Athene met kinderen mini guide
De hoofdstad van Griekenland is een heerlijke gezinsbestemming. Een openluchtmuseum waar de antieke oudheid heel zichtbaar in het straatleven aanwezig is. Leuk en leerzaam gaan hand in hand wanneer je met oudere kinderen reist. De lekkere keuken, het mooie weer en de gezellige terrasjes maken Athene tot een leuke bestemming voor een stedentrip of ‘must see’ tijdens een reis door Griekenland. Een dagje Athene is eigenlijk te kort, trek er minimaal twee dagen voor uit! Reacties of tips? Info@metdekinderenopreis.nl! Kijk (like!) ook eens op onze facebook pagina (reizen met de kinderen).
Op de fiets door Athene?
Baja Bikes is een Nederlandse organisatie die in vele steden ter wereld (begeleide) fietstochten en stadswandelingen aanbied. Op www.metdekinderenopreis.nl vind je veel stedentrips die prima met de kinderen zijn te beleven. Baja Bikes voegt een mooie dimensie toe, want net als in Nederland ontdek je al fietsend de stad of omgeving het beste! De tours van Baja Bikes zijn ontspannen, op een rustig tempo, lekker op de fiets of lopend en bijna overal met een Nederlandse gids.
Bezienswaardigheden Athene
Akropolis en het Parthenon
Het markeerpunt van de stad Athene is de Akropolis (‘akro = hoog, polis = stad’). Deze letterlijke hoge stad ligt op een heuvel en is zichtbaar vanuit grote delen van Athene. Op de top van de heuvel staat de prachtige Parthenon, gewijd aan de godin Athene (Parthenon komt van Athena Parthenos, de Maagd Athene). Deze tempel met zijn prachtige Dorische zuilen werd tussen 447 en 438 voor Christus gebouwd in opdracht van Pericles, nadat een eerder exemplaar door de Perzen was verwoest. Op de Akropolis staat ook de tempel Erechtheion die voor de Grieken overigens een heiliger oord vormt dan het Parthenon. Waar het Erechtheion staat streden Poseidon en Athene om de macht over de stad. De zeegod wierp zijn drietand en veroorzaakte daarmee een stroom van water; Athene creëerde de olijfboom. De rechters oordeelden dat zij had gewonnen en dat de stad daarom Athene moest heten. Er zijn nog vele andere bouwwerken te zien op de Akropolis, onder meer de kleine Nike Tempel, de westelijke poort Propylaea en aan de oostkant de Tempel van Rome en Augustus.
Ook indrukwekkend op de Akropolis is het theater Herodes Attica. Op kleine afstand van het theater van Dionysos werd in 161 na Christus dit theater gebouwd. De Romeinse consul Herodes Atticus liet het uit de rotsen van de zuidhelling van de Akropolis houwen, als herinnering aan zijn vrouw. In 1955 is het gerestaureerd en nu wordt het gebruikt voor openluchtconcerten en toneeluitvoeringen. Voor het jaarlijkse Athene-festival, dat de hele zomer duurt, komen internationale ballet-, opera- en toneelgezelschappen naar dit onoverdekte theater. Tip; ga vroeg in de ochtend of later in de middag naar de Akropolis om drukte te vermijden!
Nieuwe Akropolis museum
Tijdens restauratiewerkzaamheden op de Akropolis is veel origineel beeldhouwwerk van de Akropolis vervangen door kopieën. Dit werd gedaan om te voorkomen dat ze nog verder zouden worden aangetast door luchtvervuiling en de grote aantallen bezoekers. De originelen zijn te zien in het Nieuwe Akropolis museum, gelegen aan de voet van de Akropolis. Een bezoekje aan dit prachtige museum mag niet ontbreken! Vermijd bezoekersfiles door je tickets online vooraf te bestellen.
Oude Agora
Een agora was in het oude Griekenland het centrale plein van de stad; een marktplaats waar recht werd gesproken, de laatste roddels werden uitgewisseld en politieke vergaderingen werden gehouden. Aan de ene kant van de agora lagen woningen, aan de andere kant regeringsgebouwen. Een agora was omgeven door zuilengalerijen, zogeheten stoa’s. Die boden niet alleen bescherming tegen zon, regen en wind maar waren ook plaatsen waar filosofen lezingen gaven. De oude Agora is mooi gerestaureerd. In de stoa van Attalos is nu het Agora Museum gevestigd, waar de vondsten van de opgravingen te zien zijn. Ook prachtig is de tempel van Thission, mooi bewaard gebleven!
Monastiraki (vlooienmarkt)
Monastiraki is genoemd naar het klooster dat in vroegere tijden hier stond en bestaat uit het Monastirakiplein en de omliggende straatjes. Net als de Plaka is Monastiraki ook toeristisch maar leuk. Monastiraki staat bekend om zijn 2de hands winkeltjes en iedere zondag vindt er een, ook door Grieken drukbezochte, vlooienmarkt plaats. Het is super om hier te genieten, met uitzicht op de Antieke Agora en de Akropolis, op één van de terrassen aan de Adrianou.
Anafiotika
Aan de voet van de Akropolis aan de kant van Plaka ligt het wijkje Anafiotika dat je niet mag missen! Met de smalle straatjes, gekleurde huisjes en pittoreske kerkjes doet het een beetje aan als een klein dorpje op de Griekse eilanden. In de 19e eeuw is dit wijkje gebouwd door mensen van het eiland Anafi, die in Athene kwamen wonen en werken. Zij bouwden hun huizen in de traditie van het eiland waar ze vandaan kwamen. Al dwalend door de smalle straatjes en steegjes krijg je het gevoel dat je op een eiland bent. De vele restaurantjes met uitzicht op de hoog gelegen Akropolis maken dit stukje Athene tot een echte toeristentrekker.
Archeologisch museum
Persoonlijk vond ik een bezoek aan dit museum een hoogtepunt. In dit museum (site) vind je vele prachtige kunstvoorwerpen uit het rijke Griekse verleden, vooral de vele prachtige Griekse beelden en het gouden masker van Agememnon spreken tot de verbeelding. Het oude Griekenland komt hier tot leven. Vanaf het Monastiraki plein is het ongeveer 20 minuten lopen naar het museum via de straat Athinas. Onderweg passeer je de centrale markt waar het een drukte van jewelste is en de geur van het vlees indringend aanwezig is.
Mochten de kids van musea houden bezoek dan ook het Benaki museum, het oudste private museum van Griekenland. Je krijgt hier meer inzicht in de kunstgeschiedenis van Griekenland (oud en modern).
Piraeus
Al sinds de oudheid is Piraeus de havenstad van Athene. Vanaf hier vertrekken de ferry’s naar de Griekse eilanden. Het is een rauwe stad, een beetje wat je van een havenstad verwacht. Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan het Archeologisch Museum van Piraeus, één van de belangrijkste musea van Griekenland. Een andere aanrader is om wat te gaan eten of drinken bij Mikro Limani, dit is de kleine haven van Piraeus en omzoomd met restaurants en bars. Piraeus is gemakkelijk te bereiken met de metro, voor Mikro Limani stap je uit bij de halte Faliro.
Verblijf in Athene?
Wij verbleven in hotel Plaka, lekker centraal gelegen bij de grote winkelstraat Ermou en op slechts vijf minuten lopen van het Syntagma plein waar het parlementsgebouw aan ligt. Dit knusse hotel heeft een prachtig dakterras met geweldig uitzicht over de Akropolis en het Parthenon!
Meer informatie over Athene vind je hier!