Activiteiten Nieuw Zeeland met kinderen

Activiteiten Nieuw Zeeland met kinderen

Activiteiten Noorder- en Zuider eiland Nieuw Zeeland met kinderen

Nieuw Zeeland, het land van de lange witte wolk (Aotearoa in Nieuw Zeeland), is een geweldig mooi land en ongeveer 8 keer zo groot dan Nederland. Qua landschap wordt het ook wel “Europa in het klein” genoemd. Rij je de ene dag nog in tropische temperaturen, dezelfde avond wandel je in subtropische regenwouden en de dag daarna wandel je op een gletsjer. Het kan allemaal en dat maakt Nieuw Zeeland zo bijzonder, net als de bijzondere gastvrijheid van de Kiwi’s. Of zoals de naamgenoten van het nationale symbool zeggen: “tia ora”, welkom (goede gezondheid om precies te zijn)!

 

Het is een lange vlucht maar dan heb je ook wat! Nieuw Zeeland leent zich bij uitstek om met de kinderen te ontdekken. De faciliteiten, hygiëne, activiteiten, vervoer; alles is prima! Reis je vervolgens met bijvoorbeeld een camper, dan is het feestje compleet! Want met de camper kan je bijna overal komen, zowel op het Noorder- als Zuidereiland.

Op www.metdekinderenopreis.nl vindt je veel informatie over reizen met kinderen in Nieuw Zeeland (accommodaties, activiteiten, reisroutes). Bezoek ons regelmatig want er komt steeds meer inspiratie en andere kidsbestemmingen bij (van ons én van andere ouders). En heb je zelf leuke tips, activiteiten, accommodaties of reisverhalen. Mail ze ons en andere reislustige ouders kunnen meegenieten: info@metdekinderenopreis.nl. En kijk vooral eens op onze facebookpagina!

Activiteiten Noorder eiland Nieuw Zeeland

Noorder Eiland kaartHet Noordereiland is een geweldige plek om vakantie te vieren. De temperaturen zijn er hoog, de natuur is gevarieerd en er liggen gave steden en prachtige dorpjes. Voor wie er oog voor heeft ligt ook de geschiedenis (Maori) voor het oprapen. Het Noordereiland is, net als het Zuidereiland, qua natuur heel afwisselend. Prachtige stranden in het noorden (Bay of Islands), schitterende groene heuvels in het binnenland en ongekende vulkanische activiteiten in het zuiden. Je verveelt je geen dag! 

Bay of islands

Op een uurtje of twee rijden ten noorden van Auckland, bovenin het Noorder eiland (Northland), ligt dit prachtige gebied. Onze tip: rij zoveel mogelijk door het binnenland; de route duurt dan wel langer, maar het landschap is prachtig. De Bay of Islands is een vakantiegebied van de Kiwi’s en vol met prachtige eilanden met gave stranden en rotsformaties. Je kan er met de kinderen ontzettend veel doen; lekker pootje baden op één van de stranden, zeilen, vissen, wandelen, paardrijden, parasailen of dolfijnen kijken. Regel de gewenste activiteiten ter plaatse! Het is er daarnaast lekker warm. De baai zelf heeft grote historische waarde doordat hier de kolonisatie van Nieuw Zeeland begon en de overeenkomst tussen de Maori en de Engelsen werd ondertekend (“Treaty of Waitangi”). Leuke plaatsen om te bezoeken zijn Waitangi, Paihia, Russel en Kerikeri. Ga in Paihia naar de plaatselijke “wharf” (á la San Fransisco), waar je veel vissers aan het werk ziet. Met een beetje mazzel kan je gevangen haaien of marlijnen bewonderen. Kerikeri is een historisch dorpje en gebouwd op een voormalige Maori nederzetting. Aan de overkant van de rivier ligt Rewa’s Maori Village, een gereconstrueerd Maori dorp uit de pré koloniale tijd. In Kerikeri zelf zie je veel kunstenaars en kan je leuke souvenirs kopen.

Bezoek op weg naar de Bay of Islands het plaatsje Matakohe met zijn museum gewijd aan de Kauri bomen (http://www.kauri-museum.com), de grootste bomen van Nieuw Zeeland, en de leefwijze van de mensen destijds. Bezoek verder het “Waipoua forest” (tussen Dargaville en Omapere aan de Noordwest kust), een bos vol met de Kauri boom-giganten. Hier vindt je ook “Tane Mahuta” (in Maori betekent dit “lord of the forest”), een gigant van een boom! Het regenwoud zelf is ook fenomenaal mooi met vele boomvarens en de Kiwi loopvogel (moet je wel geluk hebben, ’t is een nachtdier). Je kan hier ook verschillende wandelingen maken waaronder de wandeling naar de “four sisters”, vier Kauri bomen die gebroederlijk naast elkaar staan (http://www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/places-to-visit/northland/kauri-coast/waipoua-forest/activities).

Meer informatie over de Bay of Islands? http://www.bayofislands.net.

Waitomo, glowworm caves

Waitomo is bekend om zijn grotten met lichtwormen (“Waitomo Glowworm Caves). Een gaaf uitje voor de kinderen, alleen een beetje uit de reisrichting. Je kan Waitomo “integreren” in je reisroute van Auckland naar de Bay of Islands of langs de westkust van het Noordereiland naar Rotorua en Tongariro NP reizen (je mist dan wel de Coromandel aan de oostkust). Nieuw Zeeland is groot, je moet keuzes maken ! (meer info? http://www.waitomo.com/waitomo-glowworm-caves.aspx).

Coromandel

Op ongeveer twee uur rijden van Auckland ligt de Coromandel, een prachtig schiereiland vol prachtige natuur. Je kan er heerlijk wandelen door de heuvels, bossen of over de prachtige stranden. Het gebied is voormalig goudwinningsgebied met ooit één van de grootste goudmijnen ter wereld, de Martha Mine bij Waihi. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw werd opnieuw goud gevonden en werd de mijn bij Waihi weer geopend. Je kan de geschiedenis van het gebied bekijken in drie musea; het Historical Museum en Mineralogical Museum in Thames en het Coromandel Mining & Historic Museum in Coromandel. De Coromandel is verder een toeristisch gebied.

Bezoek schilderachtige plaatjes als Coromandel, Colville en Port Jackson of breng een bezoek aan Totara Valley, een wijngebied waar je ook wijn kunt proeven of het Coromandel State Forest Park. In dit park vindt je de machtige Kauri bomen en kan je lekker wandelen en picknicken. Aan het strand vindt je “Hot Water Beach”, waar je je eigen natuurlijke thermisch bad kan maken. Neem dus een schepje mee en maak samen een privé Spa. Ten noorden van Hot Water Beach ligt Hahei, waar de beste zandstranden van het Coromandel schiereiland liggen. In de omgeving van Hahei kan je perfect duiken en iets ten oosten van Hahei ligt een voormalige Maori Pa (versterkte nederzetting), Te Pare Point, waar nog resten van de versterkte vesting te zien zijn. Op ongeveer 2 uur lopen ten noorden van Hahei ligt ‘Cathedral Cove’, een in de witte rotsen uitgesleten grot die op een kathedraal lijkt.

Meer informatie over de Coromandel? www.thecoromandel.com.

Auckland en Wellington

Twee prachtige steden die een bezoekje meer dan waard zijn. Wellington is de hoofdstad en herbergt de grote overheidsorganen, Auckland is een mondaine stad bekend van grote zeilevenementen zoals Sails.

Auckland (circa 1 miljoen inwoners), “the city of sails

De stad heeft een Amerikaans uiterlijk (veel glas en kantoorgebouwen), is de belangrijkste commerciële stad van Nieuw Zeeland en heeft in en rond het centrum meerdere leuke bezienswaardigheden, zoals de volgende:

 1. Skytower, Hobson street, (http://www.skycityauckland.co.nz/Attractions/Skytower.html). Vanaf deze 328 meter hoge toren heb je een fantastisch uitzicht op Auckland en de omgeving. Daarnaast kan je eten in het Orbit restaurant dat langzaam ronddraait.
 2. Bezoek het New Zealand National Maritime Museum (http://www.maritimemuseum.co.nz), leuk voor de kinderen! Zie ongeveer 1000 jaar zeevaart geschiedenis van Nieuw Zeeland met tentoonstellingen van historische (zeil) schepen en kano’s, waaronder die van Polynesische ontdekkingsreizigers. Het museum bevat ook een zaal ingericht als scheepsinterieur, met scheepsgeluiden en een deinende vloer.
 3. Ook gaaf is het Auckland War Memorial Museum (http://www.aucklandmuseum.com) met de beste collecties van Maori kunstwerken en voorwerpen. Ook vindt je er een overzicht van de oorlogen waarbij Nieuw Zeelandse militairen betrokken waren. Ook leuk voor de kinderen!
 4. Bezoek de Viaduct haven van Auckland en vergaap je aan de zeilboten. Eet lekker een hapje in één van de vele restaurants.
 5. Slenter lekker een paar uurtjes in Albert Park (beelden, palmbomen, fonteinen) of het andere leuke park van de stad, Auckland Domain (daar ligt ook het Auckland War Memorial Museum).
 6. Bezoek de Auckland Zoo (http://www.aucklandzoo.co.nz), een geweldig gezinsuitje.
 7. Loop door Queen Street, voorheen “The Golden Mile”, een leuke winkelstraat.
 8. Bezoek het aquarium “Kelly Tarltons”, geweldig uitje voor de kids, zie haaien en nog veel meer (http://www.kellytarltons.co.nz).
 9. Bezoek het historische dorpje Devonport (http://www.devonport.co.nz), dat ligt op een “eiland” in de baai van Auckland. Naast leuke winkels heb je een fantastisch uitzicht op de stad Auckland.

Wellington (circa 300.000 inwoners)

Wellington is het Den Haag van Nieuw Zeeland en is gebouwd op steile heuvels. De leukste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Omdat Wellington gezien wordt als het culturele hart van Nieuw Zeeland vindt je hier veel museums en galerieën:

 1. Museum of New Zealand (http://www.tepapa.govt.nz), Cable Street, met een weergave van de geschiedenis van Nieuw Zeeland. Opmerkelijk: het museum herbergt een tijdmachine en een aardbevingshuis.
 2. Old Sint Paul’s Cathedral, een kathedraal opgetrokken in gotische stijl, volledig gebouwd van hout.
 3. Botanic Gardens, een geweldige plek om te wandelen.
 4. Kelburn Cable Car (http://www.wellingtoncablecar.co.nz), de kabeltram naar de top van Kelburn dat op een heuvel ligt. Bovenop de top is het genieten van het mooie uitzicht.
 5. Wellington Zoo (http://www.wellingtonzoo.com), de oudste dierentuin van het land!
 6. Karori Wildlife Sanctuary (http://www.sanctuary.org.nz), een prachtig natuurgebied waar je lekker kan wandelen. Er leven vogelsoorten zoals de kiwi, het nationale symbool.
 7. Wellington Waterfront (http://www.wellingtonwaterfront.co.nz), een levendig uitgaansgebied aan de waterkant.
 8. Bezoek het Nieuw Zeelandse parlement. In de historische voorstad Thorndon liggen het parlementsgebouw, de Victoriaanse parlementaire bibliotheek en het Beehive gebouw. Gratis toegang!

Rotorua, Maori cultuur en de omgeving

Rotorua is hét episch centrum van Nieuw Zeeland, een geologisch wonder en kuuroord aan het gelijknamige meer. Spuitende geiser, hete waterbronnen, kokende modderpoelen; kortom, één grote hetelucht oven! Zodra je de auto uitstapt komt de rotte eieren lucht je tegemoet. Naast de bijzondere natuurverschijnselen tref je hier ook een rijke Maori cultuur. Rotorua wordt sinds de 14e eeuw bewoond door de Maori, zij hebben de naam aan Rotorua gegeven. De naam betekent letterlijk: ‘het tweede meer’, “roto” betekent, meer en “rua” betekent twee. Er is veel te zien en doen voor het hele gezin, bijvoorbeeld (het is moeilijk kiezen!):

 1. Bezoek de eeuwenoude Maori cultuur in de gemeenschapshuizen en woon ceremoniële dansen bij. En geniet van de ‘hangi’, de traditionele Maori maaltijd die in een kuil in de grond gestoofd wordt. Ook is er veel Maori kunst en architectuur te bewonderen (leuke souvenirs!). Voor de kinderen ook heel gaaf!
 2. Voor ons ouders: bezoek een Polynesian Spa. Vanuit de hele wereld komen bezoekers speciaal voor de geneeskrachtige werking naar de Polynesian Spa toe. De warmwaterbronnen hebben een temperatuur tussen de 35°C en 50°C.
 3. Bezoek Whakarewarewa, een fenomenaal thermisch natuurgebied. Het park ligt in een geothermisch zeer actief gebied en de Maori leven en wonen hier al sinds 300 jaar. Je kan Whaka via twee kanten binnenkomen; Whaka “The Thermal Village” of via het New Zealand Art and Crafts Institute. Vergaap je (en je kinderen) aan de warmwaterbronnen, kokende modderpoelen, dampende rotsen en coole geisers. Vooral de Pohutu is waanzinnig; deze spuit tot wel dertig meter de lucht in, ongeveer 10 tot 25 keer per dag (tijdstip is niet te voorspellen).
  Het Whaka park ligt op ongeveer 3 kilometer ten zuidoosten van Rotorua en rijden er hiervandaan de hele dag shuttle busjes naar het park.
 4. Echt gaaf: een “krater safari” met jeep naar de Tarawera krater. Bij de krater heb je een aantal wandelroutes, je loopt letterlijk door het lava gruis. De natuur is hier vreselijk spectaculair! (http://mttarawera.co.nz/tours.html). Je kan trouwens ook met een helicopter over het gebied vliegen.
 5. Bezoek “the thermal village” (http://www.whakarewarewa.com). Je vindt hier naast een Maori begraafplaats en gemeenschapshuis het schitterende Wahaio Meeting House. Er worden culturele optredens gehouden waar je actief aan mee kunt doen.
 6. Je kan het niet missen, bezoek het New Zealand Art and Crafts Institute (http://www.tepuia.com).
 7. Bezoek “hell’s gate” (http://www.hellsgate.co.nz), buiten Rotoroa. Nog zo’n geweldig thermisch gebied, mag je niet missen! (ook met spa mogelijkheden)
 8. Als je tijd over hebt, bezoek dan “Wai-o-tapu Park”, ook een geweldig thermisch gebied (http://www.waiotapu.co.nz).

Tongariro nationaal park

Het volgende natuurwonder op het Noorder eiland is Tongariro nationaal park. Dit geweldige gebied diende onder andere als filmset voor de Lord of the Rings (mount Doom) en wordt gedomineerd door drie vulkanen: Ruapehu, Ngauruhoe (mount Doom) en Tongariro. Het is een waar outdoor paradijs; ga wandelen, hiken, kanoën, raften of mountain biken. Eén van de beroemde Nieuw Zeeland wandelingen (tracks) vindt je in dit gebied: de “Tongariro crossing”, een geweldige dagwandeling van 17 kilometer langs de randen van de kraters (gevuld met turquoise water). Zeker met oudere kinderen een absolute aanrader, onvergetelijk! Voor de kleinere kinderen raden wij de wandeling naar de Taranaki watervallen en “silica rapids” (mineraal plateaus) aan. Ook onvergetelijk mooi, en dit alles met de drie grote vulkanen continue als achtergronddecor. Je kan trouwens prima overnachten in het nationale park bij of hotel Bayview Chateau (http://www.chateau.co.nz) of Skotel hotel (http://www.skotel.co.nz).

Meer informatie? http://www.nationalpark.co.nz.

Activiteiten Zuider eiland Nieuw Zeeland

Nieuw ZeelandHet zuidereiland kenmerkt zich met tropische stranden in het noorden (Abel Tasman), prachtige wijngebieden in het noordoosten tot ruwe koude schitterende florden in het zuidwesten. Daartussenin vergaap je je aan de landschappelijke schoonheid. Het is ongekend mooi!

Marlborough sounds en wijngebieden

Je vaart de “Cook straight” over van het Noorder naar het Zuider eiland van Wellington naar Picton, een prachtige boottocht. Aangekomen bij het Zuidereiland vaar je een stukje door de Marlbourough sounds. Sounds zijn uitgesleten landinhammen door rivieren en regen, in tegenstelling tot Fjorden die door terugtrekkende gletsjers zijn ontstaan. Hoe dan ook, het is prachtig natuurgebied. De Marlborough sounds zijn lastig per land te bereiken, regel dus in Picton een bootje. Een aanrader is te varen naar Portage bay, een prachtig klein strandje middenin de Marlborough sounds (je kan daar ook slapen). Picton is daarnaast een prima uitvalsbasis voor het bezoeken van de nabijgelegen wijngebieden. Met name de omgeving van Blenheim is prachtig én wereld beroemd om zijn wijnen (http://www.wine-marlborough.co.nz). Tja wijnproeven dus, papa en mama willen ook wat!

Kaikoura

Kaikoura ligt aan de oostkant van het Zuidereiland en is vooral bekend vanwege zijn walvispopulatie. Oceaanstromingen komen hier samen wat in combinatie met de diepte (3 kilometer) leidt tot de aanwezigheid van veel voedsel. En dus walvissen! Een aantal, de Sperm whales, zijn zelfs het hele jaar door aanwezig. Deze jongens behoren tot de grootste walvissoort. Onderzoekers doen het hele jaar door onderzoek naar hun leefgewoonten. Je mag Kaikoura dus eigenlijk niet overslaan, het staat garant voor een onvergetelijke gezinsuitje. Je wordt met kleine snelle bootjes over het water geleid op zoek naar de walvissen. In de bootjes wordt met beeldschermen uitleg gegeven over hun biotoop, erg leuk. Het aanzicht van de walvissen is overgetelijk. Je komt trouwens ook robben, dolfijnen en vele vogels tegen. En dat in combinatie met de prachtige natuur maakt een bezoek aan Kaikoura onvergetelijk. Wel enige dagen vantevoren reserveren, anders vis je achter het net.

Meer informatie? http://www.kaikourawhalewatching.com.

Abel Tasman nationaal park

Dit nationale park ligt in het noordwesten van het Zuidereiland (bij Nelson) en is wérkelijk fenomenaal, je mag het eigenlijk niet overslaan. Je kan er geweldig wandelen én zee kajakken langs de kust van de Tasman Zee (langs de Tasman en Golden bay). De rotsige kustlijn wordt afgewisseld met prachtige turkoise baaien, waar je dolfijnen kunt treffen. Je kan ook prachtig overnachten in het park, temidden van de prachtige natuur, tijdens bijvoorbeeld een georganiseerde 3 daagse wandeling door Abel Tasman of 3 daagse zee kajak tocht langs de kust. Met name de laatste is voor de oudere kinderen een geweldige ervaring. Of combineer beide; leg een deel van de route af met de kajak en wandel de route uit. Meer informatie over Abel Tasman NP? http://www.abeltasman.co.nz.

Paparoa nationaal park & Punakaiki (pancake rocks)

 Langs de westkust van het Zuidereiland onder Abel Tasman NP, tussen Westport en Greymouth, ligt een natuurlijk juweeltje; Paparoa nationaal park (http://www.paparoa.co.nz/activities). De meeste toeristen bezoek hier louter de “blowholes” van Punakaiki (pancake rocks) en rijden vervolgens weer door. Daarmee laten ze één van de mooiste subtropische regenwouden (met prachtige boomvarens) links liggen. Ons advies: maak een wandeling in het nationaal park, bijvoorbeeld de Pororari River Track. Deze track start bij de brug die over de Pororari rivier loopt. De track volgt de rivier het Paparoa NP in. Het barst er van de zeldzame boomvarens, een lust voor het oog. De route wordt geflankeerd door “lime stone cliffs” en loopt door een dichtbegroeid subtropisch regenwoud. Ook het dierenleven is rijkelijk aanwezig, diverse mooie vogels kan je daar spotten. Kortom; kijk voorbij de blowholes!!

Gletsjers

 Een paar uur zuidelijker van Greymouth, westkust Zuidereiland, liggen twee prachtige gletsjers; de Frans Jozef gletsjer (http://www.franzjosefglacier.com) en de Fox gletsjer (http://www.foxguides.co.nz/foxglacier.asp). Ook daar kunnen jullie allerlei activiteiten ondernemen, zoals gletsjer wandelen. Je waant je in een wintersportgebied, het is er ook al een stuk kouder. Je kan vanhieruit ook een tripje plannen naar Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw Zeeland (zo’n 3.700 meter). Westland nationaal park is erg mooi met zijn riviertjes en kreekjes met namen als Clear Water Creek en Kiwi Jack Creek. Een helivlucht over de gletsjers is ook een aanrader.

Fjordland nationaal park

Op je wacht één van de mooiste Unesco werelderfgoed landschappen op aarde, Fjordland (http://www.fiordlandnz.com). Pak het gehucht Te Anau als uitvalsbasis voor het bezichtigen van dit rauwe landschap van bergen, meertjes, fjorden en schapen! Rij over de panoramaweg het nationaal park in en vaar met een boot door de Miljord sound (16 kilometer lang) of de Doubtful sound (lengte 40 kilometer). De legende gaat dat de Milford sound door een mytisch figuur met een bijl is uitgehakt. Wel, het zou zo maar kunnen zó ontzettend mooi is de natuur hier. Let op de parkeerplaatsen op de Kia (vogels), voor je het weet ben je je horloge kwijt. Leuk om te weten; in de Milford sound regent het ongeveer 300 dagen per jaar. De kans dat je “Mitre peak” in volle glorie ziet, is dus niet heel erg groot. Wil je wat meer van de massa’s af, bezichtig dan de Doubtfull sound.

Queenstown (en omgeving)

Via de Haast pass (fenomenaal mooie bergroute) rij je naar Queenstown, ook wel de “adventure capital of the world” genoemd. Nu staan Nieuw Zeelanders bekend om hun avontuurlijke driften, hier in Queenstown kan je het allemaal beleven. Raften, weggeschoten worden uit een canon, hiking, kanoën, zweefvliegen of bungee jumpen. Bungee jumpen is de grote favoriet, dus wie durft? Je kan bungeejumpen bij de Kawaru bridge (http://www.bungy.co.nz). De omgeving van Queenstown is ook prachtig, ook hier kan je vele outdooractiviteiten ondernemen. Lake Wakatipu nodigt ook uit voor mooie wandelingenl langs het meer. De prachtige vergezichten krijg je er gratis bij!  Het plaatsje zelf heeft leuke winkels en restaurantjes. Meer informatie over Queenstown en omgeving? http://www.queenstown-nz.co.nz.

Catlins

Minder bekend maar zeker zo mooi is deze onderste “zuid-oost rand” van het zuidereiland. Rijdend vanuit Te Anau naar bijvoorbeeld Dunidin is dit een prachtige omweg van slechts 1 á 2 dagen. Je rijdt door prachtige landschappen en langs prachtige kusten waar je zeerobben, zeeleeuwen en vele vogens tegenkomt. Ook de kleine Hector dolfijnen behoren hier tot de bezienswaardigheden. En nog beter: je kan hier de Yellow Eyed pinguin tegenkomen en wel in Curio of Roaring Bay (kijkend vanaf Nugget point).

Meer informatie over de Catlins? http://www.catlins-nz.com.

Dunedin en Christchurch

Twee leuke steden die een kort bezoek zeker verdienen. In Dunedin (http://www.dunedin.govt.nz) vindt je het steilste straatje ter wereld en een aantal leuke bezienswaardigheden zoals het Otago museum, het oude treinstation (een prachtig gebouw) en een aantal oude kerken. De prachtige omgeving van Dunedin nodigt ook uit voor outdooractiviteiten.  Christchurch is een grote stad (ongeveer 300.000 inwoners, http://www.christchurch.org.nz) en heeft veel weg van een Engelse stad. Het heeft een mooi historisch centrum met leuke winkeltjes en uitgaansgelegenheden. Je kan er ook leuk gondelen door de kanaaltjes met een gondelier. Vergeet het prachtige stadspark ook niet! Je eindigt of begint je reis in Christchurch, een ideale plek om bij te komen van of een lange vlucht naar Nieuw Zeeland of een lange indrukwekkende reis door het Noorder en / of Zuider eiland.

Category: Activiteiten Nieuw Zeeland met kinderenNieuw Zeeland met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl