Cambodja met kinderen

Activiteiten Cambodja met kinderen

Activiteiten Cambodja met kinderen

In de zomer van 2013 reisden wij met het gezin door Thailand, Laos en Cambodja. De nadruk lag op Thailand (‘van Noord naar Zuid’), maar we deden ook prachtige gebieden in Cambodja en Laos aan. Bij ‘Laos en Thailand met de kinderen’ vind je veel informatie over welke activiteiten wij ondernamen tijdens onze reis. Welke activiteiten we in Cambodja ondernamen lees je hierna. Kijk ook vooral op facebook, daar staan mooie filmpjes én foto’s van onze ervaringen in Thailand, Laos én Cambodja!

Cambodja is een machtig mooi land waar je met je kinderen prima doorheen kunt reizen. Wij reisden onder begeleiding van een gids, die ons langs de mooiste plekjes loodste. Cambodja is in vergelijking met Thailand nog bijzonder authentiek, helaas grotendeels als gevolg van de roerige geschiedenis. Je gaat er terug in de tijd; prachtige natuur, weinig ‘asfalt’, mooie dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan, schitterende cultuur en werelderfgoed, bijzondere drijvende dorpen in het natuurlijk wonder Tonle Sap, een heerlijke keuken (de beste van Zuid Oost Azië?) én een vriendelijke bevolking. Kortom; sla Cambodja niet over!

Tempels van Angkor

Wij verblijven vier (onvergetelijke) dagen in Siem Reap, Royal Crown hotel (website), om zo de wereldberoemde tempels van Angkor te bezoeken, het Tonle Sap meer met de drijvende dorpen én het mooie platteland van Cambodja. Siem Reap is gemakkelijk per vliegtuig bereikbaar vanuit onder andere Bangkok (Thailand), Luang Prabang (Laos) of Vietnam (korte vluchtjes). Angkor was de oude hoofdstad van het machtige Khmerrijk, gelegen in het oerwoud. Bijna zes eeuwen lang (802 – 1432 na Christus) was de stad het politieke en religieuze hart van het Khmerrijk, gesticht door Jayavarman II. Angkor beslaat meerdere prachtige tempelcomplexen (vroegere steden in Angkor) zoals Ta Prohm, Angkor Thom, Phnom Bakheng en dus Angkor Wat. Laatste is het grootste en mooiste van alle complexen plus het grootste tempelcomplex ter wereld. De totale oppervlakte van Angkor is ruim 200 vierkante kilometer. Onmogelijk om allemaal in een paar dagen te zien, dus beperken we ons tot de bekendste onder begeleiding van een gids. Hoe zagen onze dagen eruit?

 • Mooiste tempels van Angkor (website). Het zijn er erg veel, maar deze mag je echt niet missen (in 2 dagen kan je heel veel zien):
  • Angkor Balloon! Deze ballon gaat om het half uur omhoog (als het weer het toelaat) en geeft je een fantastisch uitzicht over Angkor Wat én het omringende platteland. De ballon is bevestigd aan touwen, je gaat dus alleen omhoog en omlaag. Doen!
  • Tempelstad Ta Phrom. Bekend van de film Tomb Raider (Laura Croft / Angelina Jolie), is deze tempelstad (klinkt groter dan het is, je loopt er in een uurtje doorheen), adembenemend mooi. Niet zozeer doordat het zo perfect bewaard is gebleven, maar meer door de combinatie van prachtige restanten van een grootste stad die langzaam overwoekerd wordt door de grote wurgvijgen (Banyan bomen). Fenomenaal!
  • Bayon, onderdeel van de tempelstad Angkor Thom. De Bayon staat bekend om zijn torens met lachende gezichten in de vier windrichtingen. Daarnaast springen de vele decoraties op de muren (zandsteen) in het oog, vooral de apsara’s (hemels dansende meisjes / nimfen, half god en half vrouw) en weergaven van bijvoorbeeld oorlogen. Prachtig bewaard gebleven in alle grootsheid!
  • Ook onderdeel van de tempelstad Angkor Thom is het olifanten terras (tegenover de Bayon). Ruim 300 meter lang en zich uitstrekkend tot het terras van de Leprakoning, waar op een klein platform een beeld zonder hoofd staat dat Yama uitbeeld, de hindoegoed van de onderwereld. Het olifantenterras werd gebruikt voor koninklijke toeschouwers van militaire en andere parades. Het terras is versierd met olifanten en -in mindere mate- tijgers, slangen (nagra’s) en Garoeda (het rijdier van de god Vishnu).
  • Angkor Wat. Eén van de grootste tempels en fameus om zijn bas reliëfs, in steen uitgehakte religieuze en levensvertellingen. De bas reliëfs van Suryavarman II in het westelijk deel tonen de koning op zijn troon, omgeven door hovelingen met waaiers en parasols terwijl andere bas reliëfs strijdtaferelen tonen. Ook erg mooi in Angkor Wat zijn de verfijnde in steen uitgehakte beeltenissen van apsara’s en devada’s. Kortom; neem je tijd op alles in je op te nemen! 
  • Angkor Wat bij zonsopkomst en/of zonsondergang, wij kozen voor de zonsopkomst. Je hebt niet altijd zon, maar het is hoe dan ook heel mooi om de torens van deze grootste tempel langzaam in het ochtendlicht te zien gloren. Je bent overigens niet alleen, honderden toeristen vergezellen je! Heel mooi is de weerspiegeling van de torens in de vijver voor het complex en de waterlelies en lotusbloemen die opengaan bij het eerste daglicht. 
  • Banteay Srei. Deze tempel is de oudste, gebouwd rond de 10e eeuw, en onlangs gerestaureerd. Werkelijk prachtige gedetailleerde tekeningen, apsara’s (hemel nimfen), devada’s (danseressen) en beeltenissen sieren het roze zandsteen (de enige tempel uit dit steen opgetrokken).
  • Phrea Ko en Ta Som. Ook deze tempels worden langzaam overwoekerd door de Banyan wurgvijgen, prachtig om te zien.
  • Phnom Bakheng. Deze oude staatstempel (eerste Khmer hoofdstad, 9e eeuw) is prachtig de hoogte in vormgegeven via rechthoekige terrassen naar 5 heiligdom torens. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over Angkor en het Tonle Sap meer, zeker bij zonsopkomst of -ondergang een echte aanrader.Khmer-art-Angkor-Wat-Cambodja

Siem Reap en omgeving

 • Siem Reap. Een heerlijk levendige stad met ’s avonds een prachtige avondmarkt. Je kan er ook lekker eten! Heb je de tijd bezoek dan het Angkor National Museum met vele voorwerken uit vroegere Khmer tijden. Breng ook een bezoekje aan het Cambodian Cultural Village, waar ook locals graag komen. Je leert hier meer over de Cambodjaanse gebruiken, religies en cultuur.
 • Tonle Sap meer met zijn drijvende dorpen. Dit prachtige zoet water meer is op zich al een natuurlijk wonder, vol met drijvende planten, waardoor het niet gemakkelijk varen is. Je boot ploegt zich een baan door het drijvende groen op weg naar het open water. Onderweg passeer je veel vissers die de netten uitzetten voor een nachtje vissen. De drijvende dorpen leven van de visvangst, die de ochtend na de vangst in Siem Reap wordt verkocht. Het hele (gezins)leven speelt zich op het water af, eigenlijk niet voor te stellen. Kinderen spelen in het water, moeders doen de was, vaders zijn met visnetten bezig en nog veel meer. Het Tonle Sap meer levert meer dan de helft van de jaarlijkse visproductie. Drijvende dorpen die je kan bezoeken zijn Kompong Phhluk en Kompong Khleang, echt ongelofelijk om te zien…
 • Geniet van de keuken van Cambodja, misschien wel de lekkerste van Zuid Oost Azië. Heerlijke visgerechten in kokosmelk, kleine hapjes; genieten!
 • Ga ’s avonds naar een ‘diner show’ in Siem Reap; lekker eten terwijl er een voorstelling wordt opgevoerd door lokale artiesten. Mythische en ‘dagelijks leven’ verhalen vormen het middelpunt, waarbij onder andere apsara’s worden verbeeld.
 • Bezoek het project Artisans d’Angkor (website), een soort sociale werkplaats waar gehandicapten in allerlei ambachten (houtwerk, beelden, schilders) werken en de mooiste producten maken. Je kan hier prachtige souvenirs kopen!

Let er op dat je in een aantal tempels (Angkor Wat, Banteay Srei) gepast gekleed moet zijn (lange broek, schouders bedekt). Een volgende keer bezoeken wij zeker de volgende gebieden, waarover wij de volgende tips van locals uit Siem Reap kregen:

Phnom Penh

De hoofdstad van Cambodja heeft deels nog steeds zijn Frans koloniale uitstraling qua architectuur (huizen met luiken). Een aantal bezienswaardigheden zijn:Cambodja met kinderen

 • De rivier oever van Phnom Penh.  Een mooi gebied met Frans koloniale gebouwen (okerkleurige villa’s met jaloezieluiken), ambassades en Chinese huizen met winkeltjes. De mooie promenade langs de rivier, Sisowath Quay, is het uitgaanscentrum van de stad. In dit gebied vind je een aantal mooie bezienswaardigheden (hierna) én de markt Psar Kandal.
 • In het gebied aan de rivier oever vind je het koninklijk paleis en de Zilverpagode met zijn boeddhistische schatten. Het koninklijk paleis is een lust voor het oog en vertoont gelijkenissen met het ‘grand palace’ in Bangkok. Geniet van de vele vergulde puntdaken met naga’s (slangen), helaas zijn sommige delen van het complex gesloten voor het publiek. Hoogtepunten zijn de troonzaal, koninklijke schatkamer, paviljoen van Napoleon III, overwinningspoort, koninklijke wachtkamer, danspaviljoen en koninklijke residentie. ‘S avonds mooi verlicht, neem dus ook dan vooral (van buitenaf) een kijkje! De Zilverpagode (wat Preah Bath, zo genoemd om de 5000 zilveren tegels) ligt in hetzelfde complex als het koninklijk paleis en siert met zijn gouden daken de skyline van de stad. De binnenkant van het complex is mooi versierd met fresco’s die verhalen vertellen uit de historie van Cambodja. Bezoek hier ook de wat Preah Kea (tempel van de smaragden boeddha) met een levensgroot gouden boeddhabeeld. 
 • Ook vind je in het gebied aan de rivier oever het nationaal museum van Cambodja met een prachtige verzameling aan voorwerpen uit het Angkor tijdperk. Tevens vind je hier de grootste verzameling aan Khmer beeldhouwwerken  van het land. Het gebouw waarin het nationaal museum huisvest is een bezienswaardigheid an sigh, met zijn mooie terracotta kleurige facades.
 • Tuol Sleng Genocide Museum. Oorspronkelijk een school, waar de rode Khmer hun martelcentrum in onderbrachten. Vanuit hier werden ruim 17.000 Cambodjanen gedwongen tot een martelgang naar de killing fields van Choeung EK (hierna).
 • Killing fields van Choeung EK. Op deze ogenschijnlijk vredige plek vonden gruwelijkheden plaats in het tijdperk van de rode Khmer. Duizenden Cambodjanen vonden een gruwelijke dood, nu herdacht in een indrukwekkend museum. Achter glazen panelen liggen duizenden schedels ingedeeld op leeftijd en geslacht, een beeld dat je nooit meer vergeet.

Zuid Cambodja

Het zuiden van Cambodja is bekend om zijn nog onontdekte witte stranden en groene eilanden. De badplaats Sihanoukville is de toegangspoort tot dit prachtige gebied met de stranden van Otres en Occheuteal. Ook de eilanden Koh Rong Samloem en Koh Ta Kiev zijn nog rustig in vergelijking met hun Thaise soortgenoten. Je kan hier ook mooi duiken en mooie jungletochten maken in het Ream National Park. Kortom; een prachtig gebied om een rondreis door Cambodja af te sluiten!

Noord Cambodja

Het noorden van Cambodja is een prachtig natuurlijk gevarieerd landschap waaronder rijstvelden en bossen met wilde dieren. Je vind hier de plaats Battambang, na Phnom Penh de grootste stad van Cambodja. De stad, de grootste sinaasappelproducent van het land, ligt bezaaid met vruchtbare rijstvelden en wordt ook wel de ‘rijstkom’ van Cambodja genoemd. Karakteristiek voor de provincie Battambang zijn de bamboetreinen (nori’s), ontwikkeld als antwoord op het gebrek aan lokaal openbaar vervoer. Ze zijn vervaardigd van mijnenvegers die werden gebruikt in de burgeroorlog van de jaren 1980. Maak een ritje!

Minder bekend, maar net zo mooi zijn de oude Khmertempels die verspreid door het gebied liggen zoals de oude resten van Prasat Preah Vihear en Sambor Prei Kuk. Het bezoeken van deze tempels zijn leuke dagtochtjes vanuit Battambang. Vooral Prasat Preah Vihear, gelegen op een klif in de Dangkrek bergen nabij de Thaise grens is eigenlijk een must see. Deze Unesco werelderfgoed tempel is vergelijkbaar met de tempel Angkor Wat bij Siem Reap, beide gebouwd onder de koningen Surayavarman I (1002-1050) en Surayavarman II (1113-1150). Vlakbij Battambang liggen de Killing Caves van Phnom Sampeau, na de Killing fields van Choeung EK, een volgende gruwelijke herinnering aan het gewelddadige regime van de rode Khmer (Pol Pot). Tenslotte kan je bij het plaatsje Kratie, meer zuidelijk gelegen aan de Mekong, proberen de zeldzame Irrawaddy dolfijnen te spotten.

 

Cambodja met kinderen

Category: Activiteiten Cambodja met kinderenCambodja met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl