China met kinderen, Ming graven
Ben je in Beijing? Bezoek dan de keizerlijke Ming graven, de Weg van de Ziel en de Weg der Dieren, allen genoteerd op de Unesco werelderfgoedlijst!
Weg van de Ziel en de Weg der Dieren
Begin je bezoek met de Shen Dao, de Weg van de Ziel, die je betreedt via de Shi Paifang de 29 meter brede erepoort. Het eerste graf dat je bereikt is die van Chang Ling. Daarna bereik je de reuzenschildpad waarna de Shi Xiang Sheng Dao begint, de Laan van de Stenen Beelden. Die loopt tot aan de Long Feng Men, de Draken- en Fenikspoort. Langs weerszijden van de weg werden ministers afgebeeld. Je bereikt uiteindelijk Chang Ling, het graf van de derde Ming-keizer Yongle.
Je vindt hier de Weg der Dieren die geflankeerd wordt door in totaal 24 stenen dieren (olifanten, kamelen, paarden, leeuwen en mythische dieren) en 12 mensenfiguren (soldaten, ambtenaren en bedienden) uit de 15 eeuw. Zij vormen als het ware een erewacht voor de overleden heersers. De heilige weg eindigt bij de Draak en Feniks poort, waar de weg vertakt naar de verschillende graven.
Ming graven
De graven liggen aan de voet van de Berg van het Hemelse Lange Leven. De dodenstad (necropolis) is maar liefst 40 vierkante kilometer en ligt 50 kilometer ten noordwesten van Beijing. Het is de plaats die 13 van de 16 keizers van de Ming dynastie (1368-1644) bij leven uitkozen om te worden begraven. Dit alles volgens feng shui, de leer van wind en water, want de plek moest goddelijk perfect zijn. De begraafplaats moest beschermd worden tegen wind, zandstormen en boze geesten die volgens de overlevering uit het noorden kwamen, ook moest er een lage waterspiegel zijn.
Niet alle Ming keizers liggen hier begraven: De eerste Zhu Yuanzhang (1368 – 1398) ligt begraven in Nanjing, de rustplaats van de tweede, Zhu Yunwen (1398 – 1402) is onbekend en de zevende ligt begraven op een onbekende plek in Beijing. Ook de keizerinnen en de belangrijkste concubines werden in de tomben van hun overleden lieveling bijgezet.
De Ming dynastie is één van de belangrijkste in de Chinese geschiedenis. Nanjing diende onder de eerste twee Ming keizers als hoofdstad, de derde keizer Yongle verplaatste de residentie naar Beiping dat de naam Beijing, de Noordelijke hoofdstad, kreeg. Keizer Yongle besloot al tijdens zijn leven zijn graftombe te laten bouwen in Changping County, in het noorden van Beijing. Zijn opvolgers deden uit eerbetoon hetzelfde. Zo ontstond een keizerlijke necropolis die door de jaren heen groeide en verder werd verfijnd. In het Chinees heten de Ming graven Shisanling; de 13 tombes. Maar niet alleen de keizerlijke tombes zijn in deze kleine stad te vinden, maar ook zes tombes voor concubines en een tombe voor een prinses.
Je kan helaas slechts drie Ming tombes bezoeken: die van Chang Ling, Ding Ling en Zhao Ling. De tombe van Zhao Ling (de dodennaam voor Muzong) is de best bewaarde. De tombe van Ding Ling (keizer Wan Li) was de eerste keizerlijke tombe die is opgegraven, 46 jaar geleden. De tombes zijn ware attracties; het betreft onderaardse gewelven van natuursteen met verdiepingen en verschillende kamers. De poortingangen zijn mooi en gemarkeerd met prachtige beelden. Het is als het ware een onderaards paleis. De tombe van Chang Ling is de grootste. Eerst ga je door een grote rode poort naar een binnenplaats. Dan door een andere poort naar weer een binnenplaats, vervolgens ga je naar een derde binnenplaats met een zaal en uiteindelijke de tombe.
De Qing keizers hebben trouwens hun eigen tombes ten oosten en westen van Beijing. Ze liggen in de schaduw van de berg Yunmeng. Ze zijn niet zo imposant als de Ming graven, maar zeker een bezoekje waard. Om de graven te bezoeken pak je het best een taxi met gids! (is betaalbaar)