Geschiedenis Jordanië, “land en regio dat bol staat van de geschiedenis”
Je zou het misschien op het eerste gezicht niet verwachten, maar Jordanië is een prachtige vakantie bestemming. Voor jou én voor je kinderen, op nog geen 5 uur vliegen van Amsterdam. Jordanië is een land in het Midden Oosten, een deel van de wereld dat bijna dagelijks in het nieuws is door geweld en politieke instabiliteit. Echter, Jordanië is te midden van al die instabiliteit al jaren een stabiele factor. Het “Hashemite” koninkrijk van Jordanië is de officiële naam voor dit veelzijdige land. De sfeer brengt je terug naar simpelere tijden en een gekoesterde manier van leven, waarin familie, traditie en het één zijn met de natuur belangrijke factoren zijn. De gastvrijheid en openheid naar bezoekers wordt overduidelijk door hun vriendelijke en gemeende groet `Ahlan wa sahlan` (ik heet jou welkom). Een uitnodiging voor een kopje thee bij een familie thuis is niet ongewoon. Doet de kans zich voor, pak ‘m dan om echt met de lokale bevolking in aanraking te komen en Jordanië te leren kennen.
Jordanië ligt ingeklemd tussen meerdere landen namelijk Irak, Israel, Saudi-Arabië en Syrië. En eigenlijk grenst Jordanië ook een beetje aan Egypte, met de Rode Zee als scheidslijn. Je raadt het al, een mooie combinatie van meerdere landen is dus prima mogelijk. Er valt zo veel te ontdekken in deze prachtige regio’s, in alle opzichten!
De grenzen van het Koninkrijk Jordanië gaan terug tot de geallieerde overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog. Emir Abdullah, zoon van Sheriff Hussein van Mekka, wiens voorouders kunnen worden herleid tot de profeet Mohammed, werd bekroond met Trans-Jordanië. Deze voormalige Ottomaanse gebieden ten oosten van de Jordaan werden “geschonken” als dankbaarheid voor de Arabische steun tijdens de oorlog tegen het Ottomaanse Rijk. Onder Brits toezicht bewoog het Emiraat van Trans-Jordanië zich in de richting van onafhankelijkheid in 1946. Met de onafhankelijkheid werd Emir Abdullah koning Abdullah van Trans-Jordanië. In 1949, met de annexatie van de Westelijke Jordaanoever, werd de naam van het land veranderd in het Koninkrijk van Jordanië.
In 1951 werd koning Abdullah vermoord in de Al Aqsa moskee in Jeruzalem door krachten die voelde dat de koning werkte voor verzoening met de nieuwe staat Israël. Zijn 14-jaar oude kleinzoon Abdullah, de latere koning Hussein, was aan zijn zijde toen hij werd geveld. Hoessein regeerde van 1953 tot zijn dood in 1999, leidde zijn land door meer dan 4 decennia van oorlogen en crises en was een stabiele factor in het delicate evenwicht tussen de grotere machten in het Midden-Oosten. Gedurende deze tijd heeft Jordanië het burgerschap gegeven aan ruim een miljoen vluchtelingen uit de 1948 en 1967 oorlogen, én meer dan 300.000 verdreven Palestijnen uit Koeweit en andere Golfstaten (in de nasleep van de Golfoorlog van 1991). In de laatste jaren van zijn leven maakte koning Hussein het zoeken naar vrede in het Midden-Oosten tot een persoonlijke kruistocht, daarbij gesteund door zijn prachtige Amerikaanse vrouw, koningin Noor. Overigens is Koningin Noor nog actief in het internationaal onder de aandacht brengen van de Arabische en moslimcultuur en politiek, Arabische contacten met het Westen, conflictpreventie, vluchtelingenwerk, vermiste personen, armoede en ontwapening.
In een land zonder olie en met weinig natuurlijke hulpbronnen, is Jordanië een van de meest vooruitstrevende en energieke samenlevingen in het Midden-Oosten. Echter, de last van het opnemen van zoveel vluchtelingen, grotendeels zonder hulp van de buitenwereld, heeft zijn tol geëist op de nationale economie. De laatste jaren is het toerisme een belangrijk element in de economische heropleving van Jordanië.
Jordanië heeft drie geografische zones. De vruchtbare Jordaan vallei in het westen, het plateau in het oosten en de woestijn in het oosten dat doorloopt tot in Syrië, Irak en Saudi Arabië. Meer dan de helft van de Jordaanse bevolking is afkomstig uit Palestina. Zij leven vooral in het noorden en noordwesten. De andere helft zijn Transjordaniërs. Nomaden (bedoeïenen) leven in het zuiden van de woestijn nog een eenvoudig leven. Bedoeïenen (nomaden) leven in het zuiden van de woestijn nog een eenvoudig bestaan. Het merendeel van de bevolking is islamitisch (soennitisch), echter niet zo streng als in andere landen.
De hoofdstad van Jordanië is Amman. Deze stad is ongeveer 5000 jaar oud en staat vol met Romeinse ruïnes. Amman is een van de vriendelijkste steden van Jordanië. Jerash is een mooi bewaard gebleven Romeinse stad. Deze omgeving wordt waarschijnlijk al sinds de Nabateers bewoond. Van de berg Nebo wordt gezegd dat dit de berg is waar Moses uitkeek over de Dode Zee. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over Palestina. De Franciscaanse monniken hebben in 1930 deze omgeving opgekocht en ontdekten hier ruïnes van een kerk uit de 6de eeuw. Veel mensen geloven dat deze kerk op de begraafplaats van Moses staat. De Dode Zee ligt 55km van Amman vandaan. De Dode Zee ligt op het laagste punt van de aarde en zoals de naam al doet vermoeden is hier geen leven mogelijk. Dit wordt veroorzaakt door de hoge concentratie van mineralen en zout. Tegelijkertijd maken deze mineralen en zouten het mogelijk om in het water te blijven drijven. Het koninkrijk Jordanië dankt zijn naam aan de rivier de Jordaan.
Een rondreis door Jordanië is echt bijzonder. Hoogtepunt van menig rondreis door Jordanië vormt een bezoek aan de rotspartijen in Petra. Maar je kan ook per kameel of jeep door de rotsachtige Wadi Rum woestijn rijden en thee drinken bij de nomaden thuis. Reis je helemaal naar het zuiden over de King’s Highway dan kan je een duik nemen in de Rode Zee, lekker snorkelen (bij de badplaats Aqaba) bij de koraalriffen, surfen of zeilen. Of stap in een van de 60 warme bronnen in Hammamet Ma’in. Jordanië staat bekend als een gastvrij land en als een van de veiligste landen van het Midden Oosten.
Jordanië en de Bijbel
De afgelopen jaren is een aantal beroemde Bijbelse plekken in Jordanië gevonden. Bijvoorbeeld de grot van Lot, het fort Machaerus waar Johannes de Doper gevangen zat en werd onthoofd en de locaties “Bethany beyond the Jordan” en Mount Nebo. Deze Bijbelse plekken zijn erg interessant voor religieuze bezoekers van Jordanië. Ook bevinden zich in het Heilige Land de oudste christelijke kerken van de wereld. In Madaba vind je St. Georges basiliek, waar in de mozaïekvloer een zeer gedetailleerde kaart van het Heilige land is te vinden.
Onlangs bezocht de paus het Heilige Land. Dat bezoek maakte onderdeel uit van zijn eigen pelgrimstocht. De gespannen situatie in Gaza maakt een bezoek aan het heilige land niet voor elke paus mogelijk. Het doel van het bezoek van de paus aan Jordanië was het bevorderen van de relatie tussen Jordanië en het Vaticaan. En het bevorderen van de Jordaanse rol in het vredesproces om zo gesprekken tussen islamieten en christenen te stimuleren. Het bezoek van paus Benedictus XVI was niet puur zakelijk, want het bezoek was ook deel van zijn persoonlijke pelgrimstocht.
Praktisch, neem een trui mee want zelfs in de zomer kunnen de avonden in Jordanië koud zijn. In de winter kan het extreem koud zijn vooral in Amman en in het oosten. Neem ook goede loopschoenen mee, omdat bijvoorbeeld Petra en de meeste archeologische bezienswaardigheden zanderig en ongeasfalteerd zijn. Het geven van fooi is nooit verplicht, maar wordt zeker gewaardeerd, een richtlijn hiervoor is 10% van de rekening.