Praktische informatie Marokko met kinderen
Marokko in één oogopslag
(kijk vooral ook eens op onze facebookpagina voor meer reisinspiratie)
Hoofdstad
Rabat
Oppervlakte
447 vierkante kilometer (15 keer Nederland)
Taal
Arabisch
Inwoners
33,5 miljoen
Geografie
Marokko ligt in het uiterste noordwesten van Afrika en wordt door de straat van Gibraltar gescheiden van het zuidelijkste puntje van Spanje. Slechts 15 kilometer is de afstand tussen beide landen. Buurlanden van Marokko zijn Algerije en Mauritanië en de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan omsluiten het land in het noorden en het westen. Een groot deel van Marokko bestaat uit berglandschap, het Rifgebergte in het noordoosten en het Atlasgebergte in het binnenland. Zuid-Marokko bestaat voor een groot deel uit de Sahara.
Korte geschiedenis
Ver voor Christus leefden er mensen in Marokko (daarvoor Mauretania). De Romeinen waren een van de eerste volkeren die het gebied veroverden. Zij werden verdreven door de Arabieren die rond 700 de islam verkondigden. In 789 stichtten zij de stad Fès, toen de belangrijkste stad van Marokko. De Arabieren werden in de 11e eeuw opgevolgd door de Almoravieden, oorlogszuchtige berbers. Zij stichtten onder andere Marrakech, de nieuwe hoofdstad. In de eeuwen die volgden werd het land vaak veroverd, steeds weer door nieuwe volkeren. De Spanjaarden, Portugezen en Fransen probeerden door de jaren heen steeds opnieuw de macht te grijpen. In de 19e eeuw werd Marokko een protectoraat van Frankrijk totdat in 1956 Marokko onafhankelijk werd. Het bleef echter nog decennia onrustig in Marokko, vooral in de Sahara.
Religie
Marokko bestaat grotendeels uit berbers en Arabieren. De oorspronkelijke bewoners, de berbers, wonen in de minder begaanbare gebieden, zoals de bergen en de woestijnen. De Arabieren kwamen in Marokko terecht in de 15e eeuw. Zij wonen nu vooral in de steden en aan de kust. Dat zijn ook gelijk de dichtstbevolkte gebieden. Bijna alle Marokkanen zijn soennitische moslims. Daarnaast zijn er zeer kleine groepen joden en christenen.
Klimaat, beste reistijd
De temperatuurverschillen zijn groot in Marokko omdat er aan de kust een gematigde temperatuur heerst en in het binnenland het ’s zomers droog en heet is, terwijl het er ’s winters erg koud is. De noordelijke gebieden krijgen de meeste regenbuien. Voor stedentrips kun je dus het beste kiezen voor het voorjaar of het najaar. Strandvakanties kun je beter in de zomer plannen. Je kunt zelfs ’s winters skiën in het Atlasgebergte.
Bestuur
De islam is in de Marokkaanse politiek sterk vertegenwoordigd. De koning is niet alleen staatshoofd, maar ook de bewaker van het geloof. In de constitutionele monarchie van Marokko heeft de koning dus erg veel macht. Hij bepaalt wie er zitting neemt in het kabinet en welke wetten er worden uitgevaardigd. De verschillende provincies van Marokko hebben hun eigen bestuurders, die ook weer door de koning zijn aangesteld. De economie van Marokko grotendeels afhankelijk van de landbouwsector, welke onstabiel is. De werkloosheid is er hoog en er zijn veel analfabeten in het land. Andere belangrijke sectoren zijn de winning van erts en witgoud, de productie en verwerking van textiel, voedingsmiddelen en metaal en in toenemende mate ook het toerisme.
Paspoort
Een geldig paspoort is vereist. Alleen als je langer dan negentig dagen wilt blijven heb je een visum nodig, net als voor de buurlanden van Marokko.
Betalen
De dirham is de Marokkaanse munt en hij is ongeveer € 0,10 waard. Je mag niet voor je vakantie al dirhams inslaan, want in- en uitvoer ervan is verboden. Op het vliegveld of bij een Marokkaanse bank kun je altijd wisselen of pinnen. Creditcards en travellercheques zijn ook goede betaalmiddelen, want ze worden op veel plaatsen geaccepteerd.
Gezondheid
Je bent niet verplichten om je te laten inenten als je naar Marokko reist, maar vaccinaties tegen DTP, Hepatitus A en tyfus worden wel aangeraden. Verder komt er veel diarree, rabiës en bilharzia (maag/darmaandoening veroorzaakt door wormen in stilstaand water) voor.
Feestdagen, evenementen
- 1 januari Nieuwjaarsdag
- 11 januari Onafhankelijkheidsmanifest
- 3 maart Nationale Feestdag
- 1 mei Dag van de Arbeid
- 14 augustus Herdenking Wadi-Eddahab
- 20 augustus Dag van de Revolutie
- 6 november Dag van de Groene Mars
- 18 november Onafhankelijkheidsdag
Daarnaast zijn er een aantal islamitische feestdagen die geen vaste datum hebben.
Werelderfgoed Unesco
Marokko telt acht werelderfgoed wonderen die zijn opgenomen op de lijst van de UNESCO. Het zijn de volgende (meer praktische informatie? http://www.visitmorocco.com/).
- Stadscentrum Meknès, een keizerlijke stad. Het indrukwekkende stadscentrum uit de 11de eeuw met zijn prachtige architectuur in verschillende stijlen is sinds 1996 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst.
- Enkele kilometers verder tref je de bijzondere overblijfselen van de stedenbouwkunde van het Romeinse keizerrijk. Volubilis is namelijk de belangrijkste oudheidkundige plaats van Marokko.
- De medina van Fès, met zijn traditionele en nog altijd levendige sfeer.
- De oude Portugese stad Mazagan.
- De medina van Essaouira.
- Het prachtige Jema El-Fna plein in Marrakech.
- De wonderlijke ksar Aït-Ben-Haddou in de omgeving van Ouarzazate.