Mekong trip Laos met kinderen

Activiteiten Laos met kinderen

Activiteiten Laos met kinderen

 

Het is slechts een uurtje vliegen van Chang Mai naar Luang Prabang (Heilige Boeddha), de vroegere koningsstad, in het noorden van Laos. Luang Prabang staat volledig op de werelderfgoed lijst van Unesco. Wat ze ook in Laos hebben zijn tuktuks (4 wielen) en jambo’s (3 wielen), dus onze kids zijn helemaal blij! We overnachten in het Villa Santi Resort (website). De Mekong rivier vormt de levensader van Laos. De rivier ontspringt in China en stroomt ruim 4000 kilometer door Indochina om uit te monden in de Zuid Chinese zee. De lokale bevolking is aangewezen op de rivier voor de rijstbouw en energiewinning. Laos is prachtig; ongerepte natuur, eeuwenoude cultuur, authentiek, heerlijk eten! Onze activiteiten in Laos?

Betoverende tempels in Luang Prabang

Het koloniale erfgoed van Luang Prabang betovert de bezoekers. Als eerste Laotiaans koninkrijk (Ventiane is nu de hoofdstad) heeft de stad veel te bieden. Met name op de punt van het schiereiland, waar de rivier Nam Khan en de Mekong samenkomen,  vind je veel mooie tempels dicht bij elkaar. En goed onderhouden zodat de grandeur van toen nog evenzeer aanwezig is. We zijn helemaal stil van de mooie tempels; prachtige daken, houtsnijwerken, kleuren, afbeeldingen, tekeningen. Ongelofelijk mooi! En de monniken zijn alom aanwezig, wat het geheel een betoverende uitstraling geeft. Aan het eind van de dag bidden de monniken, waar je bij mag zijn (wel stil zijn). De zang is dan van ver te horen.

 

Een tempel (Wat) complex heeft verschillende functies, niet louter religieus. Er zijn scholen, monniken vertrekken, gemeenschapscentra, klinieken, inwijdingshallen, gebedsruimten. Alle wats zijn omgeven door een buitenmuur, de gebouwen staan allemaal op de grond. Behalve de bibliotheek, die staat op palen. De Sim is het hoofdgebouw van de Wat, daar wordt gebeden en worden monniken ingewijd. De That ( stoepa) bevat relikwieën van de Boeddha (Prabang) en zoals gezegd zijn alle gebouwen rijkelijk gedecoreerd. De meest heilige Wat is de Wat Xieng Thong (gouden stadsklooster). Daar is ook de heilige boeddha, een enorm puur gouden beeld, aanwezig. Het complex is betoverend door zijn glazen mozaïeken op de muren van de gebouwen, allerlei taferelen uit de boeddhistische teksten uitbeeldend. Vooral in zonlicht een onwijs schouwspel. Verscheidene Laotiaanse koningen werden hier gekroond.

Luang Prabang Laos met kinderen

 

Luang Prabang telt vele prachtige tempels (wats) in de Laotiaanse stijl, een andere stijl dan de Thaise en Cambodjaanse tempelbouw. Andere versieringen, beschilderingen en bebouwing. Vooral de prachtige daken vallen direct op, soort laagje voor laagje tot bijna aan de grond. Heel mooi! Ook gaaf zijn de vele monniken op straat en bij de vele tempelcomplexen. De volgende tempels mag je eigenlijk niet missen:

  • Mount Phou Si, heilige berg, met op de top de stoepa That Chomsi. Gelegen op een berg midden in Luang Prabang, heb je vanaf de top een prachtig uitzicht over de stad, Mekong en omliggende bergen.
  • Wat Xieng Thong. Deze prachtige tempel (Gouden Stadsklooster) is vooral beroemd om zijn prachtige mozaïeken achter op de gebouwen, vooral de levensboom mozaïek op de muur van de Sim (hoofdgebouw). De tempel wordt beschouwd als het belangrijkste religieuze erfgoed van Luang Prabang. Vooral prachtig bij zonsondergang, dan lichten de mozaïeken mooi op. Bijzonder!
  • Het nationaal museum, een unieke mengeling van Franse en Laotiaanse architectuur. Je vind hier het heilige beeld Phabang (83 centimeter hoge gouden Boeddhabeeld die bescherming symboliseert), de troonzaal met mooie glasmozaïeken en koninklijke kunstvoorwerpen.
  • Wat Mai Suwannaphumaham met prachtige ‘bas-reliëfs’ met taferelen uit de geschiedenis van de stad en gedetailleerde gouden sjablonen op de muren en pilaren.

Verder in Luang Prabang en de provincie?

 • De avondmarkt van Luang Prabang. De markt wordt elke avond van 5 tot 10 uur gehouden en is lekker uitgestrekt en heel intiem tussen de mooie tempels. Prachtige handicrafts en lokale producten worden hier aangeboden.
 • Ga lekker uit eten in één van de lekkere restaurants. De Laotiaanse keuken is weergaloos, een soort fusion keuken door het rijke handelsverleden. Je hebt de authentieke Aziatische keuken, Franse keuken en een soort fusion keuken. Reserveer bij het Franse toprestaurant Elephant (topchef, maar geen Europese prijzen, website), michelin ster waardig.
 • Sta vroeg op om bij zonsopkomst honderden monniken te zien aalmoezenieren, een onvergetelijk schouwspel (zie ‘reisverhaal’ en filmpje op facebook). Gratis erbij krijg je de ontwakende schoonheid van Luang Prabang prachtig badend in het ochtendlicht, zowel de oude gebouwen als de mooie Mekong rivier!
 • Trek de provincie in om een Hmong dorp (bijvoorbeeld Ban Na Ouane) te bezoeken, veel authentieker dan in Thailand! Prachtige gezichten van mannen, vrouwen en kinderen in combinatie met mooie traditionele kledij en traditionele huisjes op palen (vanwege de gevaarlijke dieren zoals Cobra slangen).
 • Bezoek de Kiangsi waterval, 32 kilometer ten westen van Luang Prabang, zeker in de regentijd (zomer) een prachtig schouwspel. Je kan er eventueel ook zwemmen en lekker picknicken!
 • Bezoek een papierfabriekje in Ban Xiang Khong en een zijde fabriekje in Ban Xieng Lek, beide dichtbij Luang Prabang (informeer ter plaatse), je kan hier mooie souvenirs kopen.
 • Maak een mooie dagtocht over de Mekong rivier. Een longtailboot kan je gemakkelijk regelen aan de rivier. Je kan bijvoorbeeld de grotten van Pak Ou bezoeken of één van de dorpjes langs de Mekong rivier (komt bijna geen toerist!). De grotten zijn in de loop van de tijd vol komen te staan met afgedankte boeddha beelden, een surreëel gezicht. De tocht over de Mekong is prachtig met de groene karstgebergten continue in het zicht en activiteiten van de dorpsbewoners aan het water (veel vissers).

Kijk ook vooral op facebook, daar staan mooie filmpjes én foto’s van onze ervaringen in Thailand, Laos én Cambodja!

De volgende gebieden bezochten we niet, maar heb je meer tijd doe dat dan wel! Wij kregen de volgende tips van de locals in Luang Prabang:

Mekong rivier

Maak een uitgebreide boottocht, inclusief overnachting, op deze machtige rivier. Langs de Mekong liggen allerlei prachtige dorpen en bezienswaardigheden die je op de route vanuit Luang Prabang kunt bezoeken. Zoals de dorpen Ban Xang Hai en Ban Thin Hong bekend om de lao lao, de zelfgestookte drank op basis van plakrijst. Verder het mooie dorp Had Tur bekend om zijn geweven stoffen en het dorp Hong Sa, bekend als olifanten hoofdstad van Laos.

Vientiane

De hoofdstad van Laos is in vergelijking met andere Aziatische hoofdsteden lekker relaxed, geen verkeersopstoppingen en chaotische taferelen op straat. Een bedevaartsplek is de boeddhistische stoepa Pha That Luang, die mensen uit heel Zuid Oost Azië trekt.  Leuke tempels om te bezoeken zijn de wat Si Muang en Haw Pha Kaew. Verder is het goed toeven in het Xieng Khuan park aan de Mekong rivier waar je ook een enorme beelden collectie aantreft.

Noord Laos

Het uitgestrekte noorden van Laos is bergachtig en geïsoleerd en van grote natuurlijke schoonheid. Je bent daar ver weg van het massa toerisme, dat overigens zowieso ontbreekt in Laos (heerlijk!). Je kan op bezoek bij één van de bergvolkeren (etnische minderheden) zoals de Hmong, Mien, Akha of Khamu. Informeer daarvoor ter plaatse! Vanuit de plaats Luang Nam Tha in het noordwesten kan je diverse outdoor activiteiten ondernemen in het natuurgebied Nam Ha National Protected Area zoals kayakken, mountain biken, jungle trekken of gewoon lekker meanderen of de Mekong rivier. In het noordoosten ligt het ‘kruikenveld’, een archeologische vindplaats van grote kruiken waarvan de herkomst tot op de dag van vandaag een raadsel blijft. Verder oostwaarts, richting de grens met Vietnam, ligt het backpackers plaatsje Vang Vieng. Vandaar kan je de plaatselijke grotten en watervallen verkennen, allerhande outdoor activiteiten beoefenen (rotsklimmen, abseilen, mountain biken, tokkelen en kajakken) en mooie boottochten maken op de rivier Nam Song.

Centraal en Zuid Laos

Langs de Mekong rivier naar het zuiden liggen de mooie stadjes Thakhek, Savannakhet en Pakse. Allen een bezoek waard, waarbij Pakse de toegangspoort vormt naar de prachtige pré Angkor ruïnes van Wat Phu Champasak. In het zuiden ligt de binnenlandse archipel Si Phan Don (‘Vierduizend Eilanden’), een prachtig natuurgebied met watervallen waar vele vogels en de (bedreigde) Irrawaddy dolfijnen leven. Landinwaarts overtreft het prachtige karstgebergte alle verwachtingen met zijn vele grotten, waaronder Tham Long Lo. Deze grotten kan je over de hele lengte van 6 kilometer per boot verkennen.

Laos met kinderen reisfoto's

Category: Activiteiten Laos met kinderenLaos met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl