Trinidad Cuba met kinderen

Activiteiten Cuba met kinderen

Activiteiten Cuba met kinderen

Er is zóveel te doen in Cuba voor jullie dat het onmogelijk is om alle activiteiten en bezienswaardigheden te beschrijven. Dat doen wij dan ook niet (daar zijn reisgidsen voor), wij noemen de activiteiten waar wij als gezin van hebben genoten. Je zult moeten kiezen, want bijvoorbeeld in Havana is zóveel te doen dat het niet mogelijk is om in een paar dagen alles  te doen wat je graag wilt. Reacties of zelf ook tips die je wilt delen met andere reislustige ouders? info@metdekinderenopreis.nl. Kijk regelmatig, er komen steeds meer leuke dingen bij! (kijk voor meer reisinspiratie op onze facebookpagina)

Havana

(meer informatie Havana? zie linker menu)

De hoofdstad van Cuba is een koloniaal werelderfgoed pareltje. Het oude centrum, met name de wijk Havana Vieja (en in mindere mate Vedado), is voor een groot deel gerestaureerd in de oude koloniale luister. Je kijkt je ogen uit naar de prachtige bouwwerken, pleinen en mooie straten. Je kijkt ook vooral je ogen uit naar de prachtige Cubanen! Er is zóveel te doen in Havana, wij noemen een aantal activiteiten:

 • Bezoek het placa de la Cathedral met de oudste kathedraal (kathedraal van San Christóbal) in Latijns Amerika en kom ’s avonds terug om daar te eten.
 • Pik een museum. Onze tips: Havana Club Rum Museum, museum De La Revolutión, museum voor koloniale kunst (plaza Cathedrale), sigaar museum. Je hebt er nog veel meer, zie: http://www.cuba-museums-guide.com/cuba_museums/colonial_art.htm.
 • Bewandel de calle Obispo (gerestaureerde winkelstraat) met zijn leuke muziekbarretjes waar de Cubaanse Son muziek wordt gedraaid.
 • Bezoek de plaza Armas en plaza Vieja.
 • Kijk naar de Cubanen en wandel over de Malécon (dé boulevard van Havana).
 • Bezoek het Castillo de la Fuerza uit de 16e eeuw (oudste militaire bouwwerk waar tegenwoordig het keramiek museum huist). Eén keer per dag wordt het canon afgeschoten om 21 uur door enkele soldaten in pak. De ceremonie staat bekend als “el cañonazo de las nueve” en wordt druk bezocht door de Cubanen.
 • Bezoek het Convento de Santa Clara de Asis, één van de best bewaarde kloosters.
 • Bezoek de Chinese wijk (barrio Chino) waar je heerlijk kunt eten. Rond 10 Cuchillo Street vindt je de meeste Chinese restaurants.
 • Partagás sigarenfabriek. Kan je alleen onder begeleiding bezoeken, informeer naar de mogelijkheden en leer alles over het productieproces van de beroemde sigaar.
 • Bezoek het Capitolio (grotere kopie van het Amerikaanse Capitool).
 • Huur (met chauffeur) een oldtimer en rij door Havana en over de placa de la Revolution en zie daar Ché Guevara afgebeeld op het gebouw van het ministerie van Binnenlandse zaken. Het plein staat symbool voor het communisme & de toespraken van Fidel Castro aan het volk. Je vindt hier (en overal in Cuba) ook een groot gedenkteken voor José Marti, voormalig leider van de Cubaanse onafhankelijkheidsbeweging en dichter en schrijver!
 • Drink een mojito en luister naar de Son muziek in een barretje, in bijvoorbeeld de Calle Obispo.
 • Een wereldberoemde bar is “El Floridita”, want Ernest Hemmingway dronk er graag zijn Daiquiries. Beetje toeristisch, wel leuk!
 •  Een mooie plek om uit te blazen? In een zijstraatje achter het sjieke café del Oriente is een schaduwrijke tuin, vlakbij de plaza de San Fransisco. Cubanen komen hier graag. Bezoek en passant ook de gelijknamige kathedraal!

Praktische informatie Cuba met kinderen

Maar, het allerbelangrijkste is om gewoon lekker door de stad te slenteren. Je kinderen zullen hun ogen uitkijken in Havana. Het straatleven, de mensen, de gebouwen; alles is anders dan in NL. Eigenlijk is alles wat papa en mama doen ook leuk voor de kinderen. Dás makkelijk dus! Trek twee volle dagen uit voor Havana, ook de stad is geweldig voor je kinderen.

Las Terrazas (Sierra del Rosario), provincie Pinar del Rio

Net ver van Havana ligt dit prachtige natuurgebied (Sierra del Rosario is Unesco wereldnatuurerfgoed), hét hart van de sigarenproductie én koffieplantages. Je kan prachtig overnachten in het Moka hotel en diverse activiteiten in de omgeving ondernemen:

 • Bezoek een koffieplantage.
 • Bezoek in Soroa de grootste orchideeën tuin van Cuba.
 • Bezoek in Soroa de Salton waterval in de Manantiales rivier. Deze waterval bereik je na een heerlijke (steile bergopwaartse) wandeling door de plaatselijke natuur. Bij de waterval is een restaurant waar je even kunt relaxen.
 • Canopy.
 • Lekker wandelen en vogelspotten. Let op; je ziet er ook gieren!
 • Ecologisch research centrum bezoeken.
 • Paardrijden.

Stad Pinar del Rio

De stad Pinar del Rio is een lust voor het oog. Prachtige straten met pastelkleurige huizen in koloniale stijl bepalen het straatbeeld. Daarnaast is het een echte plattelandstad, waar het toerisme niet echt zichtbaar is (zoals in Havana). Vanuit Pinar del Rio kan je een dagje naar Cayo Levisa gaan (http://cayolevisa.com), een klein koraaleiland ten noorden van Pinar del Rio in de Golf van Mexico. Omgeven door een rif kan je hier prachtig snorkelen en duiken. Je kinderen kunnen hier lekker spelen op het strand, terwijl jij een cocktail drinkt (mojito of daiquiri)! Vanuit Palma Rubia wordt je gebracht naar Cayo Levisa (ongeveer 146 kilometer van Havana).

Doen in Pinar del Rio:

 • Maak een wandeling door de straten en geniet van het openbaar leven, loop vooral ook de winkels in!
 • Zie het palacio Guasch, een prachtige mengeling van architectonische stijlen.
 • Eet bij het paladar El Meson.
 • Bezoek de sigarenfabriek in de hoofdstraat Maceo (je mag géén foto’s maken).
 • Bezoek een likeur fabriek (Guayabita). De enige fabriek bevindt zich in Pinar del Rio en is ook te bezichtigen (http://www.cuba.com/pinar-del-rio/guayabita.htm).

Cuba met kinderen

Viñales vallei en het dorpje Viñales

De Viñales vallei (Valle de Viñales) is zo mooi dat het is uitgeroepen tot werelderfgoed. Kenmerkend voor deze streek zijn de kalksteen formaties (“mogotes”) verspreid over de vallei. Werkelijk prachtig. Wij ondernamen de volgende activiteiten:

 • Wandelen door de natuur in de Valle de Viñales (en maak een foto bij een hoog uitkijkpunt).
 •  Eet lekker vers fruit (kokosnoot, ananas, mango, sinaasappels en kleine banaantjes) bij de verkopers.
 •  Tussen de kalkstenen bergen (Mogotes) wordt in de donkerrode, zeer vruchtbare grond, de beste tabak ter wereld geteeld en geoogst. Dat leidt uiteindelijk tot kwaliteitssigaren zoals Cohiba en Montecristo. Bezoek de tabaksboeren die in dienst van de overheid telen en oogsten.
 •  Bezoek de Mural de la Prehistoria. Op de kale rots van een “mogote” verbeeldde de Cubaanse schilder Leovigildo Gonzalez, leerling van de beroemde Mexicaanse kunstenaar Diego Rivera, de evolutie (1959-1962), van ammonieten tot Homo Sapiens.
 • Bezoek de grot Cueva del Indio (http://www.guije.com/pueblo/municipios/pvinales/indio/index.htm) daar kun je lopen en een stukje varen over een onderaardse rivier.

San Diego de los Baños

Dit kleine dorpje in Westelijk Cuba heeft echt alles wat Cuba zo bijzonder maakt. In één ochtend zie je alle aspecten van het dagelijkse leven aan je voorbij trekken. Omdat San Diego de los Banos nog niet echt ontdekt is, ben je ook bijna de enige daar. Bezoek de school, de kapper, de bakker, de slager en ga lekker slenteren door de straatjes. Misschien kunnen jullie zelfs bij de Cubanen thuis eten! Maak contact! Ons hotel lag midden in het dorp (hotel Mirador), waardoor wij direct het dorpje inliepen. Een onvergetelijke ervaring; we hadden meerdere leuke contacten met de bewoners (ouders én kinderen). Daarnaast heb je natuurlijke bronnen in de directe omgeving, welke populair zijn bij de Cubanen.

En het zijn de contacten met de Cubanen die het verblijf extra betekenis geven! Leer over het leven in Cuba, niet alleen voor je kinderen leerzaam; ook voor jezelf.

Cuba met kinderen

Playa larga, schiereiland Zapata (Guama)

In de moerassen van het schiereiland van Zapata kan je allerlei activiteiten doen. Bezoek:Playa larga natuurparadijs Cuba met kinderen

 • De krokodillenfarm in Guama.
 • Historische baai Bahia de Cochinos, de Varkensbaai. In de Varkensbaai werd door Fidel in 1961 een, door de CIA gesteunde, aanval van Cubaanse bannelingen uit Miami afgeslagen. Je kan het plaatselijke museum bezoeken.
 • Overnacht in Guama ( “villa guama”), middenin een prachtig natuurgebied dat per speedboot bereikbaar is. Deze boottocht is onze kinderen bijgebleven. Een werkelijk prachtige plek waar je allerlei activiteiten kunt ondernemen zoals vogels spotten en rondvaart tochten.

Trinidad

Het oude centrum van Trinidad, werelderfgoed, is een prachtig koloniaal pareltje, een feest voor het oog! Prachtige straten met pastelkleurige huisjes, oldtimers, mooie pleinen (plaza Mayor) en vele mooie Cubanen die graag contact met je maken. En veel muziek!

trinidad cuba met kinderen reisfoto's

Doen:

 • Loop wat verder de straatjes in en maak dan contact met de plaatselijke bevolking. Zeker wat verder van het toeristische centrum wacht het “echte” leven op jullie. Daar spelen de kinderen in de straat en zie je het dagelijkse leven in alle schoonheid. Net als in Havanna is het gerestaureerde centrum vooral het bezit van de toeristen. Kom je net daarbuiten, dan maak je kennis met het “echte” leven.
 • Lekker ontspannen op het strand? Net buiten Trinidad ligt het strand Ancon waar je prachtig kan snorkelen en duiken.
 • Wil je een mooi uitzicht op de daken van Trinidad, beklim dan de Klokkentoren in het centrum (bij de plaza Mayor).
 • Kom vooral ook in de avondschemer een kijkje nemen. Met het avondlicht is Trinidad nóg mooier met onvergetelijke foto’s tot gevolg.
 • Eten bij de mensen thuis (casa particulare), informeer ter plaatse!

Topes de Collantes

In het hart van het Sierra de Escambray gebergte vlakbij Trinidad ligt dit nationaal park, een prachtig natuurgebied. Je kan in het nationaal park overnachten of kamperen bij de hacienda Codina. Een avontuurlijke rit vanuit het dorpje Topes brengt je naar de hacienda, waar de kinderen zich prima zullen vermaken. Jullie kunnen prachtige wandelingen maken of gewoon lekker relaxen op de hacienda. Let wel; het ligt op hoogte, waardoor het zeker ’s nachts fris is! De prachtige flora en fauna is een lust voor het oog. Wij kampeerden hier wat een ware belevenis was (wel fris in de nacht), vooral voor onze kinderen. Ze hebben het er nog over. 

De hacienda kookt voor jullie. Wij aten die avond een heerlijk speenvarken, die we eventjes daarvoor aan het spit zagen hangen. Tja, ook daar hebben de kinderen het nog steeds over…….

Meer informatie? http://www.cuba-topesdecollantes.net.

Cienfuegos en dolfijnen zwemmen

Ook Cienfuegos is een prachtige Cubaanse stad. Cienfuegos is de hoofdstad van de gelijknamige provincie die aan de zuidkust van Cuba ligt. Deze mooie stad wordt ook wel de “Parel van het Zuiden” genoemd. Het architectonische erfgoed bestaat voor een groot deel uit Neoklassieke gebouwen, met een belangrijke Franse invloed, wat de stad uniek maakt. In elk hoekje van Cienfuegos is wel iets moois te zien: brede straten en wandelboulevards, parken en groene gebieden met oude gebouwen, doordrenkt van geschiedenis. De oude stadskern is zeer goed behouden en staat daarom op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Start op het grote plein in het hart van de stad en loop vandaaruit de smalle straatjes in. De stad is prachtig aan een baai gelegen, wat veel strandtoeristen aantrekt.

Net buiten Cienfuegos kan je met dolfijnen zwemmen in het dolfinarium. Doen! Vraag ter plaatse naar het “delfinario de rancho luna cienfuegos”.

Santa Clara

De plaats Santa Clara is vooral bekend om het mausoleum van Ché Guevara. De stad zelf heeft minder te bieden, breng wel even een kort bezoekje aan de gedenkplaats van deze vrijheidsstrijder. Naast Ché is dit monument ter ere van enkele andere vrijheidsstrijders.

Varadero

Na een reis vol indrukken en activiteiten kunnen jullie heerlijk relaxen aan de Caribische zee. Prachtige stranden en turquoise water is jullie deel! De kinderen zijn hier niet meer weg te slaan. Het water is lekker warm en je kan prima eten in één van de vele restaurantjes die je hier aantreft. Mochten jullie toch nog wat willen doen, dan kan je een bezoek brengen aan de stad Matanzas. Deze stad is een echte Cubaanse stad, waar het toerisme grotendeels aan voorbij gaat. Bezoek de markt en wandel door de straatjes. Geniet van het straatleven! Ook kan je een boottocht maken over de rio Canimar, een grote rivier omsloten door prachtige natuur. Hoe dan ook; Varadero is een heerlijke afsluiter van jullie vakantie! Vergeet geen leuke souvenir te kopen voor later.

Category: Activiteiten Cuba met kinderenCuba met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl