen. Een werkelijk prachtige plek waar je allerlei activiteiten kunt ondernemen zoals vogels spotten en rondvaart tochten.

Trinidad

Het oude centrum van Trinidad, werelderfgoed, is een prachtig koloniaal pareltje, een feest voor het oog! Prachtige straten met pastelkleurige huisjes, oldtimers, mooie pleinen (plaza Mayor) en vele mooie Cubanen die graag contact met je maken. En veel muziek!  Wij keken onze ogen hier uit. Onze tip: loop wat verder de straatjes in en maak dan contact met de plaatselijke bevolking. Zeker wat verder van het toeristische centrum wacht het “echte” leven op jullie. Daar spelen de kinderen in de straat en zie je het dagelijkse leven in alle schoonheid. Net als in Havanna is het gerestaureerde centrum vooral het bezit van de toeristen. Kom je net daarbuiten, dan maak je kennis met het “echte” leven. Wil je lekker ontspannen op het strand? Net buiten Trinidad ligt het strand Ancon waar je prachtig kan snorkelen en duiken. Wil je een mooi uitzicht op de daken van Trinidad, beklim dan de Klokkentoren in het centrum (bij de plaza Mayor). En als laatste: kom vooral ook in de avondschemer een kijkje nemen. Met het avondlicht is Trinidad nóg mooier met onvergetelijke foto’s tot gevolg.

trinidad cuba met kinderen reisfoto's

Topes de Collantes

Nationaal park Topes de Collantes is een overdaad aan natuurschoon. Centraal gelegen in de Escambray bergen kunnen jullie lekker wandelen én eventueel overnachten in dit nationaal park (hacienda Codina). Een avontuurlijke rit vanuit het dorpje Topes brengt je naar de hacienda, waar de kinderen zich prima zullen vermaken. Jullie kunnen prachtige wandelingen maken of gewoon lekker relaxen op de hacienda. Let wel; het ligt op hoogte, waardoor het zeker ’s nachts fris is! De prachtige flora en fauna is een lust voor het oog. Wij kampeerden hier wat een ware belevenis was (wel fris in de nacht), vooral voor onze kinderen. Ze hebben het er nog over. De hacienda kookt voor jullie. Wij aten die avond een heerlijk speenvarken, die we eventjes daarvoor aan het spit zagen hangen. Tja, ook daar hebben de kinderen het nog steeds over…….Che Guevarra leverde in deze stad in 1958 de laatste beslissende slag tegen de dictator Batista. In het mausoleum zijn de resten van Che en zijn medestrijders, die in Bolivia werden vermoord, bijgezet. 

Meer informatie? http://www.cuba-topesdecollantes.net.

Santa Clara

De plaats Santa Clara is vooral bekend om het mausoleum van Ché Guevara. De stad zelf heeft minder te bieden, breng wel even een kort bezoekje aan de gedenkplaats van deze vrijheidsstrijder. Naast Ché is dit monument ter ere van enkele andere vrijheidsstrijders.

Cienfuegos en dolfijnen zwemmen

Ook Cienfuegos is een prachtige Cubaanse stad. Cienfuegos is de hoofdstad van de gelijknamige provincie die aan de zuidkust van Cuba ligt. Deze mooie stad wordt ook wel de “Parel van het Zuiden” genoemd. Het architectonische erfgoed bestaat voor een groot deel uit Neoklassieke gebouwen, met een belangrijke Franse invloed, wat de stad uniek maakt. In elk hoekje van Cienfuegos is wel iets moois te zien: brede straten en wandelboulevards, parken en groene gebieden met oude gebouwen, doordrenkt van geschiedenis. De oude stadskern is zeer goed behouden en staat daarom op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Start op het grote plein in het hart van de stad en loop vandaaruit de smalle straatjes in. De stad is prachtig aan een baai gelegen, wat veel strandtoeristen aantrekt.

Net buiten Cienfuegos kan je met dolfijnen zwemmen in het dolfinarium. Doen! Vraag ter plaatse naar het “delfinario de rancho luna cienfuegos”.

Varadero

De stranden bij Varadero zijn beroemd! Kilometers lang strandplezier wacht hier op jullie. De kinderen kunnen naar hartelust kastelen bouwen, het water is lekker warm en je kan prachtige schelpen zoeken op het strand. ’S avonds kan je heerlijk eten in één van de vele restaurantjes vlakbij je hotel. En vergeet de vele souvenirskraampjes niet, je kan er leuke herinneringen voor later kopen. Het is hier heerlijk nagenieten van een onvergetelijke reis door Cuba, jullie reizen weer uitgerust terug naar Nederland.

Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is de tweede belangrijke stad van Cuba (na Havanna) en een échte Cubaanse stad. Ze onderscheidt zich door haar rijke geschiedenis en culturele ontwikkeling, met name wat betreft de muziek. Santiago is een echte Caribische stad en het historisch centrum is een bezoekje meer dan waard. Zie het Herediatheater, het kasteel van San Pedro de la Roca del Morro, de basiliek van de Virgen de la Caridad del Cobre, het Baconaopark, la Gran Piedra, ruines van Franse koffieplantages, de begraafplaats van Santa Ifigenia, de Moncadakazerne en het huis van Diego Velazquez. 

Praktische informatie Cuba met kinderen 

Category: Bezienswaardigheden Cuba met kinderenCuba met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl