Praktische informatie Cuba met kinderen
Bijgaand enige praktische informatie over Cuba, leuk om te weten & nuttig voor de reisvoorbereiding. Veel meer informatie over Cuba vindt je op www.metdekinderenopreis.nl. Zoals leuke verblijfplaatsen, gave activiteiten, onze reisroute en nog veel meer! Blijf dus nog even hangen. Reacties? info@metdekinderenopreis.nl en bezoek vooral ook eens onze facebookpagina.
Cuba in een oogopslag
Oppervlakte
Republiek in het Caribische gebied, 110.860 km2. Hiermee is Cuba 3,27 keer zo groot als Nederland en 3,38 keer zo groot als België.
Inwoners en hoofdstad
Cuba heeft ongeveer 11 miljoen inwoners, hoofdstad Havanna ongeveer 2 miljoen inwoners.
Bevolking
70% beschouwt zichzelf als blank, ca 30% is van Afro-Cubaanse afkomst.
Talen
Spaans met lokale Cubaans accenten.
Overheid en partners
Cuba is een Republiek. Voordat de Verenigde Staten in 1960 een handelsembargo afkondigden, waren zij verreweg de belangrijkste handelspartner van Cuba. Nadien werd die rol overgenomen door de Sovjet-Unie en andere socialistische landen (in 1983 vond 87% van de totale handel met deze landen plaats). Met name de Sovjet-Unie subsidieerde in feite de Cubaanse economie door suiker tegen prijzen boven de wereldmarktprijs af te nemen, door de levering van olie tegen lage prijzen en door ontwikkelingshulp.
Industrie en producten
Suiker, rum, nikkel, vis, koffie, tabak, thee, cacao, citrus en olieproducten.
Visum
Het visum wordt verstrekt in de vorm van een toeristenkaart en kost rond de € 22,- per persoon. Je dient deze zelf bij het Cubaanse Consulaat in Rotterdam of de Cubaanse ambassade in Den Haag of Brussel op te halen, waar je op de uitgifte kunt wachten. Voor de toeristenkaart hoef je geen visumformulier in te vullen; een kopie van je paspoort is voldoende. Je kunt dus ook iemand anders met een kopie van jouw paspoort naar de ambassade laten gaan. LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de ambassade van Cuba.
Inentingen
Hepetitus A, DTP, dengue. Informeer voor een actueel inzicht bij de plaatselijke GGD of travelclinic van het Havenziekenhuis (www.travelclinic.nl).
Werken en winkelen
Werkdagen zijn van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 5. Op zaterdagen wordt afwisselend wel en niet gewerkt; de ene week wel (de werktijden ook van 8 tot 5), de zogenaamde “sábado laborable”, en de week erop is de zaterdag vrij (“sábado no laborable”). Winkels zijn in het algemeen geopend van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.30 uur en op zondag van 9.00 tot 12.30 uur. Sommige supermarkten zijn op zondagen langer geopend.
Werelderfgoed (bron: unesco)
- Havanna Vieja (centrum) met fortificaties, 1982
- Trinidad en Valle de los Ingenios, 1988
- Kasteel San Pedro de la Roca in Santiago de Cuba, 1997
- Nationaal park Desembarco del Granma, 1999
- Vinales vallei, 1999
- Archeologisch landschap van de eerste koffieplantages in het zuidoosten, 2000
- Nationaal park Alejandro de Humboldt, 2001
- Historisch centrum Cienfuegos, 2005
- Historisch centrum Camagüey, 2008
Veilig
Cuba is als communistische republiek een veilig land om in te reizen. Je kan er zelfs in alle rust bij de mensen thuis overnachten (casa particulares). De bevolking is heel vriendelijk, het is er hygiënisch en de infrastructuur is prima. Onderwijs en medische voorzieningen behoren tot de beste ter wereld. Zelf doen dus!
Reisvorm
De auto in combinatie met hotels of backpakkend. Kijk voor meer informatie op www.metdekinderenopreis.nl.
Betalen
In Cuba zijn twee valuta’s in de omloop, de Cubaanse Convertible Peso (CUC) en de Cubaanse Niet Convertible Peso (CUP). De CUC is de valuta waar buitenlanders mee betalen, en heeft een waarde van zo’n €0,84 (mei 2010). De CUP is in de regel niet beschikbaar voor buitenlanders en heeft een wisselkoers van ongeveer 1 CUC: 24 CUP. Nederlandse giro- en bankpassen zijn in Cuba niet bruikbaar en pinnen met een gewone bankpas is in Cuba niet mogelijk. Creditcards gelieerd aan Amerikaanse banken en dollar travellercheques worden geweigerd. Wel is het mogelijk in Nederland uitgegeven Visa en Mastercard creditcards te gebruiken. In de meeste steden kunt u met een Visa creditcard gebruik maken van bankautomaten (met pincode). Vaak bevinden deze bankautomaten zich op straat.
Geografie
Cuba ligt in het Caribisch gebied met aan de Zuid Westkant de Caribische zee en aan de Noord Oostkant de Noordelijke Atlantische Oceaan, met in de buurt Haïti (in het Zuid Oosten), de Bahamas (in het noord-oosten), de Verenigde Staten (in het noorden) en de Kaaiman eilanden en Jamaica (in het zuiden). Cuba maakt deel uit van het oost-west lopende Midden-Amerikaanse gebergteketen. Midden op het grootste eiland van de Westelijke Antillen liggen hoge bergketens. In het zuidoosten ligt de gemiddeld 1700 m hoge Sierra Maestra (Pico Turquino, 2005 m), in de provincie Las Villas de ca. 1200 m hoge Cordillera de los àrganos. In Oost-Cuba komen veelvuldig aardbevingen voor. De noordkust is steil en rotsachtig; er zijn veel koraalriffen. De bergachtige zuidkust wordt onderbroken door enige vlakten die tot de zee doorlopen.
Beste reistijd
De beste tijd om naar Cuba te gaan is buiten het regenseizoen, november tot en met april. Dan is het droog en zijn de temperaturen aangenaam. Ook de meivakantie leent zich perfect voor een bezoek aan dit prachtige land.
Feestdagen
De volgende dagen zijn officiële vrije dagen voor het hele land:
- 1 Januari (Bevrijdingsdag)
- 1 Mei (Dag van de Arbeid)
- 25 tot en met 27 Juli (Días de la Rebeldía Nacional)
- 10 Oktober (Begin van de Onafhankelijkheidsoorlogen in 1868)
- 25 December (Kerst)
- Als een feestdag valt op een zondag, is de maandag erop gewoonlijk vrij.
Luchthavens
Havanna (hoofdstad, het noorden), Santiago de Cuba (het zuiden). Tip: reserveer een bedrag om op de dag van vertrek een taxi naar het vliegveld en de luchthavenbelasting (25 CUC per persoon) te kunnen betalen.
Voltage
Over het algemeen 110v. De stopcontacten zijn gemaakt voor Amerikaanse (platte) stekkers. Een verloopstekker wordt aanbevolen om mee te nemen.
Religie
De Cubaanse bevolking kent volledige geloofs- en godsdienstvrijheid, iets dat enkele jaren geleden nog niet het geval was. Ongeveer 40% van de bevolking rekent zich tot de Rooms-katholieke kerk en ongeveer de helft van de bevolking beschouwt zichzelf als niet godsdienstig