Abu Dhabi stad met kinderen

Activiteiten Abu Dhabi met kinderen

Activiteiten Verenigde Arabische Emiraten en Qatar met kinderen

Doha Qatar met kinderen

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is een veelzijdige prachtige bestemming voor het hele gezin. De veelzijdigheid blijkt uit de vele mooie natuur (woestijn gebieden, palm oases), oude dorpjes met bijzondere tradities, glitterende steden (Dubai, Abu Dhabi) en mooie stranden.  Nergens ter wereld is het contrast tussen de oude wereld en de nieuwe wereld zo groot. Het land wordt toerist proof gemaakt door de vele olie dollars om te zetten in grootste projecten en attracties. Je kan het land zelf gemakkelijk met de auto bereizen (geen internationaal rijbewijs nodig), waardoor je gemakkelijk overal kunt komen. De rijafstanden zijn beperkt, de accommodaties veelzijdig en in alle prijsklassen, het is er veilig en je vind er veel voorzieningen voor de kinderen (pretparken). En in de grote steden kan je in veel restaurants lekker (internationaal) eten. Dus; ga op reis naar de VAE! Kijk (like!) ook eens op onze facebook pagina (reizen met de kinderen).

Wij maakten een tussenstop van drie dagen op Doha, Qatar, om ook daar een kijkje te nemen. In Doha ondernamen we de volgende activiteiten en kwamen tot de ontdekking dat ook Qatar een prima gezinsbestemming is! 

Doha, Qatar (Doha, Best Western hotel)

Wat te doen in Doha met het gezin?

 1. Corniche (boulevard). De wandelpromenade langs het water met uitzicht op het ‘nieuwe Doha’ met zijn futuristische wolkenkrabbers (mooi!). Start je wandeling bij het museum voor Islamitische kunst. Je ziet hier de Dhows, vissersbootjes, die ‘s nachts nog uitvaren voor de visvangst. Naast de Corniche ligt één van de doorlopende wegen waarop het barst van de dure (scheurende) auto’s. Maak ook vooral een avondwandelingetje, want dan is de skyline prachtig verlicht.Doha Qatar met kinderen
 2. Museum voor Islamitische kunst (gratis toegang). Een overweldigend gebouw, bijzonder vormgegeven met vele mooie architectonische details, bevat een prachtige collectie Islamitische kunst uit het Midden Oosten. Geen beeltenissen en verheerlijking van goden hier (dat is niet de uitingsvorm van de Islam), wel prachtige decoraties op vele voorwerpen. Want dat is Islamitische kunst; alledaagse voorwerpen bijzonder maken, om zo ook een onderscheidende uitingsvorm naar buiten te hebben. Sommige vormen horen daar bij, zoals de hoefijzerbogen en waterpartijen met bijzonder precies lijnenspel. Zelfs onze kinderen keken hun ogen hier uit.
 3. Grote moskee van Doha (State Grand Mosque, gratis toegang). Let op: benen en armen bedekt en dames met een hoofddoek! (je kan een burka ter plekken lenen). De enorme moskee is een lust voor het oog met prachtige Arabische kroonluchters en enorme tapijten als hoogtepunten. 
 4. Katara Cultural Village. Leuk voor het hele gezin, een duik in de geschiedenis van Qatar!
 5. Aqua Park Qatar. Mocht je tijd over hebben, ga dan lekker met je gezin naar dit waterpretpark. Een soort Duinrel!
 6. Souk Wakif! Steeds meer traditionele huizen worden opgeknapt wat leidt tot een mooi gebied met souks (marktjes), smalle sfeervolle straatjes en veel restaurantjes. Prachtig, net een sprookje!
 7. De ‘handelsmarkt voor dieren’ (livestock market’) waar kamelen, geiten en veel meer beesten worden verhandeld.
 8. De nieuwe stad. Loop door de bijzondere skyline van Doha en geniet van de hoogstandjes van staal en glas. Er zijn grote shopping malls gehuisvest, waar het ook even lekker ontsnappen is aan de drukte en warmte van de stad.

En wat vind je verder zoal in Qatar?

Vanuit Doha kan je mooie dagtripjes maken het binnenland in. Wat mag je dan niet missen?

 1. De ‘inland sea’, op ongeveer 2 uur rijden van Doha. Eén van de grootste natuurlijke wonderen van de Arabische golf is deze langgerekte strook water die vanuit de Golf het land instroomt, omgeven aan beide kanten door de woestijn. De ‘strook water’ is maar liefst 55 kilometer lang.
 2. Erg gaaf is om een bezoek aan de ‘inland sea’ te combineren met een 4 wheel drive tocht door de woestijn. Vooral je kids zullen dit zogenaamde ‘dune bashing’ geweldig vinden! Sommige duinen zijn meer dan 40 meter hoog, een prachtig gezicht. De kids kunnen hier ook ‘zand surfen’ of gewoon lekker spelen in het zand.
 3. Overnacht in de woestijn in één van de bedoeïenen tentenkampen of luxe resorts (Sealine beach resort) en maak een zonsondergang en zonsopkomst mee, onvergetelijk!
 4. Bezoek één van Qatars historische forten. Bijvoorbeeld:
  • Het fort Al Zubara (aanrader!), 105 kilometer van Doha.
  • Verder ten noorden van Al Zubara, ligt de forten Al Thughb en Al Rakiyat.
 5. Het oude dorpje ‘Al Wakra’ (circa 30.000 inwoners) met zijn traditionele huizen en moskeën. Dit dorpje, voorheen een parelvissersdorpje, geeft een mooi inkijkje in het vroegere Qatar. Je vind er een historische haven, een mooi strand, en mooie Islamitische huizen en moskeën.
 6. Het voormalige parelvissersdorpje Al Khor. Je ziet hier de oude vissersbootjes (dhows) en een leuk museum met de historie van deze plaats. Overigens verdween de parelvisserij in deze streken als gevolg van het ‘kweken van parels’ door Japan.
 7. Een echte traditie in dit deel van de wereld is het kameel racen. In het kleine dorpje Al Shahaniya vind je zo’n kameel racebaan. Verder vind je in dit plaatsje een kweek centrum voor de beroemde Arabische Oryx (Antilope), Al Maha genoemd in het Arabisch. Dit kweek centrum, Al Maha Sanctuary genoemd, is een bezoekje meer dan waard. Overigens kan een racende kameel circa 40 kilometer per uur halen!!

Abu Dhabi (Aloft hotel Abu Dhabi)

Wat te doen in Abu Dhabi stad én het land met het gezin?

Abu Dhabi stad

In Abu Dhabi stad overnachten wij in het Aloft hotel Abu Dhabi, een mooi centraal vertrekpunt om de hoogtepunten van Abu Dhabi stad te bezoeken. De volgende activiteiten zijn erg leuk voor het hele gezin:Abu Dhabi Sjeikh Zajed mosque Abu Dhabi

 1. De Corniche (boulevard), in Abu Dhabi stad bijna 7 kilometer lang, is een prachtige wandelpromenade met uitzicht op zee én de bijzondere wolkenkrabbers. De Corniche wordt geflankeerd met leuke restaurants en spelactiviteiten voor de kids. Erg leuk!
 2. Het Qasr al-Hosn, het oudste gebouw (vroegere paleis van de Sjeikh) van Abu Dhabi stad. Een mooi wit fort, te midden van de moderne wolkenkrabbers. Jaarlijks vind hier een mooi festival plaats dat de geschiedenis van Abu Dhabi en het fort uitbeeld.
 3. Een must see is de enorme, overdonderende, witte moskee van Sjeikh Zajed. Deze op zeven na grootste moskee ter wereld is geïnspireerd op meerdere culturen/architecturen (Mongools, Moors, Indiaas), heeft maar liefst 82 koepels en biedt plaats aan 40.000 gelovigen. De moskee is jong en werd pas in 2007 in gebruik genomen (gratis toegang). Adembenemend! De witte zuilengangen met gekleurde bloem motieven zijn prachtig, maar onze ademt stokt pas echt zodra we naar binnen lopen. Daar wachten ons de grootste kroonluchters ter wereld gemaakt van glas, goud en koper (schitterend!!) en het grootste tapijt ter wereld (gemaakt door 1200 wevers met een oppervlakte van ruim 5600 vierkante meter). Deze ‘records’ waren voorheen in handen van de Sultan Qaboos moskee in Muscat, Oman.
 4. Emerites hotel, een megalomaan hotel qua architectuur (mooi) en Abu Dhabi’s antwoord op Dubai’s Bur al Arab hotel (ook megalomaan). Let op: met korte broek kom je er niet in! (dezelfde kledingvoorschriften als voor een moskee)
 5. Heritage Village, een soort levend museum over de historie van Abu Dhabi. Met name over hoe het leven was voor de vondst van de olie. We zien daar ambachtsmensen aan het werk (wapens, koffiepotten, weven, potten bakken).
 6. Ferrari World, het grootste indoor pretpark ter wereld en…de snelste achtbaan ter wereld! Het park, schitterend architectonisch vormgegeven in de kleuren van Ferrari, ligt op Yas eiland tegenover het circuit van Abu Dhabi. Bizar snel razen de karretjes naar circa 250 km per uur om daarna diverse hoogtes te pakken. Voor alle leeftijden wat wils, met ook veel informatie over het ontstaan van Ferrari, de Formule 1 wedstrijden en het land Italië. En ook veel tentoongestelde Ferrari’s, alle modellen plus de F1 auto’s. Kortom; een heel leuk gezinsuitje voor alle leeftijden!
 7. Op Yas eiland vind je ook een enorm waterpark met gigantische glijbanen, Yas Waterworld. Zo’n 43 groteske glijbanen maken een onvergetelijke dag. Duinrel is er niets bij!
 8. Ook op Yas eiland vind je het Yas Marina Circuit, het F1 race circuit waar je wedstrijden kunt ervaren en allerlei activiteiten kunt ontplooien. Gaaf voor de kids, zij kunnen er ook karten! En papa kan een als passagier een wild ritje maken in een race auto (bijvoorbeeld een Austin Martin).
 9. Overnacht in de woestijn, bijvoorbeeld bij Bab al Shams, een werkelijk schitterend hotel middenin de woestijn. Je kan er heerlijk eten en allerlei activiteiten ondernemen zoals zandsurfen, 4WD tochten en natuurlijk de zonsopkomst en -ondergang bewonderen.Glasmozaiek Sjeikh Zajed moskee Abu Dhabi VAE

Activiteiten buiten Abu Dhabi stad?

 • Dubai. Op krap 2 uur rijden van Abu Dhabi stad ligt Dubai, een stad waar je zo drie dagen kunt vertoeven. Eigenlijk moet je dat ook doen, want er is voor een ieder heel wat wils. Coole pretparken (indoor ijsbaan, enorme waterslides, achtbanen), gave wolkenkrabbers en veel meer! Voor meer informatie verwijzen we naar de informatie over Dubai op deze site.
 • Al Ain. Op twee uur (160 km) rijden vanaf Abu Dhabi stad ligt de tweede grote stad van Abu Dhabi, Al Ain. Deze groene oase ligt in de woestijn tegen de Omaanse grens en heeft vele oude monumenten. Bezaaid over de stad liggen mooie lemen forten, paleizen en palm oases, met water gevoed door eeuwenoude stenen irrigatiekanaaltjes (‘falaj’). Die laatste staan vanwege het vernuft op de werelderfgoedlijst. Al Ain heeft nog geen hoogbouw en heeft daardoor, met de mooie Omaanse Hajar bergen op de achtergrond, een mooie uitstraling. Anders dan het meer op New York lijkende Abu Dhabi en Dubai. Onderweg naar Al Ain passeer je mooie woestijnlandschappen waar je allerlei activiteiten kunt ontplooien (informeer in je hotel).Skyline Qatar met kinderen
 • Rub’ al Khali, het ‘lege land’ (Empty Quarter) is de grootste aaneengesloten zandwoestijn ter wereld. Enorme zandduinen in een gebied dat ook een deel van Yemen, Saudi Arabië en Oman omvat (circa 650.000 vierkante kilometer. Maak een meerdaagse trip naar de Liwa oase, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Abu Dhabi stad.

De Emiraten zijn een heerlijk adres voor gezinsvakanties. De hotels zijn prachtig en je vind er prachtige natuur en cultuur. Het weer is prachtig en het eten erg goed. En dat op slechts zes uurtjes vliegen van NL. Buurland Oman is ook prachtig (informatie op deze site). In Oman gaat modernisering hand in hand met de oude tradities, waardoor het land een meer authentieke uitstraling heeft. Geen hoogbouw bijvoorbeeld, maar wel de luxe. En het binnenland is van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. Kortom; ga op reis naar het midden oosten met je gezin!

Category: Abu Dhabi met kinderenActiviteiten Abu Dhabi met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl