Bosnië Herzegovina Mostar met kinderen

Roadtrip met kinderen door de Balkan

Roadtrip met kids door de Balkan

Europa heeft veel te bieden, voor ieder wat wils. De vele op rij afstand gelegen landen met zoveel geschiedenis, mooie natuur, cultuur, mensen, keuken. Het is ongelofelijk!  Zo ook Oost Europa, regio’s waar wij bijna nooit kwamen. Vanaf 2016 maken wij in de zomer met onze auto een roadtrip door meerdere landen in Oost Europa. De eerste in 2016, het verhaal daarbij hierna! Een volgende keer komt onze roadtrip in 2017 voorbij en ja, ook dit jaar (2018) reizen we via andere wegen die kanten op :).

In de zomer van 2016 maakten wij een prachtige reis met de eigen auto door een groot aantal Balkan landen (voormalig Joegoslavië). De belangrijkste reden? De vrijheid van de eigen auto, het samen ontdekken en onderweg zijn, de vele mooie bezienswaardigheden in alle facetten (natuur, cultuur, strand, mensen) en natuurlijk het lekkere zonnige weer…. We deden dat op onze eigen manier door de accommodaties zo te kiezen (variërend van een tent tot een appartement), dat wij de door ons gewenste bezienswaardigheden konden bezoeken. Zodat we ook niet téveel in de auto zouden vertoeven. Onze conclusie; ook dichter bij huis ben je op reis en is in ons veelzijdig Europa heel veel te ontdekken! Tips of meer informatie? info@metdekinderenopreis.nl.

De reis die wij maakten wordt kort beschreven inclusief de activiteiten en accommodaties waar wij verbleven (op tripadvisor kan je reviews nalezen, mocht je zelf die kant op willen gaan). Meer foto’s en filmpjes? Kijk eens op onze facebook pagina!

In 3,5 week van NL naar Slovenië via Belgrado naar Macedonië, via Albanië naar Montenegro én Kroatië

Het verste punt in onze reis is het meer van Ohrid in Macedonië, zo’n 2300 kilometer rijden. Om daar te komen plannen we twee stop-overs in; drie nachten / twee dagen in Lesce Slovenië (nabij Bled) en 2 nachten (1 dag) in Belgrado Servië. De reis naar Lesce Slovenië is ongeveer 1100 kilometer wat goed te doen is in één keer. We vertrekken op donderdagnacht om zo files en zwarte zaterdagen te vermijden. Overigens is in de hele reis rekening gehouden met vakantieverkeer door doordeweeks te verplaatsen naar andere bestemmingen (en niet op zaterdagen en zondagen!).

Slovenië (Lesce / Bled)

In Lesce verblijven we op de mooie camping Sobec (nabij Bled), tussen de landgenoten, met een prachtig klein natuurlijk meertje voor het betere plonsen. Het is een heerlijke omgeving om een paar dagen te verblijven. De eerste dag raften we op de mooie Soca rivier ten zuiden van Bovec, een gaaf gezinsavontuur! En rijden we de mooie bergweg 206 van Kranj Gora naar Bovec met mooie uitzichten over de Triglav, de hoogste berg en het symbool van Slovenië. Het is een gebied om mooie wandelingen te maken en gave watersportactiviteiten voor het hele gezin te ondernemen zoals canyoning, raften, kajakken of gewoon lekker peddelen. Ben je in Bled, bezoek dan ook het kasteel, gelegen op de hoge rots aan het meer.Slovenië met kinderen

In de buurt van Bled kan je veel leuke dingen samen doen:

– Bezoek de hoofdstad Ljubljana, een prachtige barokke stad (bekijk onze tips op deze site bij ‘stedentrips’).
– Zwemmen of varen in het meer van Bled of gewoon lekker erom heen lopen (circa 5 kilometer).
– De mooie Vintgar kloof bezoeken, er loopt een toegankelijk pad doorheen.
– Bezoek het meer van Bohinj; lekker zwemmen of wandelen. Dit meer is prachtig gelegen aan de zuidkant van het Triglav nationaal park tussen de bergen.
– Pak de kabelbaan naar de top van de Vogel, aan het meer van Bohinj. Vanaf daar heb je geweldige uitzichten op het meer van Bohinj en de Julische alpen. Je kan hier ook mooie wandelingen maken.
– Bezoek het kleine Middeleeuwse centrum van Radovljica met mooie woonhuizen, musea en de kerk.
– Ook leuk is de kasteel ruïne van Kamen Grad in Begunje.

Kortom; je kan hier zo een weekje verblijven! (een andere keer :))

Belgrado, Servië

Een trip van ongeveer 6 uur en 600 kilometer brengt ons in de hoofdstad van Servië, Belgrado. Aan de grens krijgen we een Servisch stempel en rijden we naar hotel Srbija Garni, in hartje Belgrado. Onze tomtom kan het hotel niet zo snel vinden wat tot enige stress leidt op de weg in deze hectische stad. Een taxichauffeur begeleid ons uiteindelijk naar het prima hotel, vanwaaruit we gemakkelijk wandelend het oude centrum kunnen ontdekken. In de Balkanstad liggen de verschillende bezienswaardigheden niet ver uit elkaar en zijn prima te voet, per taxi of met het openbaar vervoer te bereiken.Belgrado met kinderen

 

Wij bezochten de volgende bezienswaardigheden:

Belgrado fort en Kalemegdan park

Het fort is het belangrijkste symbool van de stad en ligt op een heuvel uitkijkend op het kruispunt van de rivieren Donau en Sava. Vanuit het restaurant Kalemegdanska Teraca heb je dan ook een prachtig uitzicht. Het fort van Belgrado is ruim 2000 jaar oud en er zijn zelfs nog Romeinse sporen te vinden. Op het complex vind je naast de overblijfselen van kerken, poorten en torens ook verschillende musea. In het Kalemegdan Park, gelegen rondom het fort en tevens het grootste park van Belgrado, worden in de zomer regelmatig festivals gehouden.

Oude stadscentrum

Het historische centrum van Belgrado ligt tegen het Kalemegdan Park aan, met in het hart de straat Knez Mihailova. Overdag kun je hier prima winkelen, ’s avonds is het een geliefd uitgaansgebied. Op het centrale plein van de stad, de Trg Republike, vind je onder andere het standbeeld van vorst Michaël Obreovic III en het Nationale Theater.

De Saint Sava kerk

De Saint Sava kerk is een van de grootste orthodoxe kerken van de wereld en werd vernoemd naar de eerste Aartsbisschop. De bouw van deze enorme kerk werd in 1935 gestart en is nog steeds niet volledig afgerond (en dan met name de binnenkant). In het parkje voor de kerk is het in de zomer prima toeven.

Ada Ciganlija

Dit schiereiland in de rivier de Sava is een natuurgebied waar je heerlijk kunt picknicken of op het stadsstrand kunt liggen. In de zomer is dit een populaire plaats voor de inwoners van Belgrado. Op Ada Ciganlija ligt ook een meer waar je kunt kajakken, roeien en zwemmen. Het schiereiland is per bus en boot te bereiken (vertrekken vanaf de Branko brug).

Gardos en Zemum

Aan de rechterover van de Donau vind je de berg Gardos en de wijk Zemum. Het oudste gebouw van deze wijk is het fort met een historie die 1000 jaar teruggaat. Ook zijn hier mooie kerkjes en sfeervolle rommelmarktjes. Vanuit de Millennium toren, bovenop de Gredos, heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Oude parlementsgebouw

Voor dit indrukwekkende bouwwerk met een grote koepel verzamelden zich in het jaar 2000 bijna een miljoen mensen als protest tegen de toenmalige president Milosevic. In het gebouw zetelden de leden van het Joegoslavische parlement, maar tegenwoordig is het niet meer in gebruik.
 
Wat wij niet bezochten was Tito’s graf. Hadden we meer tijd gehad, dan hadden we dat zeker gedaan. De oude communistische president Josip Broz Tito’s graftombe ligt op een heuvel met een mooi uitzicht over de stad. Vlakbij het graf is een klein museum ingericht met een indrukwekkende verzameling batons.
 
In het hippe Belgrado vind je veel leuke barretjes en restaurants, wij hebben hier twee avonden heerlijk gegeten!

Van Belgrado naar Ohrid MacedoniëAfbeeldingsresultaat voor kaartje macedonie

Van het bruisende Belgrado reizen we over de goede wegen van Servië (veelal nieuw) naar de grens van Macedonië. Tip: pak de rij van de Europese paspoorten, anders sta je erg lang aan de grens! Ook in Macedonië zijn de wegen over het algemeen prima al moet je zeker in de bergen goed uitkijken voor wegpiraten (hou rechts, haal zo min mogelijk in). We rijden via Skopje (waar we kort uitstappen en een wandelingetje maken) naar Ohrid. De tocht van Belgrado naar Ohrid is ruim 600 kilometer waar we een uurtje of 9 over doen (korte stops, plus gemiddelde snelheid in de bergen van 50 kilometer per uur). Met name het laatste stuk richting Ohrid loopt via bergachtig gebied, wat de snelheid niet ten goede komt. We overnachten een kilometer of 7 ‘boven’ Ohrid aan het gelijknamige meer bij het kleinschalige familiebedrijf Vila Bisera, een heerlijke accommodatie (appartement) én een aanrader voor iedereen! We verblijven een week in Ohrid vanwaaruit we de volgende activiteiten ondernemen:

Ohrid

Het eeuwenoude stad(je) Ohrid is een lust voor het oog. Prachtig gelegen aan het gelijknamige meer kan je dwalen door de smalle straatjes met prachtige vakwerkhuizen en authentieke winkeltjes. Ben je de warmte even beu dan kan je zo het meer in, om daarna lekker een hapje te eten in één van de vele restaurantjes. Naast het leuke dagelijkse leven bevat Ohrid prachtige bezienswaardigheden, wat maakt dat het centrum van Ohrid op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Wij noemen de volgende:

  1. Fort Samuil, hoog boven Ohrid. Het oude fort is prachtig bewaard gebleven, je kan een leuke wandeling maken over de muren en genieten van een schitterend uitzicht over Ohrid, het meer en de omgeving.
  2. Aan de voet van Samuil’s fort ligt het ‘hart’ van het oude Ohrid en 1 van de meest heilige  plekken van Macedonië: Plaoshnik. Je vindt hier oude vloermozaïeken en hier staat ook de Byzantijnse Saint Clement kerk, in alle schoonheid…
  3. Een stukje verderop ligt het antieke theater, waar nog wekelijks voorstellingen worden gegeven.
  4. Een klein wandelpaadje vanaf Plaoshnik brengt je bij het meest gefotografeerde Byzantijnse kerkje van Macedonië: Saint John (Kaneo). Terecht, want de locatie op een uitstekende rotspunt in het meer van Ohrid is adembenemend…
  5. Ook mooi, toen wij er waren stond het in de steigers, is het klooster van Panteleimon (gelegen naast Plaoshnik).
  6. In de ‘benedenstad’ ligt de prachtige Sophia kerk, met mooie Orthodoxe muurschilderingen.

Tenslotte mag je de dagelijkse markt in Ohrid niet missen; een prachtige fruitmarkt en levendigheid alom!

Ohrid Macedonië met kinderen

Meer van Ohrid en omgeving

Aan het meer van Ohrid is het púúr genieten! Overal kan je zwemmen en watersportactiviteiten ondernemen (je hoeft geen accommodatie met zwembad te regelen). De temperatuur van het water is heerlijk en aan het meer liggen leuke dorpjes die je per boot kan aandoen. Aan het meer van Ohrid mag je het Orthodoxe klooster van Saint Naum niet missen. Je kan er per boot vanuit Ohrid naartoe (doen!) of per auto. Er ligt een mooi strand bij om na je bezoek lekker te plonsen. Het interieur van het oude Saint Naum klooster is adembenemend; prachtige Orthodoxe muurschilderingen die je bij wijze van spreken nooit meer vergeet.

Ook leuk aan het meer van Ohrid is het plaatsje Struga, minder toeristisch dan Ohrid en daardoor wellicht authentieker. Het doet enigszins Turks / Grieks aan en aan de rivier die door het plaatsje loopt kunnen je kinderen de grootst waterpret beleven (zie filmpje Facebook).Ohrid Macedonië met kinderen reisfoto's

Dichtbij het meer van Ohrid ligt het bergachtige natuurgebied Galicica, waar je lekker kunt wandelen en kunt genieten van mooie uitzichten op het meer. Aan ‘de andere kant’ van Galicica ligt het Prespa meer, waar het een stuk rustiger is dan in Ohrid. In het midden van het Prespa meer ligt een klein eiland (te bereiken per boot, te regelen in het dorpje aan het meer) waar in bepaalde perioden vele pelikanen zich ophouden (‘pelikanen eiland’). Op het eiland zitten trouwens ook veel ongevaarlijke slangers (voor de liefhebbers). Let wel; de boottocht naar het eilandje is circa 1 uur!

Tenslotte is een bezoekje aan het museum ‘bay of bones’ een leuke activiteit; een nagebouwde nederzetting uit vroegere tijden in het meer van Ohrid.

Macedonië is een heerlijke vakantiebestemming. We zullen zeker een keer terugkomen en andere delen (waaronder Skopje) van het land bezoeken…

Bezoek Albanië!

Vanuit Ohrid kan je gemakkelijk Albanië bezoeken omdat het meer van Ohrid in beide landen ligt. Zo reden wij een rondje om het meer en brachten daardoor ook een bezoekje aan Albanië. Leuk om het leven in dit land te zien, jarenlang gesloten, in de wetenschap dat Albanië veel te bieden heeft (een toekomstige vakantiebestemming wat ons betreft). Bij het Macedonische cultureel hoogtepunt ‘klooster van Naum’ kan je de grens over en dan beland je in de stad Pogradec, een levendige stad met een mooie boulevard. Ik moet zeggen; we gingen terug in de tijd. Paard/ezel en wagen, ogenschijnlijk geen verkeersregels, veel ambachtelijke beroepen, alleen betalen met cash (of euro’s) en bijna geen Engels sprekende mensen. Super leuk om mee te maken, net alsof je op een ander continent bent! Vlak voor de grens met Macedonië ligt het dorpje Lin. In het dorp Lin maakten we een wandeling en maakten kennis met de vriendelijkheid van de inwoners (jong en oud). Ouderen die aan het werk waren in de akkers en in het dorp, spelende kinderen in de straatjes… Prachtig! Slechts 1 minpuntje; de forel is bijna uitgestorven in het meer waardoor er in Macedonië een vangstverbod is. Aan de Albanese kant echter word er grof op gevist en kun je ze aan de weg kopen… Kortom: een geweldige middag, wij komen in de nabije toekomst terug in Albanië!

Van Macedonië via Albanië naar Montenegro (baai van Kotor)Afbeeldingsresultaat voor montenegro kaart

Een stevige rit van 350 kilometer (8 uur..) door met name de bergen van Albanië brengt ons van Ohrid (Macedonië) in Herceg Novi Montenegro. Zwaar maar bijzonder mooi; prachtige landschappen in Albanië, vooral in de bergen (veel kleuren, net Amerika), vooral langs de SH6 en SH1. Als je er ooit bent, rij dan een stukje van deze route. Een nadeel; de wegen zijn niet altijd even goed.. Het grappige is dat een deel van onze route later terugkwam in het TV programma ‘gevaarlijke wegen’.. De pittige maar mooie rit vanuit Macedonië naar Montenegro is echter snel vergeten wanneer we langs de (Unesco) baai van Kotor in Montenegro rijden. In een woord schitterend!

Montenegro

Dachten we dat Macedonië mooi was, welnu: Montenegro is dat ook! Al bij aankomst zeggen we tegen elkaar ‘hier komen we langer terug’, want Montenegro is ‘slechts’ een tussenstop (van drie dagen) op onze weg naar een week Zuid Kroatië. Zonovergoten, prachtige natuur, veel historie en vriendelijke mensen. Wij verblijven in de appartementen van Monte Aria in Baosici (nabij Herceg Novi). Voor ons als waterpolo familie is een leuke bijkomstigheid dat je in dit ‘waterpolo land’ (Montenegro is wereldtop) werkelijk overal poloveldjes en zwembaden in zee aantreft. Er wordt in de zomer zelfs door de clubs in de baai van Kotor gespeeld, prachtig! (en gelijk een tip om te doen, het is de nationale sport)

Kotor Montenegro met kinderen

Montenegro heeft vele bezienswaardigheden op een relatief klein oppervlak (houdt rekening met drukke wegen in het hoogseizoen):

  1. De prachtige oude stad Kotor is schitterend gelegen in de gelijknamige baai. De stadswallen zijn nog intact, je kan er over lopen, en je kan een pittige wandeling maken naar het fort hoog boven de stad. Het uitzicht over de baai vergeet je nooit meer. Er komen is best lastig in het hoogseizoen, een paar kilometer voor het stadje sta je al in de file. Ga dus vroeg en parkeer de auto niet in het centrum (loop een stukje). Dit is dan ook het enige nadeel; je bent er niet alleen….(de cruiseschepen doen Kotor ook aan)
  2. Een paar kilometer ten zuiden van Kotor ligt het mooie middeleeuwse dorpje Perast. Mag je niet missen! (is overigens een stuk rustiger omdat de meeste dagjesmensen naar Kotor gaan). Vanuit Perast kan je een bootje pakken naar de twee kleine eilandjes in de baai van Kotor, waar twee kerkjes op staan. Vergeet in Perast niet de klokketoren naast de kerk te beklimmen, je wordt getrakteerd op een prachtig vergezicht over het stadje én de baai van Kotor.
  3. In Montenegro is het oude Venetiaanse stadje Budva een bezoekje waard. Mooi bewaard gebleven en met het strand er net naast is je dagje zo gevuld. Vanaf de stadsmuren heb je een mooi overzicht over de smalle straatjes en de mooie oude monumenten (en Adriatische zee). In de jachthaven liggen peperdure schitterende jachten aangemeerd, je kijkt je ogen uit!

Montenegro met kinderen

Welke bezienswaardigheden wij niet bezochten (dat doen wij volgend jaar)?

  1. Ostrog klooster: één van de meest indrukwekkende heiligdommen van de Balkan. Prachtig in de rotsen gelegen 12e eeuws Servisch-orthodox klooster en een must see in Montenegro.
  2. Raften op de Tara rivier nabij één van de grootste canyons ter wereld (na de Grand Canyon de grootste). De Tara rivier is de langste rivier van Montenegro en de Tara canyon de diepste van Europa met op het hoogste punt een hoogteverschil van 1300 meter.
  3. Nationaal park Durmitor. Vanuit Zabljak kan je prachtige dagtochten de natuur in organiseren. En kan je nabij de grens met Bosnië Hercegovina prachtig raften. Een wereld erfgoed natuur landschap.
  4. Nationaal park Lovcen gelegen boven Kotor en naast Cetinje (de vroegere hoofdstad van Montenegro. Voor Montenegrijnen heeft dit gebergte een speciale betekenis, staat symbool voor vrijheid en is bekend als “het heilige altaar”. Op de bergtop Jezerski Vrh (1.657 m) is een indrukwekkend mausoleum gebouwd voor dichter, prinsbisschop en heerser Petar II Petrovic Njegos (1813 – 1851). Het mausoleum is een bezoek waard, je leert daar over de geschiedenis van Montenegro. Bijkomend wordt je getrakteerd op een mooi uitzicht over de zwarte bergen, de Baai van Kotor en het meer van Skadar.
  5. Het meer van Skadar. Dit prachtige unieke moerasgebied loopt deels door Albanië en leent zich voor leuke boottochtjes.

Skadar Montenegro met kinderen

Van Montenegro naar Dalmatië, Kroatië

Een klein ritje vanuit Herceg Novi brengt je naar de grens met Kroatië. Deze weg van Herceg Novi, Montenegro, naar Zuid/Midden Kroatië (Dalmatië) loopt mooi langs de kust. Een prachtige route langs leuke plaatsen, zoals Cavtat en Dubrovnik. In het stadje Cavtat maken we een kleine wandeling langs de mooie haven. In Dubrovnik waren wij twee jaar geleden, misschien wel 1 van Europa’s mooiste stadjes. Vanaf de weg heb je een grandioos uitzicht op deze ommuurde parel. Ook kom je langs Korcula en Pelsjesac, twee mooie (schier) eilanden, waar wij nu helaas geen tijd voor hadden. We rijden door naar onze camping nabij Trogir, camping Belvedere, een heerlijke centrale plek in Dalmatië vanwaar de vele bezienswaardigheden kunnen worden bezocht.

Welke bezienswaardigheden bezochten wij?

– Nationaal park Krka, één van de natuurlijke parels van Kroatië; een feest van watervallen en kleur! En als je geluk hebt spot je een slang in het water. Gelegen nabij Sibenik met meerdere ingangen tot het park; je kan de boot pakken in Skadrin (doen!) of met de auto de ingang Lozovac kiezen (daar kan je de auto parkeren en wordt je per bus het park in gebracht). Je kan een prachtige wandeling maken via mooi aangelegde steigers en bij de grote waterval Skradinsky Buk kan je zwemmen. Mocht je tijd over hebben dan is een boottocht (circa 2 uur) naar het eilandje Visovac erg leuk.

– De stadjes Sibenik en Trogir. Trogir geheel en Sibenik gedeeltelijk op de Unesco werelderfgoedlijst zijn prachtige Kroatische stadjes. Vol met historische woningen, veel details aan de gevels, smalle straatjes vol sfeer, mooie kerken en veel levendigheid. Sibenik Kroatië met kinderenIn Trogir heb je een prachtig uitzicht over het stad(je) vanaf de klokketoren van de grote kathedraal, die ook één van de mooiste façades van Kroatië heeft. In Sibenik heb je een prachtig uitzicht over de stad vanaf het fort (combinatieticket voor beide forten) en mag je de kathedraal niet missen. Vanuit Sibenik kan je leuke excursies regelen naar één van de eilandjes voor de kust.

– Split. Het oude centrum van havenstad Split is volledig werelderfgoed en dat is niet voor niets. Je vind er het prachtige paleis van Diocletianus met zijn prachtige overdekte gewelfde gangen, waar leuke winkeltjes én een museum zijn gevestigd. De aangrenzende kathedraal is een lust voor het oog én vanaf de klokketoren geniet je van een prachtig uitzicht over de smalle straatjes van het historische centrum. De oude stad zit vol met leuke winkeltjes, pleintjes restaurantjes en barretjes; trek er een middagje voor uit!

En zo eindigt onze reis door de Balkan, een prachtige onvergetelijke trip. We weten nu al dat we volgend jaar teruggaan naar Montenegro, in de bergen (raften!) en in het binnenland. We zullen via andere landen daarnaar toe gaan rijden, een nieuwe roadtrip dus!

Split met kinderen

Category: AlbaniëEuropa met kinderenKroatiëMacedoniëMontenegroReisverhalenReisverhalen met kinderen binnen EuropaRoadtrip met kids door de Balkan Europa reisverhaalServiëSlovenië

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl