Icefields Parkway (highway 93) Canada met kinderen
(Kijk ook eens op onze facebookpagina!) De Icefields Parkway ligt op een gemiddelde hoogte van 1700 meter, is Unesco werelderfgoed en dat is niet voor niets. Deze 230 kilometer lange panorama weg slingert vanaf lake Louise tot Jasper door ongekend natuurschoon, waar je het nog lang over zult hebben. Gletsjers, watervallen, wildlife (beren!), rotsformaties, meren, het is teveel om op te noemen. De Icefields Parkway ligt in de schaduw van de Continental Divide, de waterscheiding vanwaar het regenwater aan de ene kant naar het westen stroomt, aan de andere naar het oosten. De Parkway voert langs meer dan honderd gletsjers, tientallen watervallen en langs indrukwekkende bergmassieven. Hier zie je de meest geliefde landschappen van Canada, zo mooi dat de Canadezen bijvoorbeeld Morraine Lake op hun twintig dollar biljet gezet hebben. Trek 2 dagen uit om te genieten van al dat bijzonders dat aan je voorbij trekt. Ga wandelen en beleef de grootsheid van het gebied het best. En overnacht ook vooral langs de Parkway, wij overnachten destijds op de “state campground” Rampart Creek (88 kilometer ten noorden van lake Louise). Rijdende vanuit lake Louise naar Jasper kom je langs de volgende gave “gezinsuitjes”:
Bow Summit en Peyto lake uitkijkpunt
De eerste 40 kilometer klimt de Parkway naar het hoogste punt, de Bow Summit. Daar kan je de Crowfoot gletsjer, Bow lake en het wereldberoemde Peyto lake bewonderen. Met een korte wandeling kom je op een mooi aangelegd uitkijkpunt over dit prachtig gekleurde meer, met de Rocky mountains op de achtergrond. Drie kilometer verder op de Parkway is een uitzichtpunt vanwaaruit je de Peyto Glacier kunt zien, deel van het gigantische Wapta Icefield, dat als een deken over de Continental Divide heenligt en aan de westelijke kant uitkomt in Yoho National Park.
Mistaya Canyon en Saskatchewan river crossing
De volgende 40 kilometer daalt de Parkway naar de bossen langs de Mistaya (het woord dat de Cree indianen gebruikten voor grizzly beer) rivier tot het dal van de Saskatchewan rivier. Bezienswaardigheden zijn de Mistaya canyon, Chephren lake (mooi groen!), Waterfowl lake, de Saskatchewan rivier vallei en een goede kans op het zien van elanden en zwarte beren. Een heerlijke wandeling kan je maken in de Mistaya canyon! De Waterfowl Lakes bieden de meeste kans op het zien van wild, met name elanden.
The weeping wall
Deze in de winter bevroren waterval ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van de Saskatchewan river crossing en is dé beroemdste ijsbeklimming van Canada. De rotswand is op zich al een bezienswaardigheid, een huilende wand als het ware. Wanneer het water bevriest ontstaat een bijna onwerkelijk aanzicht.
Sunwapta pass
De Sunwapta pass is een bergpass op 2035 meter hoogte die fenomenale uitzichten op het landschap én de lager gelegen Parkway biedt. Rij er lekker rustig overheen en stap af ten toe uit voor een foto!
Icefields
Je komt nu in het gedeelte met een aantal grote Icefields. De Athasbasca Glacier is meer dan zes kilometer lang en heeft een oppervlakte van 326 vierkante kilometer. Het is een uitloper van het Columbia Icefield, het grootste veld van ijs en sneeuw in Noord Amerika buiten de poolgebieden. Dit ijsveld is een overblijfsel van de laatste ijstijd die Canada 20.000 jaar geleden helemaal bedekte. Dank zij de hoogte, de koude en de zware sneeuwval heeft deze gletsjer overleefd. De combinatie met de omringende bergtoppen is adembenemend.
De meeste bezoekers kiezen voor een ritje in een verwarmde snowcoach maar de enige manier om de gletsjer echt te ervaren is de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Doe dat niet alleen, want je ligt zo in een diepe spleet die door de sneeuw was verborgen. Het is een wereld van zon, blauw ijs, scheuren van onpeilbare diepte en met duistere donkerte, altijd in beweging maar zonder dat je het merkt. Het Columbia Icefield wordt wel de ‘moeder van de drie rivieren’ genoemd omdat het drie grote rivierenstelsels van water voorziet: de Columbia, de Athabasca en de Saskatchewan.
Sunwapta falls en Athabasca falls
Je nadert ondertussen Jasper National Park, het grootste park in de Rockies. De weg volgt de Sunwapta rivier, onder meer langs de Sunwapta Falls en de Atahabasca Falls. Deze twee watervallen zijn allebei een bezoek meer dan waard, donderend geweld voltrekt zich voor je ogen!
Route 93a
De Icefields Parkway volgt Route 93 maar de zijweg Route 93A is ook zeer de moeite waard (dit was ook het oorspronkelijk traject van de Icefields Parkway). Vandaar kunt je ook Mount Edith Cavell bereiken, een besneeuwde rotskap die steil uit de Angel Glacier oprijst tot een hoogte van 3363 meter. Van de parkeerplaats leidt een wandelpad, The Path of the Glacier Trail, over de morenen naar mooie uitzichtpunten. Vandaar is het nog maar een klein stukje naar Jasper, de tweelingstad van Banff, die veel minder ontwikkeld en, volgens velen, veel minder bedorven is dan het toeristische Banff. Maligne Lake ligt niet aan de parkway, maar ongeveer 48 kilometer ten zuidoosten van Jasper.
Het drukste seizoen op de Icefields Parkway is natuurlijk de zomer, ruwweg tussen midden juni en midden september. De andere seizoen hebben daardoor meer te bieden voor de bezoeker die gesteld is op enige rust, maar het weerrisico is groter en niet alle faciliteiten zijn geopend. Maar de Parkway heeft vele gezichten en dat met stralend blauwe lucht is er maar één van!
Jasper nationaal park
Na een paar dagen Icefields Parkway kan je heerlijk chillen in en om het plaatsje Jasper. Een leuk wintersportdorpje waar je ’s avonds lekker kunt eten. Overdag is er van alles te doen, want ook hier is de omgeving prachtig mooi! Je kan bijvoorbeeld naar lake Maligne of de Maligne canyon rijden (48 kilometer), hot springs bezoeken (Miette hotsprings, 61 kilometer) of gewoon lekker wandelen op één van de vele aangegeven wandelplaatsen. Let ook hier wel op beren! Ook leuk: een eigen “safari” organiseren! Ga ’s ochtendsvroeg met de auto in het gebied rondrijden op zoek naar beren, elanden of herten. Je maakt een goede kans als je rond de schemer vertrekt!!
Pas op beren!
In de Canadese natuur loopt je een (kleine) kans een beer tegen te komen. Onthoudt de gouden regel: laat geen eten of afval achter bij tent, auto of camper, bewaar levensmiddelen in auto of gesloten tent, gebruik geen geurtjes en maak geluid als je wandelt. Mocht je een beer tegen het lijf lopen, schreeuw niet en ren niet weg, klim niet in een boom (dat kan de beer beter!), blijf rustig, praat met lage stem en probeer de beer af te leiden. Informeer vóór je aan een natuurwandeling begint bij het parkbeheer wat de regels zijn.