Beijing met kinderen

Beijing met kinderen miniguide

Beijing (Peking) met kinderen (mini guide)

aaaah wat een prachtige vrouwBeijing is een zintuigen prikkelende stad! Het leven ligt op straat, er gebeurt van alles, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. De oude hutongs, de moderne wijken, de prachtige keizerlijke complexen; het is teveel om in een paar dagen te zien. En dan kan je nog diverse onvergetelijke bezienswaardigheden in de directe omgeving van Beijing bezoeken, zoals de Chinese muur. Kortom; je kan zo een week in deze stad verblijven, als onderdeel van een rondreis maar zeker ook als een stedentrip. Wij geven hierna een aantal suggesties voor een gaaf verblijf in deze miljoenenstad. Meer informatie over China met kinderen op www.metdekinderenopreis.nl. Bezoek ons regelmatig, vertel het je vrienden, er komt steeds meer informatie bij! Reacties? info@metdekinderenopreis.nl. Kijk ook eens op onze facebookpagina in de gaten en volg onze avonturen (bijna jaarlijks) ‘live’!

Op de fiets door Beijing?

Baja Bikes is een Nederlandse organisatie die in vele steden ter wereld (begeleide) fietstochten en stadswandelingen aanbied. Op www.metdekinderenopreis.nl vind je veel stedentrips die prima met de kinderen zijn te beleven. Baja Bikes voegt een mooie dimensie toe, want net als in Nederland ontdek je al fietsend de stad of omgeving het beste! De tours van Baja Bikes zijn ontspannen, op een rustig tempo, lekker op de fiets of lopend en bijna overal met een Nederlandse gids.

Hutongs

De oude wijken van Beijing zijn een lust voor het oog. De eenlaagse huisjes vormen een aaneengesloten geheel met kleine binnenplaatsjes, waar het dagelijks leven plaatsvindt. Loop vooral deze wijkjes in, het zijn er aardig wat, en laat je de kans niet ontnemen om bij iemand een bakje thee te drinken. Sommige hutongs zijn opgeknapt en omgetoverd tot levendige winkelstraten met  originele winkels, bijvoorbeeld in de buurt van de Lama tempel. In de straatjes hangt de was en worden spelletjes op straat gespeeld. Je kinderen lopen hier ook speelkameraadjes tegen het lijf! Kom ook vooral ’s avonds terug want dan flaneren de Chinezen langs de met neon lichtjes verlichte straatjes.

Bezienswaardigheden

Verboden stad

De Verboden Stad is een stad in een stad, voorbehouden aan de keizer, zijn directe familie en verboden voor gewone stervelingen. De Chinezen noemen het de Purperen Stad, omdat rood de symbolische kleur was van de Poolster. Deze vaste ster wijst de keizer de weg naar China, als centrum van de wereld. Binnen de muren van de Verboden Stad staan 800 gebouwen, de stad is zes eeuwen oud en de bouw begon onder de Ming-dynastie. Veel gebouwen werden later door brand verwoest, maar daarna weer opgebouwd in de originele vorm. De meeste gebouwen die je nu ziet stammen uit de 17e of 18e eeuw. De hoofdingang, de Poort van de Hemelse Vrede, ligt aan het gelijknamige immense plein. Daarachter leidt een reeks marmeren trappen naar de Zaal van de Volledige Harmonie, omringd door duizend gebeeldhouwde draken. De zaal werd door de keizer gebruikt als troonzaal bij plechtige gebeurtenissen. Binnenin zie je de keizerlijke troon met daarboven een grote zware bronzen klok. De gebouwen in de Verboden Stad hebben namen als “De Zaal van de Bescherming van de Harmonie”, “het Paleis van de Hemelse Zuiverheid”, “het Paleis van de Aardse Rust” (het woonvertrek van de keizerin en de slaapkamer van het keizerlijke paar), “het Paleis van de Geestelijke Opvoeding”, “het Paleis van het Lange Leven”. In de Schatgalerij (Zhenbaoguan) zie je schitterende voorbeelden van keizerlijke versieringen op kandelaars, theeserviezen en sieraden. Aan de noordkant van de Verboden Stad liggen de keizerlijke tuinen met de beroemde Muur met de Negen Draken. Het is een muur van geglazuurd baksteen versierd met goudgekleurde draken, die het tempelcomplex moesten beschermen tegen boze geesten.

Verboden Stad, hoofdingang Tiananmen-plein, Chang’an Jie. Openingstijden: 08.30-17.00 (in de winter tot 16.30). Toegangsprijs: 30 yuan.

Plein van de Hemelse Vrede

Het Plein van de Hemelse Vrede is het grootste plein ter wereld. Mao hees er op 1 oktober 1949 de rode vlag met vijf gouden sterren om de communistische republiek China uit te roepen. Het plein is nogal kaal, maar heeft grote historische betekenis. Onder voorzitter Mao werden hier grote parades gehouden. Tegenwoordig is het op het Tiananmen-plein een drukte van belang. Tiananmen-plein wordt aan de noordkant begrensd door Chang’an Jie en aan de zuidkant door Quanmen Dajie.

Tempel van de hemel

De vier belangrijkste tempels van Beijing staan in de vier windstreken: in het oosten de Tempel van de Zon, in het westen de Tempel van de Maan, in het noorden de Tempel van de Aarde en in het zuiden de Tempel van de Hemel. Het is een enorm complex met verschillende pagodes. De noordkant ligt in een halve cirkel (symbool voor de hemel) en de zuidkant is recht (symbool voor de aarde). Het complex werd in de 15e eeuw aangelegd op een heuvel die al eeuwen werd beschouwd als de ontmoetingsplaats van hemel en aarde. De belangrijkste pagode, de Qi nian dian, is van hout en staat op drie terrassen van wit marmer. De blauwe daken, de rode muren en de goudkleurige versierselen maken deze pagode een indrukwekkend staaltje van Ming bouwkunst. Op de kortste dag van het jaar bracht de keizer een bezoek aan de Tempel van de Hemel. Hij vervulde er plechtigheden voor de eenheid van de hemel en de aarde. Hij bracht de Hemel op de hoogte van de laatste nieuwtjes, terwijl hij bad voor een overvloedige oogst op Aarde. Alle gebouwen en straten in het tempelcomplex zijn dusdanig aangelegd dat de Hemel en de Aarde niet in verwarring kunnen komen. Neem een gids, die kan je precies uitleggen hoe het werkt! Let ook eens op het aantal traptreden: altijd negen treden of een veelvoud daarvan. Negen was een geluksgetal en het cijfer van de keizer en de hemel.

Tempel van de Hemel. Adres: Yongdingmen Dajie. Openingstijden: 08.00-16.30. Toegangsprijs: 35 yuan (alleen het park: 15 yuan).

Zomerpaleis

Het Zomerpaleis ligt ten noordoosten van Beijing in een groot park aan het Kunningmeer. Langs het meer loopt een meer dan 700 meter lange overdekte prachtige galerij zodat je van het ene naar het andere gebouw kon lopen zonder nat te regenen. De balken zijn prachtig beschilderd met afbeeldingen van landschappen en voorstellingen uit Chinese legenden. Aan het einde van de overdekte galerij ligt een marmeren paviljoen in de vorm van een boot. Op de top van de Heuvel van het Duizendjarige Leven (Wan Shoe Shan) ligt de Tempel van de Zee van de Ware Wijsheid. Iets lager ligt de schitterende 50 meter hoge pagode van Fo xiang. Ook elders in het immense park vindt je pagodes, tempels, tuinpaviljoens en vijvers overdekt met lotusbloemen. Dit park is een mooie bestemming voor een dagje uit met het gezin. UNESCO plaatste het Zomerpaleis in 1998 op de Werelderfgoedlijst.

Zomerpaleis. Adres: Yiheyuan Lu and Kunminghu Lu, 12 km ten noordwesten van Beijing. Openingstijden: 06.30-20.00 (kaartverkoop stopt om 18.00). Toegangsprijs: 50 yuan.

Lama tempel

Het confucianisme heeft altijd op gespannen voet gestaan met het boeddhisme. Toch zijn er veel boeddhisten in China en een van hun belangrijkste heiligdommen is de Lama Tempel. Dit is een Tibetaanse tempel en de grootste buiten Tibet. Oorspronkelijk was dit een paleis van prins Yongzheng. Toen die in 1723 keizer werd, ging hij in de Verboden Stad wonen en werd zijn paleis een tempel. De vijf zalen van de tempel zijn ingericht in diverse stijlen: Tibetaans, Mongools en in de stijl van de Han-dynastie. Overal hangen thangkhas (beschilderde repen stof), lampjes gevuld met jakboter, en brandende wierookstokjes. Boeddhabeelden in verschillende grootte completeren het geheel. Er is onder meer het grootste Boeddhabeeld uit één stuk hout te zien, de Maitreya. Dat hout komt van een sandelboom, die in de 18e eeuw vanuit Tibet naar deze tempel werd getransporteerd. Het kostte de makers drie jaar om dit beeld te maken.

Adres: Yonghegong Dajie 12. Openingstijden: 09.00-17.00. Toegangsprijs: 25 yuan.

Confucius tempel

In de straat schuin tegenover de Lamatempel vindt je de Confucius tempel en het Keizerlijk College. De Confucius tempel is de één na grootste van China. Op de zuilen op de binnenplaats staan de namen van de mensen die geslaagd zijn voor het ambtenarenexamen van het Keizerlijke Hof. Elke student wilde hier zijn naam gegraveerd zien, maar het was niet makkelijk dat te bereiken. Kandidaten werden drie dagen opgesloten in kubussen van 1,5 m2. Velen stierven of werden gek gedurende hun opsluiting. In het Keizerlijk College verklaarde de keizer klassieke Confuciaanse teksten voor duizenden knielende studenten en professoren: dit was een jaarlijks ritueel.

Beihai park

Ten noordwesten van de Verboden Stad ligt dit prachtige (unesco werelderfgoed) stadspark met prachtige tuinen en paviljoens. Ga daar lekker met het gezin naartoe en geniet van de Chinezen, die er massaal hun beperkte vrije tijd doorbrengen. Je vindt er ook de “witte pagode” (Bai Ta), een 40 meter hoge stupa op het hoogste punt van Qiónghuá eiland. Vooral even een kijkje nemen!

Jingshan park

Ten noorden van de Verboden Stad ligt dit prachtige park met mooie tuinen en paviljoens. Ook hier kan je heerlijk met de kinderen een paar uurtjes doorbrengen na bijvoorbeeld een bezoek aan de Verboden Stad. In het park ligt een heuvel (de Kolenheuvel) vanwaaraf je een fantastisch uitzicht op de Verboden Stad hebt. Het beste om hier aan het eind van de middag te komen, dan heb je de zon in je rug (foto moment).

reisfoto's china met kinderen

Markten

Om de echte Chinese sfeer op te snuiven is een bezoek aan de markten van Beijing een must. Langs de Oostelijke Zijdestraat (Xiushui Dong Jie, vlak bij de ambassadewijk) ligt een groot winkelcentrum, waar naast zijde van alles word verkocht. Een grote overdekte rommelmarkt eigenlijk, genaamd “Nieuwe Zijdestraatmarkt”. De Panjiayuan Markt ligt langs de Derde Rondweg, bij de brug met dezelfde naam en wordt alleen in het weekend gehouden, van zonsopgang tot ongeveer 16.00. Dit is een enorme rommelmarkt waar je van alles kunt vinden: sieraden van jade, porseleinen vazen, bewerkte zijden stoffen, boeddhabeelden en veel meer. Ding wel af en let op de kwaliteit, veel artikelen zijn namaak. De straat Liu Li Chang staat bekend om de handwerkwinkeltjes en tweedehands boekwinkels. In deze straat vindt je de bekende kalligrafeerwinkel Rong bao Zhai. Donghuamen is een zijstraatje van de hoofdwinkelstraat Wangfujing in het centrum. ’s Avonds is er een nachtmarkt, waar de nadruk ligt op authentieke Chinese gerechten. Naast ‘gewone’ gerechten vindt je er slang, schorpioen, sprinkhanen en larven. Schoenenliefhebbers gaan naar de straat Yabao Lu in het district Chaoyang,ook wel de “Russische Straat” genoemd. Dan is er ook nog Beijing Curio City, een grote rommelmarkt aan Dongsanhuan Nan Lu.

Omgeving

Chinese muur

Op zo’n 60 kilometer van Beijing slingert deze ruim 6000 kilometer muur (unesco werelderfgoed) door het prachtige landschap. Je mag hem niet missen, pak een taxi! Badaling is het dichtsbij, echter ook wel het meest toeristisch. Op www.metdekinderenopreis.nl vind je meer informatie over een onvergetelijk bezoek aan de Chinese muur.

Ming graven

Zo’n 50 kilometer ten noorden van Beijing vindt je de 13 Ming graven en de Weg van de Zielen (Shen Dao, unesco werelderfgoed). Beide liggen in een dal dat vroeger ommuurd was. De tombes liggen op beschutte plaatsen tegen de bergen volgens het Feng Shui principe van water en lucht. Loop een stukje over de Weg van de Zielen met aan beide kanten beelden van beesten en hoogwaardigheidsbekleders. En bezoek het prachtige complex met de mooie poorten en hoge toren.

Ming graven China met kinderen

Chuandixia

Op ongeveer 2,5 uur rijden van Beijing ligt in het Mengtougou district een prachtig dorpje, aangeplakt tegen steile bergen. De tijd heeft hier stilgestaan en het is er eigenlijk nog zoals het er 600 jaar geleden was, ten tijde van de Ming en Qing dynastieën. De oude huisjes zijn met elkaar verbonden via kleine straatjes. Bij elk huisje hoort een binnenplaatsje waar de families de tijd doorbrengen. Omdat het dorpje is uitgeroepen tot beschermd erfgoed, mag je bijna overal binnen kijken. Daarnaast kan je eten bij één van de families als je dat wilt. Heb je nog tijd over? Maak dan een prachtige wandeling de berg op!

Er zijn nog meer uitjes in de omgeving. Informeer bij je hotel naar de mogelijkheden.

 

Category: Beijing met kinderenReisfotografieReisfotografie buiten europaStedentrips met kinderenStedentrips met kinderen buiten EuropaStop over steden verre reizen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl