Rias Baixas Galicie Spanje met kinderen

Road trip Noord Portugal en Zuid West Spanje, deel 2

Van Noord Portugal naar Galicië Spanje

Tijdens de vorige blog over onze road trip door Noord Portugal en Zuid West Spanje kon je lezen over onze belevenissen in het noorden van Portugal; de Serra da Estrala, Serra do Accor, Coimbra, Porto en het Douro gebied. Galicie Spanje met kinderenEen week was weer eens te kort en toch is dat het mooie aan een road trip; tijd om weer verder te gaan! En wel naar de groene streek Galicië in Spanje. Toen wij aan vrienden vertelden dat wij hier naar toe gingen, vroegen ze; ‘maar regent het dan niet veel daar?’. Tja, en onder andere daarom is deze regio zo mooi, het groene landschap. Lekker is ook dat deze kant van Spanje niet platgelopen wordt door toeristen die liever de costa’s aan de Middellandse zee opzoeken. Ze weten niet wat ze missen…. Santiago de Compostella met kinderenOnze overnachtingsplaats voor een week is een mooi huisje in bedevaartstad Santiago de Compostella. Op loopafstand van de wereld beroemde kathedraal en aan de bedevaartsroute ‘Camino de Santiago’ daarnaartoe. Zo zien we de hele tijd bedevaartgangers ons huisje passeren, tot grote interesse van onze jongens.

Santiago de Compostella

Santiago de Compostella met kinderenWe staan natuurlijk te springen om deze wereldberoemde stad te bezoeken, dus lopen we de dag erna via ‘de laatste paar kilometers’ van de Camino’ tussen een paar pelgrims naar het historisch centrum van Santiago. Ik moet zeggen; een overweldigendere aankomst op het mooie plaza de Obradoire kan je niet hebben. De enorme gotische kathedraal en het plein vol pelgrims maakt indruk! Laat staan wat dit met je doet als je honderden kilometers hebt gelopen om hier te komen..

Santiago is een stad met iets meer dan 100.000 inwoners, hoofdstad van de streek Galicië en met een derde van de inwoners student, een echte universiteitsstad. Het autovrije historische centrum staat op de werelderfgoed lijst en staat vol met religieuze gebouwen zoals kathedralen en kloosters. De bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar met als logische vertrekpunt het grote monumentale plein Plaza de Obradoiro met de wereldberoemde kathedraal. Santiago is het eindpunt van de bekende Christelijke bedevaart van pelgrims over de ‘camino de Santiago’ naar het graf van de apostel Jakobus de Meerdere, een van de discipelen van Jezus. Zijn botten zouden volgens de legende liggen onder het hoogaltaar van de kathedraal. Elke dag rond 13.00 uur wordt er een mis gehouden in de enorme kathedraal, een heuse bezienswaardigheid voor het hele gezin. Ook al ben je niet gelovig, neem vooral een kijkje tijdens de mis!

Op het dak van de kathedraal van Santiago de CompostellaDe bekendste pelgrimsroutes naar dit beroemde Spaanse bedevaartsoort zijn de Camino Francés en de Camino del Norte. En veel pelgrims lopen na aankomst in Santiago de Compostela nog verder over de Camino Fisterra naar kustplaats Fisterra. Om hier traditiegetrouw de kleding die zij tijdens hun bedevaartsreis gedragen hebben te verbranden. De routes voeren je over bergen en door dalen, langs prachtige ruwe kusten, door idyllische dorpjes en historische steden. En langs Romaanse en Gotische kloosters, kerken en kathedralen. Maar er zijn nog veel meer pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela.

Het Plaza de Santiago de Compostella met kidsObradoiro is een immens plein met monumentale panden rondom, een lust voor het oog. Uiteraard springt de rijkelijk gedecoreerde gotische gevel van de kathedraal het meest in het oog. Zeker bij zonsondergang wanneer de zachte zonnestralen de gevel in vuur, kleur en vlam zet! En los daarvan; de vele pelgrims geven de stad een zeer bijzonder tintje, onze jongens vonden het prachtig. Santiago de Compostella met kinderenEen hoogtepunt voor ons was de mogelijkheid om onder begeleiding over het dak van de kathedraal te lopen, met prachtige uitzichten over zowel de historische stad als de gevels van de kathedraal. Super! Een mooi uitzicht op het historische centrum heb je vanaf het park ‘mirador parque de Alameda’. Verder heb je veel winkeltjes en barretjes in de stad, waar je ff lekker kunt chillen.

De Riaxas Biaxas

Op rij afstand van Santiago liggen de Riaxas Baixas, door de oceaan ingesleten mondingen die als rivier (ria) verder het land instromen. Met prachtige natuur, strandjes, leuke vissersdorpjes en vele wijngaarden langs de oevers. 

Rias Baixas Galicie met kinderen

Er zijn meerdere mondingen: Ria de Muros en Noia, Ria de Arousa, Ria de Pontevredra en Ria de Vigo. Langs de Riaxas liggen wegen waardoor je er hele mooie autoritten kan maken met uit elke bocht komend een nieuw panorama. En werkelijk overal kan je stoppen om lekker te plonsen, te wandelen op het strand of gewoon even te genieten van de omgeving. Het gebied hier staat bekend om de Albarino druif en gelijknamige wijn. Scoor dus ook vooral een wijntje..

Deze korte Camino is de enige pelgrimsroute die in Santiago de Compostella begint. Finisterre wat letterlijk het einde van de wereld in het Latijn betekent was de plaats waar de apostel Jacobus voor het eerst voet aan land zou hebben gezet op het Iberische schiereiland. Door de eeuwen heen was het dan ook gebruikelijk voor vele pelgrims om na korte rustpauze in Santiago de Compostella de tocht te hervatten, om ook deze mythische plek te bezoeken. Hier aangekomen verbranden ze dan vaak ritueel hun kleren een traditie die ook vandaag de dag nog levendig is. Na in de prachtige stad Santiago te zijn bijgekomen van uw tocht, verlaat u de stad in noordelijke richting. Door schaduwrijke eucalyptus bossen klimt u gestaag omhoog naar de Alto Mar do Olvellas vanwaar u mooie uitzichten heeft over de groene heuvels van Galicië. Na het pittoreske stadje Negreira gepasseerd te hebben maakt u een flinke klim via veelal schaduwrijke bospaden naar Maronas. Onderweg komt u langs verschillende rustieke Galisische dorpjes. Na Olveira wandelt u door een hoog gelegen heidelandschap en krijgt u de eerste uitzichten op de Costa del Muerte, de kust des doods. Na een steile afdaling vervolgt de Camino nu zijn weg langs de kust. U loopt afwisselend langs het strand en boven de kliffen in de richting van Finisterre. Het laatste deel van deze tocht eindigt traditioneel met een magische zonsondergang in de Atlantische oceaan. U hebt het meest westelijke punt van Europa bereikt maar nog niet het einde van uw tocht. Er volgt u nog een prachtige wandeling langs de woeste Spaanse kust naar Murxia. Hier eindigt uw tocht bij het kerkje van de Virxe da Barca gelegen aan de voet van de kliffen waar meters hoge golven op de kust inbeukenWij maakten een mooie rit van Santiago de Compostella via Noia, Muros, Carnota naar Cabo Finisterre (‘einde van de wereld’). De kaap met vuurtoren ligt aan de ‘kust des doods’ (costa de la Morte) en biedt mooie uitzichten en wandelmogelijkheden. Zoals gezegd loopt één van de Camino’s hier ook naartoe via hooggelegen dorpjes (Negreira, Maronas en Oliveira). Vervolgens volgt er nog een prachtige wandeling langs de woeste Spaanse kust naar Murxia. Daar eindigt de tocht bij het kerkje van de Virxe da Barca gelegen aan de voet van de kliffen waar meters hoge golven op de kust inbeuken. Tja, need i say more?

Bij het plaatsje Muros zagen we kokkel vissers in actie (zie uitgelichte foto), wat de jongens vervolgens ook zelf wilde doen. Let tijdens je Galicië vakantie ook op de zogenaamde hórreos. Horreo graanschuur Galicie Spanje met kinderenKleine graanschuren op hoge poten, die zo typerend zijn voor het landschap van Galicië. Je vind ze bijna in elk dorp, een prachtig aanzicht (foto; horreo bij Carnota). Bij navraag bleek het een opslagplaats te zijn voor mais en graan. Horreo (graanschuur) Galicie Spanje met kinderenDoor de open structuur kan de wind er door waaien en ongedierte kan er niet van onder in doordat de horreo op hoge palen staat. Het zijn typische schuurtjes voor deze streek en ze zijn bijzonder fotogeniek.

Ook bezochten we het plaatsje Pontevedra en de directe omgeving. Vooral de afwisseling tussen een oud plaatsje en de directe ongeving vonden wij erg leuk. In de omgeving van Pontevedra bezochten wij twee oude kloosters; monasterio de Armenteira en monasterio de San Juan de Poio, beide kloosters toehorend aan de Camino. Prachtige monumenten en beide prachtig gelegen in het mooie landschap!

Ourense & de Sil vallei

Sil vallei nabij Ourense Galicie Spanje met kinderenEen rit van een uur voert ons naar Ourense, een levendige stad met mooie gebouwen, een bijzondere kathedraal en leuke winkels. Leuk om even doorheen te wandelen. Vanuit Ourense kan je een mooie autorit maken met vele stops over de N120 of OU536 naar de Sil vallei. De rivier de Sil heeft hier een prachtige kloof uit het land gesleten. Bezoek vooral uitkijkpunt Parador de Santo Estevo! Het gebied rond deze rivier is bekend om wijnen en kloosters, de monniken hielden zich eeuwen lang bezig met de wijnranken. Wij maakten nabij de Sil kloof een gave wandeling naar de ruïnes van het klooster (monesterio) San Pedro de Rocas. Gelegen in een prachtige omgeving, waar je zonder tomtom verdwaalt.. De combinatie van zowel Ourense als de Sil route bevelen wij voor één trip niet aan, maak een keuze. Wij deden beide op één dag, wat een zeer lange dag werd :). Koop ook vooral een gedetailleerde kaart van het gebied.

A Coruna en de costa de la Morte

Kokkel vissers Muros Rias Baixas Galicie SpanjeDe ‘kust van de dood’ strekt zicht tientallen kilometers uit aan de noord west kant van Galicie in de provincie A Coruna. Je vind hier een -toepasselijk- wilde zee, ruige kust, afgelegen stranden, grotten en kliffen. Een adembenemend landschap! De costa de la Morte loopt grofweg van Cabo Finesterre naar Cabo San Adrian en dankt zijn naam aan de vele schipbreuken. Je kan hier onwijs mooi wandelen! Langs de route liggen kleine dorpjes met de zo kenmerkende horreos.Galicië glazen balkons Spanje De oude stad A Coruna is leuk om een ochtendje te verblijven. De haven met huizen met typisch Galicische glazen balkons, de lange boulevard,  mooie pleinen en mondaine winkels….leuk!

Stranden, stranden, stranden..

De kust van Galicië telt meer dan 700 stranden en baaien! Deze stranden en baaien zijn ideaal voor een ontspannen of juist een actieve vakantie in Galicië. Je kunt er surfen, varen of duiken. Het bekendste strand in Galicië is Playa de Cathedrais (oorspronkelijke naam; Praia de Augas Santas) met enorme rotspartijen in prachtige vormen / bogen. Playa de Cathedrais SpanjeDit mooie strand en natuur spectakel ligt nabij Ribadeo aan de snelweg A8. De oceaan heeft in de loop van de tijd gaten in de rotsen uitgesleten met als resultaat grote bogen, als het ware ‘gotische delen van kathedralen’. Als je laag water hebt (check de getijden voor je bezoek) kan je op het strand onder de bogen doorlopen. Wij hadden helaas hoog water…

En zo eindigt de tweede week van onze road trip en gaan we op weg naar Noja in de provincie Cantabrië. Daar overnachten we een week in een stacaravan op de camping Playa Joyel pal aan de Atlantische oceaan. Daarover lees je meer een volgende keer :).

Category: Europa met kinderenPortugalSpanje

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl