Praktische informatie Fiji met kinderen

Praktische informatie Fiji met kinderen

Fiji met kinderen praktische informatie

 

Reacties? info@metdekinderenopreis.nl. Kijk ook eens op onze facebookpagina en volg onze avonturen (bijna jaarlijks) ‘live’!

Elektriciteit

De voltage in Fiji is 240 volt, 50 Hz. (wereldstekker nodig)

Eten en drinken

De bewoners van Fiji verbouwen de levensmiddelen voornamelijk zelf en verhandelen deze op de markt. De Fijische keuken is te verdelen in Inheems en Indisch-Fijisch. De gerechten van de Inheemse keuken zijn vaak bereid in lolo (kokosmelk) en word met veel groente en vis gegeten. De Indisch-Fijische keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van curry met rijst en traditionele roti. Bij een traditioneel feestmaal (lovo) wordt het eten bereid in een ondergrondse oven. Een aantal Fijische lekkernijen zijn:

  • Nama – Delicaat krokante zeewierKokoda – Vis gemarineerd in limoen en miti, geserveerd met chilipepers
  • Stuffed crab – Gevulde krab
  • Steamed fish – Gestoomde vis
  • Prawns in lolo or coconut cream – Garnalen in lolo of cocosroom
  • Roast suckling pig – Geroosterd speenvarken
  • Healthy root crops – Gezonde wortelgewassen; Dalo en Yam en banaan als Vudi

Geld en fotograferen

De lokale munteenheid van Fiji is de Fijian Dollar (FJD). Alleen op de grootste eilanden vindt je pinautomaten. In de winkels kan vaak ook niet gepind worden. Neem dus voldoende contant geld mee. Als je een foto wilt maken in een dorp waar je te gast bent, wordt het gewaardeerd dat je toestemming vraagt aan het dorpshoofd.

Kledingvoorschriften

De lokale bevolking is redelijk conservatief als het om kleding gaat. Zij zijn tegenwoordig wel gewend aan toeristen die zich schaars kleden. Echter, het wordt zeker wel gewaardeerd als je je wat conservatiever kleedt tijdens de traditionele gelegenheden. De bevolking van Fiji is over het algemeen ingetogen. Het kan verboden zijn om topless of naakt in het openbaar te baden of te zonnen.

Nuttige adressen

Ambassade Fiji (in België)
Square Plasky 92-94
1030
Brussel, België
Tel: +32 2736 9050
Fax: +32 2736 1458
E-mail: info@fijiembassy.be

Openingstijden: 09.00 uur tot 13.00 uur – 14.00 uur tot 17.00 uur

Nederlandse consulaat (in Fiji)
C/- Cromptons Law
Suite 10
Queensland Insurance Centre
Victoria Parade
Suva, Fiji
Tel: +67 93301 499
Fax: +67 93301 618
E-mail: pknight@cromptonslaw.com.fj

Paspoort en Visum

Het paspoort is bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dan tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of een visum nodig is.

Telefoon, internet en post

Mobiel bellen is in Fiji mogelijk, maar je hebt meestal alleen bereik in de toeristische gebieden. Daarnaast adviseren wij om voor vertrek eerst de mogelijkheden bij de provider na te gaan. In de meeste hotels is een telefoon verbinding, echter er wordt aangeraden om eerst de kosten hiervoor na te vragen. Daarnaast kan je een telefoonkaart aanschaffen, waarmee je eventueel kan bellen vanuit de aanwezige telefooncellen. Houdt er rekening mee dat het kan voorkomen dat telefooncellen buiten werking zijn.  De landcode van Fiji is +679. Verder zijn de communicatiemiddelen schaarser en minder van kwaliteit dan je in Nederland gewend bent.

Tijdsverschil

Op Fiji is het 11 uur later dan in Nederland. In de Nederlandse zomertijd scheelt dit 10 uur.

Tips en fooien

Het is niet gebruikelijk om fooi te geven. Dit komt omdat servicekosten en belasting bij de prijzen zijn inbegrepen. Toch worden fooien door taxichauffeurs en bedienend personeel in restaurants en hotels wel op prijs gesteld. Afdingen wordt evenmin veel gedaan, bij uitzondering is dit wel gebruikelijk in taxi’s.

Vaccinaties/Gezondheid

Water uit de kraan drinken kan op veel plaatsen wel, maar dit wordt toch voor de veiligheid afgeraden. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Echter worden de volgende vaccinaties wel aanbevolen:

  • Polio (DTP)
  • BuikTyfus
  • Hepatitis A+B

Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de REISDOKTER of één van de daar genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505. (niet gratis.) Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

Veiligheid

Fiji wordt over het algemeen gezien als een veilig land om te reizen. De meeste inwoners van Fiji zijn op de een of andere manier afhankelijk van het toerisme, waardoor reizigers niet of nauwelijks iets mee krijgen van de politieke situatie. Er is wel enige criminaliteit in de grote steden van Fiji. Hoewel de meeste bezoekers geen problemen ondervinden, dien je passende voorzorgsmaatregelen te nemen. Wees altijd extra alert op zakkenrollers, zelfs op het strand. De wegen zijn in redelijk goede staat, maar sommige weggebruikers kunnen nog wel voor wat chaos op de weg zorgen. Vermijd zoveel mogelijk ’s avonds of ’s nachts te reizen. Reis alleen met geregistreerde taxi’s of busjes. Deze hebben een gele kentekenplaat. Homoseksuele reizigers dienen er rekening mee te houden dat de houding van de lokale bevolking ten opzichte van homoseksualiteit negatief is. Hoewel de Grondwet van 1997 seksuele vrijheid en gelijkheid voorschrijft, zijn er toch nog primaire wetten die homoseksuele handelingen verbieden, zelfs in private ruimten. Je wordt geadviseerd je terughoudend te uiten en op te stellen. Zwemmen in zee is op sommige locaties door sterke stroming gevaarlijk.

Vervoer

Openbaar vervoer op Fiji is goed geregeld, zowel op als tussen de eilanden, per vliegtuig, boot of bus.

  • Nationale luchtvaartmaatschappij: Air Pacific en dochteronderneming Pacific Sun.
  • Op het hoofdeiland Viti Levu en het grotere eiland Vanua Levu rijden er vrij regelmatig openbare bussen. De bussen zijn vaak goedkoop en vol met lokale bevolking. Op de overige eilanden is geen openbaar vervoer aanwezig.

De omringende eilanden zijn vanaf het hoofdeiland vnl. bereikbaar per (openbare) boot of ferry. Naar de minder populaire of verder gelegen eilanden is het enige transportmiddel een kleine lokale boot, een zelf gehuurde boot of een (water)vliegtuig. Er wordt links gereden. Op het hoofdeiland Viti Levu en het grotere eiland Vanua Levu kan men een auto huren. De meeste accommodaties hebben veelal een eigen boot om hun gasten naar of van het hoofdeiland te vervoeren. Taxi’s rijden er alleen op de grotere eilanden, aangeraden wordt om vooraf een prijs af te spreken. Het land is geschikt om een auto te huren. Vraag uw reisadviseur om meer informatie over autohuur.

Vlucht

De gemiddelde reisduur naar Nadi bedraagt: Cathay Pacific ca. 30 uur.

 

Category: Fiji met kinderenPraktische informatie Fiji met kinderen

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: (c) metdekinderenopreis.nl